Ani včera jsme se do Prahy nedostali - tentokrát pro změnu krchlala Ema.
Takže jsem se věnovala dopisu jednomu mně moc milému známému etikovi, u kterého se neumím ubránit dojmu, že se v něčem poprvé v životě tak trochu unáhlil.
A po rodinný oslavě můžu nahodit aspoň recept na Pumpkin Pie - dýňový koláč na motivy receptu od Lucie .
Nedávám dietní štítek, protože není úplně dietní, ale zároveň to na oslavu chtělo něco trochu slavnostnějšího.
Můžete klidně použít rovnou její recept, já ubrala na cukru i smetaně a použila celozrnnou mouku.
PUMPKIN PIE
Těsto (klasika):
250 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky
125 g (půl kostky) rozehřátého másla
8 lžic ledové vody
špetka soli
- těsto jsem vtlačila do dortové formy, zvedla okraje a nalila náplň rozšlehanou z:
450 g dýňového pyré (dýni Goliáš od pana zelináře jsem nakrájela na kostky, pekla v troubě doměkka a po vychladnutí rozmixovala)
3 vajec
100 g třtinového cukru
půl kelímku (60 ml) smetany ke šlehání
špetky soli
lžičky mleté skořice
dvou rozdrcených hřebíčků
půl lžičky sušeného mletého zázvoru
- stačí společně rozšlehat, nalít na těsto a péct, dokud těsto nezezlátne a dokud neztuhne náplň.
Vychladlý koláč jsem zdobila neslazenou šlehačkou a sypala sekanými ořechy.
Tý jo, Zdeni, tak to asi vyzkouším...jednu úžasnou dýni tu ještě od zelináře mám, tak by aspoň nepadla jen na naši milovanou dýňovou polívku :-) Tohle vypadá hodně dobře, díky za inspiration :-)))
OdpovědětVymazat