čtvrtek 23. února 2017

Optimisticky ... a Pečicí okénko

Už jsem málem začínala propadat depresi.
Po třech dnech ve školce (po měsíci doma) holky opět odpadly, nedlouho před odjezdem do lázní (ale naštěstí to snad stihnem).
My s Lukorem jsme si užili ještě ples a pomalu odpadávali taky ;-).
Naštěstí u nás dvou jsou to takové ty rychlé "trojdenky", tedy že třetí den jsme obvykle fit, holky holt musí imunizaci vydržet.
Na to konto jsem dostala od Ranhojiče kapsle, který by mě měly udržet mezi všema nemocnýma v kondici (Lukora udržely mezi náma nemocnýma před Vánocema bez ztráty kytičky několik měsíců) a od alergoložky kapsle obsahující viry a bakterie nejčastějších dětských nemocí, na který si zvyknu a budu za vodou.
Nedošlo mi, že po šesti letech budu muset to imunizační kolečko absolvovat znova, ale těší mě, že už je snad skoro za mnou.
Zatím je ještě čas, zatím si tohle všechno můžeme dovolit.

Taky jsem si říkala, jestli už to nepřeháním a jestli už moc nežiju prací.
ALE!
Dneska jsem si po návratu z práce vyzvedla na poště balík s novým batohem na poutničení (akorát velikost, měla jsem moc malý a pak až krosnu). Radost veliká, juch!
A za odměnu za dlouhé vysedávání v práci jsem si pořídila tuhle nádhernou knihu.
Její koupi jsem dlouho odkládala a musím říct, že je obsáhlejší, než jsem čekala
Takže kromě plánování poutí, cest a autovandse začínám těšit, kam na to jedlý býlí vyrazíme... ;-)
Stejně jako kdysi Dárky z přírody od Anne Rodge, i Květinová kuchařka Jany Vlkové je silně využitelná. 
Nádherné ilustrace "herbářového" typu i lákavé fotky jídel, jeden recept lepší než druhý, přehledně rozdělené do kapitol podle ročních období.
Tahle investice určitě stála za to, protože kromě už známých divokých bylin jsem fakt netušila, že je kolem nás jedlé snad úplně všecko.
Jupí!










Nafoceno narychlo před setměním po návratu z pošty ;-), teď koukám, že jsem sem nahodila hlavně ty známé věci, ale ať zachovám taky nějaký tajemství :-).


Sundala jsem čepici, do koupelny se ráno pomalu vrací sluníčko a zpívají ptáci! 
To je radosti na Starým bělidle.
Anička přešla taky na jarní tvorbu (najdu vždy jen hotový nainstalovaný projekty) ;-).


Tím, jak jsme byli doteď zahibernovaní, jsem pekla jak divá.
Lukor měl po letech chuť na bábovku a ta mě teď taky dost baví (bez mléka, málo sladká, celozrnná špaldová, šla by i bez vajec, ale ta máme z dobrého zdroje), takže hrníčkový recept:



TŘENÁ BÁBOVKA (velká forma)
6 žloutků jsem třela s hrnkem třtinového cukru a trochou nastrouhané citronové kůry.
Přilila jsem pomalu pěkný hrnek oleje, a po částech jsem střídavě přisypávala 3 hrnky špaldové mouky (půl napůl hladkou s celozrnnou) smíchané s bezfosfátovým práškem do pečiva (množství podle typu prášku) a současně přilévala hrnek ovesného mléka.
Nakonec jsem opatrně vmíchala sníh z bílků.
Do vymazané a vysypané velké bábovkové formy jsem nalila asi 2/3 těsta, do zbylého přimíchala (nepražené) kakao a z výšky zbytek těsta nalila na těsto ve formě.
Pekla jsem asi 15 minut na plný kule :-), pak ztlumila troubu a pekla pomalu asi další hodinu.
Omlouvám se, na ty přesný časy nejsem, prostě jsem do bábovky píchala špejli tak dlouho, dokud nebyla suchá.

Taky jsem pekla štrúdly. A protože se nám listový těsto už celkem přejedlo, Lukorova mamka mi předala rodinný recept na tohle výborný ultrarychlý, levný a všechnoconesmímefree těsto:


RYCHLÝ ZÁVIN
3 hrnky hladké špaldové mouky (přidávám i celozrnnou)
půl hrnku oleje
půl hrnku vody
2 lžíce octa

Smíchat a vypracovat těsto (je to hned a hezky se s ním pracuje), vyválet, naplnit, upéct.
Hotovo. 

Konec hlášení ve zmateném jazyce. Mějte hezký dny! :-)

3 komentáře:

  1. Zdeni, často na vás myslím, tak aspoň díky blogu o vás něco vím 😉 Už se tesim az se sejdeme naživo a povyprávíme 😉 Knížka vypadá uzasne..hodně už evokuje jaro...jak já se těším. Tu všechen sníh roztál díky dešti během dvou dnu. Recepty super, diky. Opatrujte se a at jste fit. 😘😎❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nápodobně, Zdeni, ještě že máme blogy, co ;-). Také buďte fit, jak se vrátíme z lázní, těšte se! ;-)

      Vymazat
  2. Kači, jééé bábovka, tu jsme taky neměli ani nepamatuji a štrůdl s domácím těstem, ani jsem nevěděla, že je to tak jednoduché :-).
    Kniha vypadá krásně, to je pokladů. A s poutničením máš můj velký obdiv. Držte se! Si pořád říkám, že jak začne jaro, tak se to musí zlepšit, ta imunita.

    OdpovědětVymazat