Ptáte se, co na Vánoce peču, když mám ještě dietu.
Váhala jsem, zda vůbec přikládat fotky, když ještě všechno není dodělané a některé druhy cukroví proběhnou těsně před svátky, ale tak jo, ať je to reál ;-).
Předně bych ráda podotkla, že v naší dietě je převážně jedno, čím sladíte, protože ideálně se sladit nesmí ničím.
Tedy ani "zdravými" sladidly (všechny druhy cukrů krmí plísně ve střevech). Takže je vcelku jedno, jakým cukrovím hřešíte, určitě je ale dobré ho udělat aspoň z kvalitních surovin.
(Daří se mi stále sladit jen občas sušeným ovocem a jednou za čas karamelem, protože přepálením se z cukru jakožto "kyselé" potraviny aspoň stává zásaditá, i když je to pořád cukr. Karamel si můžete koupit i hotový v tekutém stavu. Tam, kde se nehodí předchozí dva způsoby, dám třtinový cukr v omezeným množství, letos byl jen v narozeninových dortech.
Obecně vzato jsem přestala používat javorový sirup (aktuálně problematická oblast původu), agávový sirup (kvůli nevhodnosti ), asi bych správně neměla ani můj milovaný datlový sirup (kvůli "tropickosti"), ale ten prostě občas kupuju, hlavně na kaše a müsli. )
Takže jsem ani moc neřešila vhodnost jednotlivých sladidel, myslím, že rozhoduje množství, všeho jsem udělala prostě jen trošku.
Klasické pečené cukroví spíš ráda čuchám, nemusím ho jíst, takže mi nedělá problém ho napéct Lukorovi a návštěvám:
1) UPRAVENÁ KLASIKA
Úprava spočívá ve velkém podílu celozrnné mouky (všechno špalda, protože tahle stará odrůda pšenice je odolná proti plísním a škůdcům, takže mouka neobsahuje ani plísně ani pesticidy, pokud jste viděli testy mouky pro dTest, tak jistě chápete) a místo cukru moučky jsem do všech těst dala na prášek rozemletý třtinový cukr v omezeným množství. Marmeláda je bez cukru. Nutno dodat, že jsem nepoznala rozdíl.
Rohlíčky - 150 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky, 150 g hladké špaldové mouky (kupuju v DM), 220 g změklého čerstvého másla, 100 g mletých vlašských ořechů (nebo mandlí), 50 g cukru (namletý třtinový). Nečekám, ihned dělám rohlíčky, peču na suchém plechu nebo papíře. Místo obalování ještě horkých rohlíčků v cukru jsem je jen lehce poprášila vanilkovým cukrem s pravou vanilkou.).
Linecké - 200 g celozrnné jemně mleté špaldové, 100 g hladké špaldové, 70 g cukru (namletý třtinový), 200 g změklého másla, 1 vejce, trochu strouhané kůry z neošetřených citronů.
Vykrajovala jsem až po odležení v lednici.
Slepovala jsem touhle marmeládou - příchuť borůvka s brusinkou mi do lineckého svou lehkou pikantností sedla nejvíc. Ze sklenice jsem ji ale nejdřív vyklopila do misky a rozmixovala, protože marmeláda má konzistenci spíše bobulí v rosolu. Po rozmixování je na slepování perfektní.
Masarykáče ještě bez polevy. Opět jsem dala 2/3 mouky celozrnné jemně mleté špaldové a zbytek hladké špaldové, cukru (místo moučky mletého třtinového) asi 70 g.
2) NOVÉ DRUHY pro Vánoce adoptované :-).
Z těch mám zatím jenom tyhle sezamové tyčky.
Inspirací se mi staly sezamové krekříky ze zdravé výživy (složení: sezam + sušená třtinová šťáva, nenašla jsem žádný odkaz), který všichni milujem, ale taky jsou pěkně malý a drahý.
Chtěla jsem je vyzkoušet už dávno (jsou skvělým zdrojem energie na cesty), ale padlo to až na Vánoce.
Dokonce jsem zvážila všechny ingredience, takže vám můžu poskytnout i přesný recept :-):
SEZAMOVÉ KARAMELOVÉ TYČINKY
Nejdřív jsem si na pracovní desku připravila pás pečicího papíru (pak jde všechno rychle).
200 g cukru (levé tyčinky jsou z klasického bílého cukru a pravé z třtinového, ale pozor, ten je hodně náchylný na připalování, takže pokud chcete mít jistotu dobrého výsledku, určitě použijte raději bílý, který se výjimečně k přepálení hodí víc než ten třtinový) jsem za stálého míchání rozpustila v hrnci a těsně před úplným roztečením do něj přidala plátek (40 g) změklého másla.
Šlehala jsem metličkou jak o život :-) a do vzniklé omáčky vysypala balení (100 g) sezamu.
Je třeba pracovat rychle, aby se směs nepřipálila, potom taky vcelku rychle tuhne.
A pozor, horký karamel opravdu hodně pálí.
Hladkou hmotu jsem vylila ve dvou pásech na pečicí papír a rychle uhladila plochým nožem, kterým jsem ještě nakrájela jednotlivé tyčinky.
Směs jsem nechala vychladnout, rozdělila jednotlivé tyčinky a uložila do krabičky, kterou je třeba míti v suchu.
Těsně před svátky se chystám ještě na celozrnné košíčky se slaným karamelem (aby návštěvy neměly pocit, že přišly zkrátka a sobě taky tři kousky rezervuju :-) ), na Zuzčiny mrkvance a místo bílkového chlebíčku, na kterým jsem si ujížděla v minulých letech, ořechy nasypu do jejího litého perníku, který jsem měla tu možnost koštnout v Neratově a je skvělý:
SLAVNOSTNÍ LITÝ PERNÍK
2 hrnky žitné mouky (lze část nebo celé nahradit celozrnnou jemně mletou špaldovou)
1 hnek pohankové mouky
1-2 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů
špetka soli
1-2 lžičky perníkového koření
1 hrnek rostlinného oleje
1 hrnek sladěnky
1 hrnek rostlinného mléka
lněný šlem jako náhrada za 2 vejce
Smíchají se zvlášť suché a zvlášť vlhké ingredience a poté se spojí dohromady.
Do koláčové formy nebo na plech se těsto nalije a peče se cca 40 minut na 180 °C.
Na perník se natřou povidla nebo marmeláda bez cukru a polije se polevou:
1 díl kokosového oleje - rozehřát a vmíchat:
1 díl kvalitního kakaa
1 díl javorového (nebo jiného?) sirupu, stačí prošlehat metličkou a nalít na perník.
Poleva se dá nalít i do formiček jako čokoláda (ale je nutno ji mít v chladu).
Víc neřeším, na to, že z cukroví mám nejradši kapra se salátem , je toho až až.
Napřesrok, až budu mít kloudný robot, udělám více raw ;-) , ale recepty můžu archivovat už teď, protože se určitě bude někomu hodit recept nejen na tyhle krásný čokoládový tyčinky ze stránek od Margit .
Od všeho pomálu, nemusíme všechno a bude nám hej :-).
Váhala jsem, zda vůbec přikládat fotky, když ještě všechno není dodělané a některé druhy cukroví proběhnou těsně před svátky, ale tak jo, ať je to reál ;-).
Předně bych ráda podotkla, že v naší dietě je převážně jedno, čím sladíte, protože ideálně se sladit nesmí ničím.
Tedy ani "zdravými" sladidly (všechny druhy cukrů krmí plísně ve střevech). Takže je vcelku jedno, jakým cukrovím hřešíte, určitě je ale dobré ho udělat aspoň z kvalitních surovin.
(Daří se mi stále sladit jen občas sušeným ovocem a jednou za čas karamelem, protože přepálením se z cukru jakožto "kyselé" potraviny aspoň stává zásaditá, i když je to pořád cukr. Karamel si můžete koupit i hotový v tekutém stavu. Tam, kde se nehodí předchozí dva způsoby, dám třtinový cukr v omezeným množství, letos byl jen v narozeninových dortech.
Obecně vzato jsem přestala používat javorový sirup (aktuálně problematická oblast původu), agávový sirup (kvůli nevhodnosti ), asi bych správně neměla ani můj milovaný datlový sirup (kvůli "tropickosti"), ale ten prostě občas kupuju, hlavně na kaše a müsli. )
Takže jsem ani moc neřešila vhodnost jednotlivých sladidel, myslím, že rozhoduje množství, všeho jsem udělala prostě jen trošku.
Klasické pečené cukroví spíš ráda čuchám, nemusím ho jíst, takže mi nedělá problém ho napéct Lukorovi a návštěvám:
1) UPRAVENÁ KLASIKA
Úprava spočívá ve velkém podílu celozrnné mouky (všechno špalda, protože tahle stará odrůda pšenice je odolná proti plísním a škůdcům, takže mouka neobsahuje ani plísně ani pesticidy, pokud jste viděli testy mouky pro dTest, tak jistě chápete) a místo cukru moučky jsem do všech těst dala na prášek rozemletý třtinový cukr v omezeným množství. Marmeláda je bez cukru. Nutno dodat, že jsem nepoznala rozdíl.
Rohlíčky - 150 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky, 150 g hladké špaldové mouky (kupuju v DM), 220 g změklého čerstvého másla, 100 g mletých vlašských ořechů (nebo mandlí), 50 g cukru (namletý třtinový). Nečekám, ihned dělám rohlíčky, peču na suchém plechu nebo papíře. Místo obalování ještě horkých rohlíčků v cukru jsem je jen lehce poprášila vanilkovým cukrem s pravou vanilkou.).
Linecké - 200 g celozrnné jemně mleté špaldové, 100 g hladké špaldové, 70 g cukru (namletý třtinový), 200 g změklého másla, 1 vejce, trochu strouhané kůry z neošetřených citronů.
Vykrajovala jsem až po odležení v lednici.
Slepovala jsem touhle marmeládou - příchuť borůvka s brusinkou mi do lineckého svou lehkou pikantností sedla nejvíc. Ze sklenice jsem ji ale nejdřív vyklopila do misky a rozmixovala, protože marmeláda má konzistenci spíše bobulí v rosolu. Po rozmixování je na slepování perfektní.
Masarykáče ještě bez polevy. Opět jsem dala 2/3 mouky celozrnné jemně mleté špaldové a zbytek hladké špaldové, cukru (místo moučky mletého třtinového) asi 70 g.
2) NOVÉ DRUHY pro Vánoce adoptované :-).
Z těch mám zatím jenom tyhle sezamové tyčky.
Inspirací se mi staly sezamové krekříky ze zdravé výživy (složení: sezam + sušená třtinová šťáva, nenašla jsem žádný odkaz), který všichni milujem, ale taky jsou pěkně malý a drahý.
Chtěla jsem je vyzkoušet už dávno (jsou skvělým zdrojem energie na cesty), ale padlo to až na Vánoce.
Dokonce jsem zvážila všechny ingredience, takže vám můžu poskytnout i přesný recept :-):
SEZAMOVÉ KARAMELOVÉ TYČINKY
Nejdřív jsem si na pracovní desku připravila pás pečicího papíru (pak jde všechno rychle).
200 g cukru (levé tyčinky jsou z klasického bílého cukru a pravé z třtinového, ale pozor, ten je hodně náchylný na připalování, takže pokud chcete mít jistotu dobrého výsledku, určitě použijte raději bílý, který se výjimečně k přepálení hodí víc než ten třtinový) jsem za stálého míchání rozpustila v hrnci a těsně před úplným roztečením do něj přidala plátek (40 g) změklého másla.
Šlehala jsem metličkou jak o život :-) a do vzniklé omáčky vysypala balení (100 g) sezamu.
Je třeba pracovat rychle, aby se směs nepřipálila, potom taky vcelku rychle tuhne.
A pozor, horký karamel opravdu hodně pálí.
Hladkou hmotu jsem vylila ve dvou pásech na pečicí papír a rychle uhladila plochým nožem, kterým jsem ještě nakrájela jednotlivé tyčinky.
Směs jsem nechala vychladnout, rozdělila jednotlivé tyčinky a uložila do krabičky, kterou je třeba míti v suchu.
Těsně před svátky se chystám ještě na celozrnné košíčky se slaným karamelem (aby návštěvy neměly pocit, že přišly zkrátka a sobě taky tři kousky rezervuju :-) ), na Zuzčiny mrkvance a místo bílkového chlebíčku, na kterým jsem si ujížděla v minulých letech, ořechy nasypu do jejího litého perníku, který jsem měla tu možnost koštnout v Neratově a je skvělý:
SLAVNOSTNÍ LITÝ PERNÍK
2 hrnky žitné mouky (lze část nebo celé nahradit celozrnnou jemně mletou špaldovou)
1 hnek pohankové mouky
1-2 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů
špetka soli
1-2 lžičky perníkového koření
1 hrnek rostlinného oleje
1 hrnek sladěnky
1 hrnek rostlinného mléka
lněný šlem jako náhrada za 2 vejce
Smíchají se zvlášť suché a zvlášť vlhké ingredience a poté se spojí dohromady.
Do koláčové formy nebo na plech se těsto nalije a peče se cca 40 minut na 180 °C.
Na perník se natřou povidla nebo marmeláda bez cukru a polije se polevou:
1 díl kokosového oleje - rozehřát a vmíchat:
1 díl kvalitního kakaa
1 díl javorového (nebo jiného?) sirupu, stačí prošlehat metličkou a nalít na perník.
Poleva se dá nalít i do formiček jako čokoláda (ale je nutno ji mít v chladu).
Víc neřeším, na to, že z cukroví mám nejradši kapra se salátem , je toho až až.
Napřesrok, až budu mít kloudný robot, udělám více raw ;-) , ale recepty můžu archivovat už teď, protože se určitě bude někomu hodit recept nejen na tyhle krásný čokoládový tyčinky ze stránek od Margit .
Od všeho pomálu, nemusíme všechno a bude nám hej :-).
Kači, díky že na nás myslíš :-). A čím jsi mlela ten třtinový cukr?
OdpovědětVymazatEvi, mám toto: https://www.mall.cz/mixery-sekacky/moulinex-dje343-multitrio . Seká to dobře i ořechy a tak, jen lněný semínko to moc nepobírá.
VymazatNo paráda! Ty sezamový tyčinky zkusím vyrobit, jednou jsem něco takového jedla a bylo to dobré moc.
OdpovědětVymazatZuzi, řekla bych že díky tomu karamelu jsou docela dost výživné, stačí jedna a člověk je plnej ;-).
VymazatNo a když tak na tu "sytost" koukám, příště tam zkusím narvat ještě víc sezamu, prostě co to půjde.
VymazatJe, ty sezamove tycky. Ty udelam i bez Vanoc :-) Diky za recept.
OdpovědětVymazatMy ještě máme ;-), jsou totiž hrozně výživné. Příště zkusím dát ještě víc sezamu.
Vymazat