středa 25. července 2018

Štastně doma

z balkánský expedice.

Chybí vlajka Kosova, kam jsme zabloudili, a Bosny a Hercegoviny, která se nějak nevytiskla ...




Delší cesta si žádala menší tuning (děti lože, my sklopený sedačky) a taky sprchu. (nevím, zda doporučit, každopádně svou funkci splnila).


Albánii jsme měli v merku už před sedmi lety po Ukrajině a Rumunsku s koňským povozem, jenže zrovna přišla Anička :-).
Pak se ty cíle celkem nastřádaly, tak jsme je bez nějaké větší přípravy pospojovali a zbytek nechali osudu.
Po návratu docela hodně náraz.
Přestože teď si vážím všeho od postele a splachovacího záchodu až po všechny výdobytky civilizace, vím, že zase sklouznu k malichernosti, jsem hrozná.
Před expedicí se nám podělala pračka, odešla celá elektrika, nemělo smysl ji opravovat.
Kromě toho, že dnes Lukor přivezl novou a měla jsem radost jak nikdy, bylo dobře, že jsme kvůli ní museli přiškrtit na dovču rozpočet a mohli tak zažít Balkán na dřeň, s rozpočtem jako bychom byli na chalupě :-).
Takže hlavně, že nemusím prát v kýbli s klackem (třeba na břehu Ohridskýho jezera :-) ).

14 dní my čtyři na malým prostoru v jiným světě - upřímnějším. 
Třeba zrovna ta Albánie - všechno na férovku.
Nedáváš pozor - tvoje blbost. Žádný zábradlíčka, ochranný prostředky, varovný cedule.
Jsi sám zodpovědný za svůj život/bezpečí/odpad/zdraví.
Sotva jsme při návratu překročili hranice Chorvatska a dalších zemí, svoboda skončila.
Ohraničený prostory, nedostupná (a drahá) voda, placený záchody, drahý (plastový) jídlo, luxusní (předražený) výlohy, zbytečnosti za těžký prachy.

Uchvátila mě Makedonie a Bosna, jejíž hory mi svou rozlehlostí připomínaly trochu ty skotské.

Hlava vyčištěna, protože (asi se opakuju, ale co) někdy je potřeba dlouhý výlet a mít se vším příměří ...
Máme se tady v tý zemi TAK dobře!
A řešíme takový kraviny.

12 komentářů:

  1. Hlavně s posledním odstavcem- nedá se, než souhlasit. Bohužel. Hana

    OdpovědětVymazat
  2. A to jste na těch sklopených sedačkách spali celou dovolenou? Tý jo, mě stačila jedna cesta do Chorvatska, tedy dvě hoďky u pumpy někde po cestě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, první noc je člověk nesvůj, ale ostatní už jsem se ani nevzbudila (pokud jsme nezapomněli vystříkat auto repelentem :-) ). Pro nás je hlavní dát si pod nohy tu pravou podložku :-). Já si tam vždycky přinesla bedýnku s oblečením a bylo to v pohodě. Asi by se dalo i stanovat, ale už jsme takhle zvyklí, je to rychlejší, obzvlášť když kempíme mezi lidma. Asi by se taky dalo ležet pod širákem, ale měla jsem utkvělou představu, že se vzbudím a bude se po mně procházet želva :-) :-), cha.

      Vymazat
  3. Jé tak vidím, že letos byli v Albánii asi opravdu všichni, my také a moc spokojení :) I když asi to chtělo vyrazit tak o pět let dříve, zbytečně dlouho jsme váhali! A sprchu vozíme takovou https://www.zahrada-domacnost.cz/zahradni-tlakovy-postrikovac-7l-rosa?gclid=CjwKCAjwhevaBRApEiwA7aT53-jUkh7xi-C_RdK3V35YF7iyXvwHGKxhEqJBnq2MxI_SdURsu2AatxoCgusQAvD_BwE
    Nemáme přimo tuhle, ale podobnou, je to pod tlakem, takže to má dobrý proud vody a jsme spokojení, rozhodně můžu doporučit a cena výborná. My teda polovinu spíme v kempech, ale na delší přejezdy tu sprchu používáme a na běžné omytí je taky fajn, je praktická, pokud potřebujem jen něco opláchnout, nebo vyčistit zuby narychlo, nevytahujem ji z auta, ta hadice je dost dlouhá a dobře se s tím manipuluje. Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, asi měsíc před odjezdem jsem zjistila, že tam jede půlka blogosféry, ale už se nám nechtělo měnit plány a taky právě, že včera bylo pozdě, loni jsem názorně viděla, co udělo pár článků se severním Bulharskem. Taky děti rostou a vejdou se s námi do auta možná tak příští rok. Díky za tip na sprchu, ona jako ta naše není vůbec špatná, je skladná, dobře teče, dá se pověsit na strom/auto atd., jen nevím, jestli jsme něco dělali špatně, ale malinko nám navrchu tekla, takže jsme do ní nalévali vodu radši až těsně před koupáním.

      Vymazat
  4. Zdeni, klobouk dolů. Netušila jsem, že tam jste i s holkama, ale představit jsem si to dokázala 😀 Jste úžasní, fakt. Uzivejte léta a dodatecne Aničce vse nej!!! 😘

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, nejsme, ale díky nejen za přání, těším se na viděnou! ;-)

      Vymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale to nebylo potřeba, Terez :-)... já vím, že se tomu hodně lidí diví, ale jednak se mi ve stanu nespí tak dobře (cítím se na svým dobře, je to "moje" místečko, takže se tak dobře aklimatizuji všude) a navíc to děláme zcela dobrovolně - člověk si uvědomí, že si žije jak král (v tomto případě to bylo celkem extrémní uvědomnění), zná cenu Pet-lahve i každého deci vody...

      Vymazat
  6. Krásný jste to měli! Já zažila Albánii pře asi 4 lety, lákala by mě i víc, hlavně ty hory a pak moře, tam, kde ještě nejsou davy. (Alespoň doufám, že ještě pořád nejsou). Štvalo mě ale, jak si tam zanášejí odpadky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Albánii už byl asi každej kromě mě :-), a další se tam vydali letos, davy tam ještě nejsou, dokonce jsme potkali asi jen jedny Čechy. Třeba s Bulharskem udělalo pár článků jiný věci. A ty odpadky bohužel trvají :-(.

      Vymazat
  7. Přesně tomu rozumím. Té syrovosti a upřímnosti. Proto milujeme Balkán. Krásný zážitky máte!

    OdpovědětVymazat