pátek 5. května 2017

Kopřivyyyy!


Na chalupě byly kopřivy právě tak akorát na sběr, takže jsem si nasyslila jaro do kuchyně.
Mají se sbírat jen do půlky května (kvůli obsahu dusičnanů), tak kdyby to chtěl ještě někdo stihnout :-)...

Tohle jídlo dělám každý rok, když je potřeba něco rychlého do žaludku po návratu z lovu, příliv energie je hned citelný.
Na másle s olejem zpěním pokrájenou jarní cibulku, pokrájené odlámané spodní konce očištěného chřestu, podusím skoro doměkka a nakonec nechám v pánvi zavadnout pokrájené oprané vrcholky mladých kopřiv, všeho přiměřeně k počtu strávníků.
Přiliju rozklepnutá vajíčka přímo od slepiček - přibližně 1 ks na osobu (žloutek/bílek podle individuálních stravovacích zvyklostí), kořením jen solí, čerstvě mletým pepřem a troškou sušeného česneku.
Rychle míchám do zhoustnutí vajec, ale ne moc dlouho, aby nebyla vysušená.
Na závěr vsypu do pánve uvařené scezené těstoviny, nejlépe celozrnné (které jsem zrovna neměla :-) ), promíchám a servíruju se stonky chřestu opečenými na másle.
Zapíjím čajem z čerstvých kopřiv a raduju se z nabyté energie :-).

P.S. A pokud jste ještě nezkusili kopřivák od Zuzky, vzhůru do něj!
Jen ekzematici opatrně s dávkováním, zkuste nejprve malé množství.

1 komentář:

  1. Tiež chováte kozu?
    My tiež, žujeme, čo sa dá, okrem dvorčeka mám ešte donášku do domu ,,debničku,,:-)

    OdpovědětVymazat