čtvrtek 21. března 2013


No nic, tak "náš" klip, na kterej toužebně čekáme, je prý hotov, ale ještě se pro změnu čeká na správné načasování jeho "vypuštění", to víte, když má teď Zrní toho Anděla...:-)
Z nudy a naivního čekání na něj jsem dokonce umyla okna ještě za sněhu.
Kdybych čekala na jiný než astronomický jaro, taky bych se nemusela dočkat a nechci si šudláním kazit Velikonoce, tak proto.
Naštěstí lesk jako blesk vydržel (nějakým zázrakem přestalo sněžit) a tak víme, jak je venku hezky, když mají v hospodě umytý okna :-).
Rozhodla jsem se dnes přidat recept, kterej stále ještě posílám mailem a teď už nebudu muset, jupí.
Bez chilli con carne se u nás neobejde žádná větší sešlost, oslava, Silvestr a tak.
Vděčný jídlo z jednoho hrnce (woku), po kterým se můžou někteří utlouct a při oslavě ho stačí ohřát a netrápit se místo zábavy v kuchyni.
Mimo to je to typický příklad jídla, na který jsem měla minulej tejden hroznou chuť (jakože si ho užiju, když do kojící matky mám ještě daleko) a hotového pozřela pár lžic a konec...
Tak snad na víkend ještě přijde k chuti do těch mrazů. 
Receptů na chilli je spousta, někdo dává jakékoli maso na kostky, to opravdu někdy vyzkouším, ale zatím dávám roky do ustálený chalupářský verze dobrý mletý (ne z hyper super, jak jsem psala minule).

_______________________________________________________________________________________

CHILLI con CARNE

Potřebujete:

1 velkou cibuli
stroužky česneku podle chuti
1 větší červenou papriku
500 g dobrého mletého masa, nejlépe 1:1 vepřové s hovězím
3 čerstvá větší rajčata nebo mimo sezonu plechovku sterilovaných rajčat
2 plechovky červených fazolí ve slaném nálevu 
(lze uvařit předem namočené červené fazole doma, ale protože to poměrně dlouho trvá, obvykle je uvařím ve větším množství a napytlíkuju do mrazáku)
1 plechovka sterilované kukuřice
250 ml rajčatového protlaku + 2 lžíce hnědého cukru nebo čtvrt až půl lahve kvalitního ostrého kečupu (Kand)
2 proužky (štráfky) dobré hořké čokolády
sůl
pepř
mletý kmín
mleté chilli papričky 1/2 lžičky a více
olej (řepkový, slunečnicový)


V hluboké pánvi (wok, můžete použít i klasický hrnec, ale víc se směs přichytává) zpěňte na troše oleje nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a červenou papriku na kostky, okořeňte půl lžičkou chilli (na lehce pálivé, milovníci ostré chuti přidají víc) a kmínem podle chuti (nemusí být, ale zmírňuje nadýmání :-) ). 
Dobře hlídejte a míchejte, aby chilli nezhořklo, a když cibulka začíná zlátnout, přidejte mleté maso a co nejvíc ho "rozsračičkujte" :-). 
Opečte ho zprudka ze všech stran, směs osolte a opepřete a maso ještě na menším plameni opékejte dokřupava. 
Potom přidejte oloupaná a nadrobno nakrájená rajčata nebo mimo sezonu sterilovaná rajčata z plechovky a dál duste, než se vypaří voda. 
Tajemství jídla spočívá v tom, že se vše dělá pomalu a pozvolna a dá se mu dost času, aby se chutě propojily. 
Když budete spěchat, jídlo má hned jinou chuť, i když jinak dodržíte postup.
Pak můžete přidat fazole (ty z plechu bez nálevu) a kukuřici. 
Přilijte oslazený (kvůli zkaramelizování) protlak nebo kečup a rozlámejte do pánve čokoládu na kostičky.
Čokoládu doporučuju nevynechávat, dá tomu ten správnej šmak a v jídle není nijak sladce cítit.
Když se čokoláda rozpustí, všechno zamíchejte, ztlumte oheň na minimum a nechte chilli za občasnýho míchání tak půl hodiny dusit. Omáčka se spojí a zhoustne. 
Pak ochutnejte, možná bude jídlo potřebovat ještě trochu soli nebo pepře, vypněte sporák a nechte 10 minut odpočinout. Vyplatí se:-)!
Jako přílohu jíme chleba, nejlépe domácí.
Závisláci přidají lžičku kysané smetany nebo majonézy Poličanky (nikdy jsem nevěřila, že to udělám taky!).

Upozornění: Při konzumaci dochází k větší spotřebě piva! :-)

4 komentáře:

  1. Patří do mých top 10 jídel, můžu ho jíst kdykoliv. Naprostá slast:-)

    Teď bych mohl vyjmenovat dalších x superlativ o tvém skvělém vaření, ale to si nechám na doma;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, zkuste to, já bych to od Katora žral furt :-).O

    OdpovědětVymazat
  3. Joj, chlapci, FÁKT díky moc! Ad mdb: zajímalo by mě pak těch ostatních devět z TOP 10 :-). Ad Ondror: díky moc, od skorovegetariána a skoroRAWáka taková pochvala opravdu zahřeje!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katorku, tak vegouš a syroveček jsem spíš ve svejch fantaziích, v reálu to je trošku jinak :-).O

      Vymazat