sobota 31. prosince 2022

"Královský" růženec

Emeritní papež Benedikt XVI., občanským jménem Joseph Ratzinger
Zdroj fotky zde .

Ne vždy jsem byla schopna chápat jeho osobnost, myšlenky a úlohu v církvi.
Teď myslím, že bude chybět.
Zrovna včera jsem četla, jaký to byl nejdřív reformátor a pak... většinou i my dospějeme k tomu, že novější neznamená vždy lepší...




Jak už jsem psala dříve, v naší modlitební skupině se modlíme kromě radostných, světla, bolestných a slavných tajemství i tajemství tzv. "Královského" růžence.
Přezdívku "Královský" jsme si odvodili od tajemství prvního desátku (který vládne jako Král), ale růženec je ve starých německojazyčných kancionálech (Gotteslob, 1975) nazvaný jako Útěšný a řazený původně jako čtvrtý. Do řady později zapadl růženec Světla (Jana Pavla II.) a z Útěšného se v novém vydání stal pátý (Gotteslob, 2013).

Když jsme se po vyvstání otázek společně se "služebně staršími" spolumodlitebníky pídili po jeho původu a spojitosti s osobou zemřelého emeritního papeže, kterému původ růžence už tak nějak automaticky přisuzujeme, ukázalo se, že vlastně nevíme, zda tento růženec připisujeme Benediktovi oprávněně.
Každopádně vzhledem k tomu, že se podle některých článků (které četl "náš" seminarista studující v zahraničí) tvorby nového kancionálu (Gotteslob, 2013) zúčastnilo přes 250 lidí a specialistů z několika zemí (Německa, Rakouska a Bozen-Brixen), není jisté, zda se původu vůbec lze dopátrat.
Je to možné, ale rozhodně ne jisté (ostatně v tomto kancionálu není uvedený jako autor růžence Světla ani Jan Pavel II.).

   
(Gotteslob, 2013 - foto P. J. Keller)

(Gotteslob, 2013 - foto P. J. Keller)

Omlouvám se (Leti, Bětu) za případnou mystifikaci, další objevy kdyžtak doplním.
Každopádně okolnosti vzniku Útěšnému růženci na síle neubírají :-), určitě ho sestavil někdo významný (kardinál?) z německy mluvících zemí :-)...

Však zkuste a uvidíte:

Tajemství Útěšného ("královského") růžence:
Ježíš,
- který vládne jako Král
- který žije a působí ve své církvi
- který přijde ve slávě
- který přijde soudit živé i mrtvé
- který všechno dokončí



6 komentářů:

  1. Benediktov královský ruženec? To nepoznám, zostavil ho Benedikt XVI.?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak ještě jednou a lépe :-). Článek se bude ještě možná měnit.

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. tak ještě jednou a lépe (a možná, že ne naposled) :-)

      Vymazat
  3. Hele, tak já přiznávám, že mám trochu problém i s růžencem světla. Nejdou mi ta tajemství a nejdou. Možná proto, že jsem jako dítě furt jela na těch třech starých, nevím. O pátém růženci jsem nikdy neslyšela, ráda bych řekla, že se ho začnu modlit, no ale znám se... V každém případě diky za rozšíření obzorů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To úplně chápu, s ním a délkou tajemství měl nebo má problém asi každej koho znám :-). Potřebovala jsem nejvíc školních mimotechnických pomůcek, nakonec mi pomohlo si vytvořit příběh :-). Tenhle šel mnohem lehčeji, nejdřív jsem teda dávala jen první a/nebo poslední desátek (síla), pak druhej a zbylý dva už byly hračka. To dáš, kafetetko! :-) ♥ Co jinýho na mateřský :-) :-) :-)? cha

      Vymazat