středa 14. prosince 2022

Jarní závitky

 


Jaro je sice ještě daleko, ale to nic nemění na tom, že na tyhle závitky máme všichni chuť skoro kdykoli :-).
Asijskou kuchyni můžem, ale venku si ji už skoro nedáváme, sushi i závitky dělám doma a zdaleka ne jen kvůli finanční stránce věci :-).
Máme rádi i teplou verzi závitků (plněnou krůtím mletým masem, rýžovými nudlemi a zeleninou) "smaženou" v troubě, ale ty nedělám tak často.
Rýžový papír se dá sehnat skoro v každé večerce a ostatní ingredience máme většinou pořád doma, takže se dají umotat i návštěvě.

Myslím, že z fotek je postup více než patrný, tak jen pro pořádek:
Uvařím podle návodu v osolené vodě rýžové slabé nudle (polévkové nebo ty na smažení).
Opeču si zprudka na pánvi kuřecí prso/krůtí plátek a podélně rozříznuté marinované tofu (nebo jen jedno z toho a nebo taky nic, množství podle počtu strávníků a jejich preferencí), osolím a opepřím. Nechám vychladnout. Pokud chcete být světoví, osmažte krevety :-).
Krájím, dlouho a všechno: mrkev na julienne nudličky (mám na to takovou speca škrabku), jarní cibulku na dlouhé tenké proužky, okurku zbavenou hodně vodnatých částí na stejně dlouhé tenké proužky, ledový salát na nudličky, po vychladnutí i maso a tofu.

Hodně muziky udělají v závitcích klíčky (ředkvička a vojtěška alfalfa), na fotce není naklíčené mungo, ale taky je v nich skvělé.
Děti nemají rády specifickou chuť čerstvého koriandru, ale pro mě to je naprosto klíčová ingredience, bez které by pro mě nemělo cenu závitky motat, ten opláchnu.
Kupuju ho na Scuku (prodejce Rybí zahrada - je kvalitní a vydrží v lednici docela dlouho narozdíl od marketovýho v květináči, kterej mi hyne už 2. den).


Rýžový papír navlhčím z obou stran pod tekoucí studenou vodou a položím ho na prkénko, je třeba pracovat rychle, než se začne lepit. Než změkne, do středu papíru rychle položím hromádku rýžových nudlí a ingredience podle preferencí každého strávníka (je dobré na dno do středu nad nudle - na obrázku je to v místech pod ledovým salátem- položit nějaké pevnější potraviny, třeba pruhy okurky nebo masa, aby se vše dobře balilo), zeleninu ještě osolím a opepřím solí a pepřem z mlýnku a závitek zabalím jako na obrázku - tedy nejdřív ohnu levou a pravou stranu přes náplň, potom přes ně spodní, prstama se zaseknu o pevné součásti a závitek co nejpevněji zabalím.

Vypadá to složitě, ale když najdete "akorát" fázi změknutí rýžového papíru, kdy už je měkký, ale ještě se nelepí na podložku, jde to samo. Můžete navlhčený papír zpočátku položit třeba na utěrku, ale pozor, aby nepouštěla chlupy.

Závitky podávám s oblíbenou omáčkou, někdo má rád sladkopálivou chilli omáčku, já obyčejnou dvousložkovou sojovou tamari omáčku, ale když závitky dobře ochutíte, žádnou další slanost už nepotřebujete.

Žádné komentáře:

Okomentovat