čtvrtek 28. července 2016

Okurky znovu a lépe! Bez sacharinu.


Ten nejlepší rodinný recept na křupavé Znojemské okurčičky, který se v Lukorově rodině dědí a mně ho předala Lukorova mamka, jsem vkládala hned v prvním roce blogování.
Vím, že je nejlepší, co už mě ale tak netěšilo, byly dotazy, zda jde nějak nahradit sacharin, který se přidává pro křupavost a údajně zabraňuje rychlému prokvašování a potažmo kazivosti okurek.
Někdo přidává místo sacharinu křen, který prý křupavost zajistí, ale zatím mě nikdo nepřesvědčil o tom, že okurky budou stejně dobré.
Sacharin a aspartam je humus, o tom žádná.
Googlila jsem, googlila, ale v receptuře se bála cokoli změnit.
Jeden tábor tvrdil, že "sacharin do okurek prostě patří" a ten druhý by ho tam nikdy nedal, ale zachovanou křupavost bez sladidla většinou nepotvrdil.
Dva roky jsem nezavařovala, až letos.
Udělala jsem dva druhy láku, přičemž do druhého láku jsem zkusila místo sacharinu dát nové sladidlo se steviol-glykosidem (látka, kterou obsahuje stévie) a erythritolem, který jsem zkusmo koupila v Kauflandu (stojí kolem 70,- Kč).
Sladidel s podobným složením je pak plný internet.


Neslibovala jsem si od výsledku vůbec nic.
ALE!
Na chuť ani konzistenci okurek nemělo vůbec vliv!
Jupíí!
Následně jsem prohnala kompletní složení steviolových tablet databází éček, která označila všechny složky výrobku jako bezpečné.
Takže recept bez obav najít, místo sacharinu toto sladidlo použít!
Upravím i v samotném receptu.
(Doufám tedy, že změna nebude mít vliv na kazivost, neměla by, kdyžtak podám report - první sklenici jsem otvírala asi 14 dní po zavařování).

Třeba někomu tahle informace ještě k něčemu bude ;-).

P.S. V tomto příspěvku neřeším naši dietu, v té totiž máme teoreticky zapovězeno všechno slazení včetně stévie, ale zavařování okurek beru jako jednorázový rituál jiné kategorie.
Takže nešlo mi o dietní verzi okurek, ale o to, abych nezavařovala jedovatě. 
Děkuji za pochopení :-). 

9 komentářů:

  1. Kačí,
    tak já místo sacharinu dávám ten křen, ale cukr tam přijde také.
    Já mám zase osvědčený recept od maminky exmanžela a jiné, hlavně ty s koprem mi nejedou.
    Zavařovala jsem přesně před týdnem, dodavatele máme stejného ;-)
    Letos jsme to nějak přehnala s 45 sklenicemi, ale kdybys chtěla můžeme udělat okurkový směnný obchod ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se mi zdá fér! Jsem taková konzerva, ale ráda ochutnám Tvoje a poskytnu na košt svoje ;-).

      Vymazat
  2. Kači, díky. Tenhle příspěvek bude nápomocen. Ještě se chystám zavařovat nějakou várku a furt jsem nad tím dumala, jak to udělat. Ráda ozkouším.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak posílám info, že podle vás zavařují už i ve Francii. Poslala jsem Terezce recept na naše nakladačky (je téměř totožný), ale začalo to troskotat, když zjistila, že ve Francii nemají náš ocet a už vůbec žádné takové umělé sladidlo v tabletkách. Poslala jsem ji odkaz. Ocet používá jablečný, sladidlo dle vás nahradila a prý jsou to super pecky nakladačky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za info, to mě fakt moc těší a mám radost! Nedivila bych se, kdyby některá naše sladidla byla v jiných zemích zakázaná ;-). Jablečný ocet zní jako výzva pro příští rok. Horký pozdrav k vám i do Francie! K

      Vymazat
  4. Sacharin rozhodně není "humus". Sacharin je vynikající sladidlo, které je vůči lidskému tělu absolutně inertní, nemá na procesy v těle absolutně žádný vliv, není v těle nijak metabolizován a tělo jej plně vyloučí ve stejném stavu, v jakém ho pozřelo. Dohady o tom, že snad údajně zvyšuje hladinu inzulínu inzulínu, se prokázaly být naprostým nesmyslem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A smím, prosím, znát zdroj toho naprostého nesmyslu? Článek jsem psala v roce 2016, tehdy jsem používala trochu jiné vyjadřovací prostředky, takže nepopírám, že jsem se mohla někoho dotknout slovem humus. Zaregistrovala jsem nové trendy, které škodlivost sladidel zpochybňují, ale sladidla doma nepoužíváme, protože jsou to látky zcela nepotřebné, zbytné, chemické a jejich škodlivost nebyla na můj vkus ani jednoznačně prokázána, ale ani popřena. Můj názor shrnuje třeba Margit Slimáková v článku https://www.margit.cz/umela-sladidla/ . Obavy mám hlavně z konzumace více látek souběžně, to mi přijde, že v dnešní době nejde skoro uhlídat a snad ani nelze vysledovat ani důsledky těchto všech kombinací a koktejlů. Naše rodina má celá sklon k ekzémům a za dlouhá léta máme vysledováno, že všechny nepřirozené látky mají na kůži vliv. Manžel je diabetik, jehož křivky dávají lékaři za vzor a žádná umělá sladidla nikdy nepotřeboval. Nemluvím ani o naší dietě pro zdraví střev, která nám pomohla z nejhoršího a kde jsou sladidla také i nadále zapovězena. Hezký den.

      Vymazat
  5. Dobrý den,chtěla jsem se optat kolik kuliček stévie na vás původní recept dáváte prosím.A tedy úplně bez cukru okurky nelze udělat?Moc děkuji za odpověď.S pozdravem Martina.S

    OdpovědětVymazat