neděle 24. prosince 2023

Kofilák pro ne/abstinující

... třeba se bude ještě hodit na nějakou abstinentskou návštěvu ;-), protože do pěti minut je hotovo.


Měla jsem chuť na něco jako vaječňák, ale jak to udělat, když (ještě stále) nepiju?
(Uff, doposud mi to bylo jedno, ale od té doby, co Luke nosí domů skvělá vánoční vína od partnerů, je vytrvale uklízím z dosahu...)
Inspiroval mě Fero, ale udělala jsem likér podle toho, co jsem měla doma, co nejšetrněji a podle toho, co máme rádi.
Smetanu jsem dala, protože jsem se bála, že to bude mít rostlinnou pachuť, ale to je jediná živočišná složka.

Vejce ani cukr jsem nepřidávala, vše je dost sladké díky kondenzovanému mléku a vejce jsem nechtěla riskovat.

KOFILÁK 

nealko verze, ale Lukorovi jsem doplnila dobrým rumem v poměru 1(rum) : 2(Kofilák)
Na cca 0,7 l:

4 tyčinky Kofila
1 smetana ke šlehání (když se dá rostlinná, je to skoro vegan)
1 kokosové kondenzované mléko (ale lze dát normální Salko)
1 plechovka od kondenzovaného mléka ovesného nebo jiného mléka
1 hrnek ovesného koncentrátu k výrobě ovesného mléka z DM (je hustší a sladší, ale lze dát o to více mléka nebo smetany)
půl minilahvičky (nebo podle chuti) rumového aroma (Dr. Oetker)
kousek vanilkového lusku.

Dál je to primitivní - Kofily jsem rozpustila ve smetaně (ve vodní lázni) a směs nechala vychladnout.Smíchala jsem ji se všemi dalšími igrediencemi a chvíli šlehala (z lusku jsem vyškrábla semínka do likéru a nakrájela ho na úzké proužky na dno lahví).
Stočit a uložit do lednice, hotovo.

Žádné komentáře:

Okomentovat