čtvrtek 28. července 2016

Okurky znovu a lépe! Bez sacharinu.


Ten nejlepší rodinný recept na křupavé Znojemské okurčičky, který se v Lukorově rodině dědí a mně ho předala Lukorova mamka, jsem vkládala hned v prvním roce blogování.
Vím, že je nejlepší, co už mě ale tak netěšilo, byly dotazy, zda jde nějak nahradit sacharin, který se přidává pro křupavost a údajně zabraňuje rychlému prokvašování a potažmo kazivosti okurek.
Někdo přidává místo sacharinu křen, který prý křupavost zajistí, ale zatím mě nikdo nepřesvědčil o tom, že okurky budou stejně dobré.
Sacharin a aspartam je humus, o tom žádná.
Googlila jsem, googlila, ale v receptuře se bála cokoli změnit.
Jeden tábor tvrdil, že "sacharin do okurek prostě patří" a ten druhý by ho tam nikdy nedal, ale zachovanou křupavost bez sladidla většinou nepotvrdil.
Dva roky jsem nezavařovala, až letos.
Udělala jsem dva druhy láku, přičemž do druhého láku jsem zkusila místo sacharinu dát nové sladidlo se steviol-glykosidem (látka, kterou obsahuje stévie) a erythritolem, který jsem zkusmo koupila v Kauflandu (stojí kolem 70,- Kč).
Sladidel s podobným složením je pak plný internet.


Neslibovala jsem si od výsledku vůbec nic.
ALE!
Na chuť ani konzistenci okurek nemělo vůbec vliv!
Jupíí!
Následně jsem prohnala kompletní složení steviolových tablet databází éček, která označila všechny složky výrobku jako bezpečné.
Takže recept bez obav najít, místo sacharinu toto sladidlo použít!
Upravím i v samotném receptu.
(Doufám tedy, že změna nebude mít vliv na kazivost, neměla by, kdyžtak podám report - první sklenici jsem otvírala asi 14 dní po zavařování).

Třeba někomu tahle informace ještě k něčemu bude ;-).

P.S. V tomto příspěvku neřeším naši dietu, v té totiž máme teoreticky zapovězeno všechno slazení včetně stévie, ale zavařování okurek beru jako jednorázový rituál jiné kategorie.
Takže nešlo mi o dietní verzi okurek, ale o to, abych nezavařovala jedovatě. 
Děkuji za pochopení :-). 

6 komentářů:

  1. Kačí,
    tak já místo sacharinu dávám ten křen, ale cukr tam přijde také.
    Já mám zase osvědčený recept od maminky exmanžela a jiné, hlavně ty s koprem mi nejedou.
    Zavařovala jsem přesně před týdnem, dodavatele máme stejného ;-)
    Letos jsme to nějak přehnala s 45 sklenicemi, ale kdybys chtěla můžeme udělat okurkový směnný obchod ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se mi zdá fér! Jsem taková konzerva, ale ráda ochutnám Tvoje a poskytnu na košt svoje ;-).

      Vymazat
  2. Kači, díky. Tenhle příspěvek bude nápomocen. Ještě se chystám zavařovat nějakou várku a furt jsem nad tím dumala, jak to udělat. Ráda ozkouším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem ráda! Dej pak vědět, jestli chutnaly ;-).

      Vymazat
  3. Tak posílám info, že podle vás zavařují už i ve Francii. Poslala jsem Terezce recept na naše nakladačky (je téměř totožný), ale začalo to troskotat, když zjistila, že ve Francii nemají náš ocet a už vůbec žádné takové umělé sladidlo v tabletkách. Poslala jsem ji odkaz. Ocet používá jablečný, sladidlo dle vás nahradila a prý jsou to super pecky nakladačky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za info, to mě fakt moc těší a mám radost! Nedivila bych se, kdyby některá naše sladidla byla v jiných zemích zakázaná ;-). Jablečný ocet zní jako výzva pro příští rok. Horký pozdrav k vám i do Francie! K

      Vymazat