středa 19. dubna 2017

Trhanec


Jeden příspěvek, co mi tu leží už delší dobu - asi úplně nejoblíbenější snídaně celý rodiny ze všech ;-).
Těsto připomínající palačinkové, přiznám se, dělám hodně od oka. 
Základní rozpis mnohokrát násobím, mísu s těstem nechávám v lednici i dva dny po výrobě a když je potřeba rychlá snídaně/svačina/večeře, jen naliju na pánev a hotovo.
Naše ženstvo je slibem, že si uděláme trhanec, kdykoli motivovatelné a lehce vydíratelné :-).
Sice už jsme přešli na zelenou stravu, ale třeba se bude někomu hodit i teď tip, jak zužitkovat starší jablka.
Odeberte neslazenou šlehačku a cukrový poprašek a máte jídlo zcela odpovídající protiekzémový dietě.

JABLEČNÝ TRHANEC
Těsto:
půl litru ovesného mléka
1 velké nebo dvě malá vejce
lžíce třtinového cukru
8 lžic špaldové mouky (míchám celozrnnou a hladkou špaldovou)
špetka soli, trocha bezfosfátového prášku do pečiva (nemusí být)
1 velké nebo dvě malá jablka nakrájená na tenké plátky (já jablka škrábu škrabkou, nakrájím bleskově na VS kráječi a velké plátky překrojím na menší kousky)

Všechny suroviny kromě jablek smíchám v míse, důkladně prošlehám metličkou. 
Je-li těsto příliš řídké, přidám mouku, je-li husté, naředím mlékem nebo vodou.
Přidám nakrouhaná jablka.
Na rozpálenou pánev vytřenou máslem naliju těsto jako na silnější palačinku.
Když zezlátne, obrátím ji a roztrhám obracečkou. 
Když jsou trhance opečené ze všech stran, přendám na talíř.
Moučkový cukr a ušlehaná neslazená smetana působí jídlo dokonalým.

10 komentářů:

  1. ... že já nezůstala :-)
    Otestuji na neteřích, vypadá to fakt lákavě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidiš! ;-) něco pro Tvou pánev ;-).

      Vymazat
  2. Kači, to vypadá opravdu famózně! A zasytí pořádně? Stále hledám snídaňovou alternativu místo pečiva (alespoň na střídačku), ale bohužel mě žádná kaše po ránu nezasytí tak, abych se cítila skutečně najedená.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peti, mě zasytí, ale pokud Tebe nezasytí kaše, tak teda fakt nevím... ;-)

      Vymazat
  3. Dík, máme dneska k snídani. Vyhovuje mi konzistence, protože já mám občas trhance i z palačinek (experimenty s moukama, vynechání vajíčka apod.). Takhle jsem v klidu a trhám s gustem. :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Experimenty chápu! Tak trhej, Azore ;-)!

      Vymazat
  4. Je to vyborne, ale moc mi to nejde trhat. S tim trochu zapasim. Chci male cucky a ne velkou palacinku :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda! Už jsem dělala snad stokrát a takovej problém jsem nikdy neměla :-). Netuším, čím to může být, snad a) druhem použité mouky (jiné druhy než pšeničná většinou tolik nedrží při sobě), případně dobou odležení před tepelnou úpravou (rozležení většinou podporuje držení při sobě) b)dobou pečení před roztrháním c) zkusit trhat vidličkou? Fakt nevím...

      Vymazat
  5. Já mám trhanec pokaždý z palačinek, proto dělám lívance, ty mám krásný. :-) Tenhle trhanec vypadá moc dobře, zkusíme. Děkuju.

    OdpovědětVymazat