pátek 3. května 2013


Tak jo, ještě ty kopřivy a pak budete mít od plevelu pokoj (tedy minimálně do doby, než si přivezu z dobrého zdroje kontryhel na pomazánku, jitrocel na sladké tvarohové placičky a jitrocel větší na smažení v těstíčku :-) ).
Letošní dlouhá zima a pak zběsilý nástup jara způsobily, že všechny fáze jara proběhly zrychleně, proto ke sběru mladých výhonků kopřivy nemáte už moc času. 
Sbírejte mladé rostliny, u vzrostlejších jen vrcholky rostlin před rozkvětem bez starších, tužších, ovadlých či jinak poškozených listů.
Podle chytrých knih kopřiva obsahuje 4 % bílkovin, sacharidy, celulózu, minerální látky, třísloviny, vitaminy a histamin.
Nad doporučeními "vezměte si na úpravu kopřiv rukavice" jsem machrovala, jak je přece požahání kopřivou žádoucí a zdravé nejen proti revmatismu, a šla je sbírat holýma rukama. 
Ještě druhý den jsem úpěla nad puchýřkama a na vaření jsem si ty rukavice pokorně našla :-).
 
Z kopřiv jsem si udělala nejdřív čistící čaj a odvar na vlasy :-), pak jsem je připravovala v následujících úpravách:
- špenát ke chlupatým knedlíkům a vajíčku (po zavadnutí posekaných kopřiv na másle v hrnci zacházet jako s běžným špenátem)
- kopřivové těstoviny: (pro nadšence do domácí stravy) přidejte rozmixované kopřivy do těsta na domácí nudle a pak krájejte široké nudle či vytvářejte taštičky plněné oblíbenou náplní (třeba ricottou) ... na tuto verzi se teprve chystám, mně zbyla od oběda trocha uvařených těstovin, takže doporučuju i mnohem nenáročnější verzi vhodnou pro všední den, kdy chcete něco rychlého a zároveň se nechcete odbýt:
- na osmahnutou cibulku jsem dala zavadnout posekané kopřivy bez tuhých stonků, podusila, ochutila solí, pepřem, sušeným česnekem a zalila rozšlehaným vejcem. Když se vejce srazila, přisypala jsem těstoviny a ještě chvíli společně opékala.
No a nakonec ty topinky.
Dělala jsem dvě verze a obě nám chutnaly.
Kdo zná mé starší příspěvky, určitě si vzpomene na naše milované a nejprofláklejší cuketové topinky
Takže 1. verze byla, že jsem místo cuket připravila kopřivovou směs a dál jsem pokračovala stejně se sušenými rajčaty a mozzarellou.
2. verze byla jednodušší jen se sýrem (měla jsem zrovna parmazán, ale dejte jakýkoli oblíbený, třeba čedar nebo právě mozzarellu).
Množství píšu jen orientačně, řiďte se počtem strávníků a počítejte s tím, že množství kopřiv se po zavadnutí hodně zredukuje, tipovala bych to pro čtyři porce na pánev wok opravdu plnou posekaných čerstvých kopřiv.

Topinky s kopřivami
Na másle jsem zpěnila cibulku a přidala posekané kopřivy bez tuhých stonků, nechala zavadnout a trochu podusit. 
Osolila jsem, opepřila, mírně očesnekovala a přidala kysanou smetanu (množství podle počtu strávníků, dala jsem kelímek). 
Smetanu můžete přidat kysanou i sladkou, kopřivy jsou hodně hutné, tak se po jejím přidání hmota trochu naředí a zjemní.
Do směsi jsem pak přidala ještě asi 2 lžičky dijonské hořčice a dusila, dokud kopřivy nezměkly.
Plátky chleba jsem nechala trochu zapéct v troubě, aby střídka zaschla a nenasákla hned směsí.
Pak jsem na ně rozetřela směs kopřiv, pokladla krájenými sušenými rajčaty a plátky mozzarelly a dala zpátky do trouby zapéct dozlatova.
Pravda, není to zrovna typicky sezonní recept, ale až budou rajčata, nebudou zas kopřivy a třeba vám sušená nakládaná rajčata ještě zbyla.  
Bylo to skoro stejně dobré jako s cuketou!
Na druhou verzi jsem vzala zbytek kopřivové směsi, smíchala ji s polovinou strouhaného sýra, natřela ji na lehce opečené krajíce, posypala zbytkem sýra a zapekla. 

Další využití kopřiv najdete u bršlicových receptů.

Hezký víkend!

2 komentáře: