Knedlíky z tvarohovýho těsta jsem už dělala podle mnoha receptů.
Pořád jsem hledala ten NEJ, aby se těsto při práci nelepilo a knedlíky po vychladnutí netvrdly.
Až tenhle recept si chci zapsat, zapamatovat, opakovat.
Nesmíme sice tvaroh, ale rozhodli jsme se, že tvarohový knedlíčky jednou za sezonu udělám a jídlo trochu upravím (teda co půjde) podle diety (kvůli tvarohu nepřidávám "dietní" štítek).
Dovnitř jsem dávala meruňky přes hory přivezené od mušky, jahody z mrazáku a na podzim je máme moc rádi s kousky jablek.
Polévala jsem (jak jinak, jednou za týden) omáčkou z karamelu.
Omlouvám se za foto pořízené v poslední vteřině, než se do jídla pustila "hamiiii" řvoucí Ema, styling mělo zachránit koště máty, jak jde jistě poznat :-).
OVOCNÉ TVAROHOVÉ KNEDLÍKY S KARAMELOVOU OMÁČKOU
Do těsta jsem dala:
2 kostky tvarohu (toho ve staniolu, s vaničkovým jsem nezkoušela)
300 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky
200 g polohrubé mouky
(příště zkusím celé ze špaldovky a když to dopadne dobře, recept tu upravím)
100 g změklého másla
2 menší domácí vejce
vrchovatou lžičku prášku z vinného kamene (nebo kypřicího prášku)
špetku soli
můžete přidat i nastrouhanou citronovou kůru
Ze všech ingrediencí jsem uhnětla těsto, z kterého jsem odlamovala kousky.
Ty jsem uplácla na placičku a zabalila do nich ovoce.
S těstem se krásně pracuje, skoro jako s modelínou, knedlíky jsou umotané za chvilenku.
Knedlíčky jsem vložila do vroucí vody a vařila 10 minut (z tohoto množství jsem je vařila nadvakrát), vyjmula je děrovanou naběračkou a propíchala vidličkou, aby šla pára ven.
Nelepí se, v hrnci krásně vyplavou a po vychladnutí netvrdnou.
Na talíři jsem je polila starou známou karamelovou omáčkou:
asi 100 g cukru jsem v pánvi rozpustila na karamel (jak už jsem psala několikrát, dělám to kvůli změny povahy potraviny z kyselé na zásaditou) a opatrně přilila půl hrnku ohřátého ovesného mléka (pozor, bublá) s plátkem másla. Hustota omáčky jde regulovat množstvím přilitého mléka.
Krásný víkend přeju!
Káťo, ahoj, poradíš mi? Přivezli jsme si dnes od známých meruňky a chtěla bych udělat mj. zmrzku. Karamel jsem nikdy na nic nepoužívala, ale říkala jsem si, že bych zmrzlinu osladila právě jím. Máš zkušenost? Jak bys prosím tě postupovala ty?
OdpovědětVymazatČau Zuzi, promiň, že až teď, pošlu Ti to i mailem. Sladím karamelem dvěma způsoby. Buď jen přetavím cukr na karamel (v hrnci, pánvi, za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí), přeleju do nějaké nádoby vyložené pečicím papírem a nechám vychladnout. Pak ho nalámu na kusy a rozdrtím na prášek, něco jako cukr. Druhá možnost je ta, že roztavený cukr v pánvi zředím horkou vodou, podle potřeby (opatrně, dost bublá) a požadované hustoty. Vznikne z toho takový sirup, jeho hustota se dá regulovat přidáním další vody. Zmrzku můžeš osladit oběma způsoby, já bych to možná udělala spíš tím sirupem, ale je to jen na Tobě. Dobrú chuť i noc! ;-)
VymazatKatko, tak jsem je podle Tvého receptu udělala - s meruňkami a byly - no prostě blábuž největší! Díky :-)
OdpovědětVymazatTak to mám fakt radost, že Ti chutnaly! Asi ještě jednou udělám výjimku a navařím švestkový a jablečný :-)! Hezký víkend, první v měsíci...
VymazatTvoje tvarohové knedlíky zase z jiného pohledu:) http://klokanigulas.blogspot.cz/2015/08/tvarohove-knedliky.html
OdpovědětVymazatA zařazuju je do našeho repertoáru, díky!
Tak už jsou slavný ;-), díky. Mám radost, nejlepší věci vznikají z improvizace :-).
VymazatDíky, otestuju, kluci dnes od tety přinesli misku meruněk
OdpovědětVymazatTak to mě těší. Začínají zrát švestky, tak to asi bude u nás putování za švestkovou vůní :-)...
VymazatTřešňové zahájily sezónu, tak tě na dálku zdravím!:)
OdpovědětVymazatEdi, přišla jsem na perfektní těsto bez tvarohu, který mě úplně odrovnalo! Snad ho brzy vložím, jen vybalím po dovolence, ale tvarohový bych si dala taky! ;-)
Vymazat