neděle 12. července 2015

Květáková kaše s hráškem (a pár dalších stravovacích tipů)



Tak předně bych tu dnes měla fajnový letní jídlo:

KVĚTÁKOVÁ KAŠE S MLADÝM HRÁŠKEM

Příprava extrablesková, nadělá hodně parády jako příloha k rybě nebo pečenýmu masu, ale je skvělá i samotná. Za spásný nápad kombinace květák - hrášek děkuju Café Fara :-).

Potřebujete:

1 květák
1 velkou cibuli
mladé hrachové lusky
dva přiměřené plátky másla
hrnek rostlinného mléka nebo kelímek smetany ke šlehání pro nedietáře nebo balení rostlinné "smetany" (přiznám se, že jsem dala ovesné mléko a na konci přidala asi třetinu kunínské smetany na zjemnění, ale dá se udělat i jen z rostlinného mléka)
sůl, mletý kmín, strouhanec muškátového oříšku, případně špetka pepře podle chuti

Květák jsem rozebrala na růžičky a omyla. V hluboké pánvi jsem rozehřála jeden z plátků másla a nadrobno nakrájenou cibuli a růžičky květáku na něm osmahla. Osolila jsem, okořenila mletým kmínem a muškátovým oříškem a zalila rostlinným mlékem. Dusila jsem pod pokličkou doměkka. 
Květák jsem rozmixovala a kaši doladila trochou smetany.
Ta nadělá hodně parády, hlavně když se kaše udělá jen z ní, ale je dobrá i čistě z rostlinného mléka nebo "smetany".
Mladé lusky jsem zbavila stopek a tužší žilky na "sváru" lusku, z větších lusků jsem hrášek vyloupala.
Zprudka jsem lusky opekla na druhém plátku másla a ke konci přidala i vyloupaný hrášek. 
Může se osolit hrubou solí na talíři, ale nemusí.

__________________________________________________________________________________

Po další úspěšný kontrole se taky pomalu, ale jistě, šinu ke konci diety, juch (teď to teprv bude maso)! Vysadila jsem další prášky, juch! A po dovolený v sirný vodě jsem se celá sloupla, juch!
Musím taky říct, že skok ve zlepšení (zbavila jsem se suché zrohovatělé kůže hlavně na pažích) nastal poté, co mě jednoho dne napadlo, že upustím od používání své milované Rexony, co mě nikdy nezradí. Prostě mi připadalo, že "zabetonuje" potní žlázy tak, že nemůžou odcházet škodliviny z těla, tím pádem se drží ve mně. Koupila jsem si levandulový dežodorant JASON bez hliníku, který se sice musí nanášet vícekrát za den, ale jinak hezky voní a funkčně zatím stíhá. Hned poté nastalo další "zhebčení". No, Rexonu si nechám - na vypjatý chvíle :-) ).

No a pár dalších stravovacích tipů, který se mi osvědčily.

- přišla jsem na chuť "masu" robi. Nejvíc nám chutnají nudličky, jen promíchané s kořením (paprika, česnek, a snesou poměrně dost soli) a olivovým olejem a na papíře upečené v troubě dokřupava.
Dají se ale docela i jíst plátky, buď obalované nebo jako závitky/ptáčky ... když se dost okoření.

- když mi došla kukuřičná strouhanka, obalovala jsem (robi, žampiony, krůtí řízky) v kukuřičné kaši ze zdravé výživy. Pecka! Jo, a "smažím" v troubě. Na naolejovaný papír položím obalené potraviny, pocákám olejem a upeču v rozpálené troubě dozlatova. "Řízky" jsou pak křupavé a nenasáklé tukem ... 

- když máme chuť na studené, děláme sice hlavně ovocné dřeně (dosud hlavně z jahod, následně z meruněk, slazené trochou karamelu), ale občas je fajn zpestření kombinace ovoce společně s tuhou částí kokosového mléka (toho v plechovce). Kdysi jsem tohle zkoušela i s čokoládou (rozehřátá bezmléčná čokoláda se vmíchá do tuhé části kokosového mléka a nechá se zmrazit - paráda!), ale s jahodama to bylo taky moc fajn. Rozmixované jahody s tuhou částí kokosového mléka a trochou karamelu a šup do mrazáku - a máme "smetanovou" zmrzlinu (v DM mají dokonce od Alnatury čisté bio kokosové mléko bez aditiv s 60% kokosové dužiny (takové průhledné), i když to není úplně smetanově hladké a zrovna trochu zhrudkovatělo. Ale zase bylo fakt čisté...)
Jinak mají děti rády i zmražený mošt nebo jiné ovocné šťávy.

-  na dovolené jsem v salátu ochutnala veganský sýr z kokosového oleje - verze mozarella od Veganline. Nejsem sice příznivec náhražek, ale jednou za čas, když přijde mlsná... naprosto jsem nečekala, že bude chutnat něco mezi mozarellou a jemným kozím sýrem. 
Kazí mi radost, že obsahuje modifikovaný škrob, ale jednou za čas se "sýr" hodí.
Když jsem pana kuchaře požádala o název, poslal mi od něj obal:


Dá se koupit ve zdravé výživě, u nás ho mají zrovna vyprodaný.

9 komentářů:

  1. Zkuste mrknout na www.purityvision.cz na DEO krystal - minerální deodorant, stačí malé balení. Mně funguje. Ale Rexona na vypjaté chvíle - chápu :-). Hana M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jenomže ten obsahuje hliník... :-(

      Vymazat
    2. tak tohle téma mě zaujalo, že jsem trochu googlila a narazila na zajímavé shrnutí (a sice, že opět, jako vždy, vím, že nic nevím :-) ): http://gleysishere.blogspot.cz/2014/02/jenom-alum-nebo-velke-ale-ammonium-alum.html
      Jinak díky za tipy. Jasona jsem si docela oblíbila, už pro tu jemnou levandulovou vůni. Zpočátku jsem teda měla pocit, že ze mě leje, ale to se po pár týdnech ustálilo, teď, pokud tedy nejsou tropy, mi stačí i jedno namazání. Bála jsem se, že "si nebudu vonět", to se mi totiž stávalo při použití skoro všech typů klasických antiperspirantů, kromě jednoho typu Rexony, kterou si nechám hlavně na rodičáky... :-)

      Vymazat
    3. Já také moc děkuji za upozornění a odkaz, mě vůbec nenapadlo tomu "nevěřit" :-).
      Hana M.

      Vymazat
  2. Juch k poznatkům!
    Juch k úspěchům!
    Juch k Tobě:-))
    (našla jsi rohlíčkovský email?)
    Magda

    OdpovědětVymazat
  3. Po delší době moc zdravím a kochám se Tvojema krásnýma fotkama z dovolené:o). Krásně jste se měli a pohoda je vidět na dálku :)......Nepoužívání antiperspirantů s hliníkem moc moc chválím, já používám kamenec, ten je super a přírodní deodorant od Mobilis Tilia Cedr-Santal a když neseženu, tak v DM Alverde Limetka-šalvěj oba krásně voní a neobsahují nic škodlivého :o). Díky za nové receptíky a už se těším na další report. Krásné dny Lada

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oprava Nobillis Tilia :o) :o) L.

      Vymazat
    2. ó, díky :-). Laduš, kamenec je jen jiný název pro minerální deodorant (krystal), o kterém jsme se bavily výše (pro pohodlí vložím znovu http://gleysishere.blogspot.cz/2014/02/jenom-alum-nebo-velke-ale-ammonium-alum.html ). Řekla bych, že je nejspíš rozdíl mezi přírodní a syntetickou látkou (ostatně kamenec se používá léta), ale stejně, jak jsem už řekla, nevím, co si o tom myslet a vím, že nic nevím :-). Díky ale za všechny tipy! Krásný léto přeju! K

      Vymazat