Žádná velká změna.
Přes týden práce (tentokrát mi daly zabrat přijímačky) a o víkendu dlouhý spánek.
A resty, aby se vše důležité vyřešilo, než se začnem střídat u Aničky v lázních.
Ale nevadí mi to, protože teď je ten čas a zatím nemám žádnou jinou ambici :-).
A protože teplo je blízko :-).
Období polívek, co jsou polívkou i hlavním jídlem v jednom, stále trvá.
Tuhle vynalezla Karel.
Často u nás zazvoní, že něčeho navařila spoustu a neví co s tím.
Knedlíky, polívky, veganský sušenky... kolikrát mi vážně vytrhla trn z paty, když jsem nestíhala vařit.
A tenhle polívkoguláš mi chutnal tak, že jsem ho začala vařit taky.
Základem je hovězí vývar s masem a zelenina všeho druhu.
Hovězí sice moc nesmíme a ani nevaříme, ale v zimě ho dostáváme z ekochovu, tak nepohrdáme :-).
Asi kilo až kilo a půl masa na polévku (s kostí) přivedu k varu, postupně seberu všechnu pěnu a na mírném plameni dlouho a pomalu vařím se solí, kuličkami pepře a nového koření, bobkovým listem, cibulí, česnekem a trubkami z libečku, které si mrazím.
Pár hodin si hrnce nemusím všímat, prostě nechám maso vařit, dokud se nezačne rozpadat.
Pak na lžíci tuku z masa, sádla nebo másla zpěním dvě střední cibule nakrájené na měsíčky a opékám dozlatova. Přidám na menší kostky nakrájených asi pět středních brambor, dvě lžíce rajského protlaku (pro jednou...) a ještě chvíli opékám. Zapráším celozrnnou špaldovou moukou (množství podle toho, jak chcete polévku hustou), orestuju a zaliju vývarem z masa. Po pěti až deseti minutách varu přidám ještě dvě větší očištěné mrkve na kolečka, kolečka pórku, kousek nastrouhaného celeru, čerstvé nebo mražené zelené fazolky, kukuřici a hrášek. Vlastně můžete přidat jakoukoli oblíbenou zeleninu.
Osolím, okořením sušeným česnekem, kmínem, sladkou paprikou, čerstvě mletým pepřem a větší špetkou chilli. Polévka je lepší více kořeněná a pikantní. Po dalších deseti minutách je hotová a přidám do ní rozpadlé maso z vývaru.
Je skvělá ať už samotná nebo s celozrnným rohlíkem.
MŃAM....Vypadá božsky...Ilča
OdpovědětVymazatIlonko, je fakt dobrá. Čím víc kořeněná, tím lepší :-).
VymazatVypadá lahodně, sbíhají se mi sliny jen z obrázku. Budu muset někdy vyzkoušet :-)
OdpovědětVymazatEvi, zkus, koření tomu dodá šmrnc. Nikdy mě nenapadlo dát do polívky fazolky a přitom to je fakt dobrej nápad :-).
VymazatAnicka frci do lazni? A nechteli jste je pro obe holky naraz? Vyjdou Vam ve skole vstric?
OdpovědětVymazatDrzim palce, at vam pomuzou na vse co potrebujete ;-)
Moc děkujem! :-) Původně jsme měly jet obě (ona měla mít plnou a já příspěvkovou lázeňskou péči s ubytováním jako doprovod), ale bylo pořád plno, tak jsme to nestihly do konce mateřské. Ema žádný problém nemá. Nakonec jedu o prázdninách já a po jarkách se tam vystřídá jako doprovod babička s mužem. Mně týden postačí a jí snad měsíc udělá dobře :-).
Vymazata nejedete do Jeseníku náhodou?
VymazatTereza
náhodou jo :-).
VymazatZdeni, to vypadá hodně dobře jako! :-) Trochu mi to připomíná boršč...vyzkouším. Opatrujte se.
OdpovědětVymazatMňam, boršč!
Vymazat