pondělí 5. května 2014



Už odmalička jsem měla zakázanou nejen čokoládu a kakao kvůli ekzému, přesto se u nás spotřebovalo hodně Granka.
Nejvíc v noci, kdy se záhadně ztrácelo a bráchům na ranní kakao zůstalo v piksle jen na dně, přestože mamka kupovala často nový.
Až jednou jsem se šla v noci napít a přistihla náměsíčnýho tátu, jak bagruje Granko polívkovou lžící.
Následně ho zapil vodou z kohoutku a šel zase spát.
Inspiroval mě a začala jsem na Granko chodit taky, protože ho přede mnou zapomněli schovat :-).

Zakázaný ovoce nejvíc chutná a všechno s kakaem a čokoládou zbožňuju dodnes.
Granko jsem snad od patnácti dávala třeba do mojí speciální náplně na palačinky nebo na ovesnou kaši. 
Jenže Granko je samej cukr, kakaa málo.
Proto jsem přišla (a určitě nebudu sama) na zlepšovák - dělám si totiž "raw Granko" ;-).

Výroba je skoro primitivní, ale v jednoduchosti je krása :-):
V hmoždíři roztluču trochu třtinovýho cukru (můžete použít i robot), přidám raw kakao a ještě jednou rozetřu paličkou, aby se cukr s kakaem spojil. 
Jako sladkej závislák jsem začínala na poměru třtinovýho cukru s kakaem 1:1, ale cukr postupně ubírám. 
Snažím se pořád dochucovat raw kakaem v kombinaci s javorovým a agávovým sirupem, tohle "Granko" používám tam, kde je třeba sladší kalibr :-).
Třeba na už zmíněné hříšné palačinky, na jablečnou ovesnou kaši, návštěvě na mléčnou pěnu na kafe.

Raw (nepražené, tzv. živé) kakao je trochu světlejší než pražené a má krásně plnou chuť.
Nepražené kakaové boby obsahují významné množství hořčíku a organické síry, 2 x víc antioxidantů než třeba červené víno nebo zelený čaj.
Díky množství antioxidantů se řadí do skupiny tzv. superpotravin  ("superfoods").
Obsahují taky vysoké množství draslíku, vápníku, sodíku, mnoho přírodních složek jako např. serotonin (proti stresu), triptofan (proti depresi), anandamid ("chemikálie štěstí") a dopamin.
Kakaové boby kromě dalšího obsahují i kyselinu olejovou a jednoduché nenasycené tuky prospěšné pro zdraví srdce a zvýšení hladiny tzv. "dobrého" cholesterolu.
Tyto zdraví prospěšné vlastnosti se ale nachází jen v nepražených kakaových bobech, pražením se ničí.

Např. na webu Živá strava se v souvislosti s alergiemi píše:

"Čokoláda zapadla do škatulky "špatných a nezdravých potravin", slabostí, které bychom si měli odříkat. Vede k nadváze, alergiím a způsobuje akné. To vše je pravdou ovšem jen v případě masově produkovaných čokolád vyrobených z praženého a jinak přepracovaného kakaa s přídavkem cukru, mléka, ztužených tuků a aditiv. Černá čokoláda bez rafinovaného cukru je zdravá. Je více než pravděpodobné, že alergie a akné jsou důsledkem spíše obsahu mléka, respektive mléčných derivátů a dalších lahůdek v čokoládě obsažených, neboť konzumace syrového kakaa žádné takové problémy nezpůsobuje. 
Masově produkovaná čokoláda vzniká pražením, kapalněním, mletím a následným smícháním kakaových bobů s rafinovaným cukrem, aditivy, mléčnými prášky, hydrogenovanými tuky, konzervanty a jinými dodatky a z původních hodnot nezbývá prakticky nic. Naopak, díky cukru a aditivům vzniká mnoho prázdných kalorií a psychických závislostí." 

Takže tak :-).
Příště dodám recept na moje vytuněný špaldový palačinky. 
Plánuju taky vyzkoumat, jak udělat zdravou, nejlépe "živou" nutellu.
Hezký týden!

6 komentářů:

  1. Toto mi hraje do noty, musím hned napsat! Vedle nepraženého kakaa je prý superpotravinou i kokosový olej, takže z těchto dvou ingrediencí + javorového sirupu dělám výbornou čokoládu. Kokosový olej rozehřeju, metličkou vmíchám (nepržené! ;-) kakao v poměru zhruba 1:1, dosladím dle chuti javorovým sirupem. Dá se použít jako poleva na buchty, nebo leju do formiček. Lahoda. Kokosový olej se v teple poměrně rychle rozpouští, tak je dobré mít čoko v lednici nebo jinde v chladu. Z ledničky je krásně osvěžující.
    No a nutella, co toto: http://zajicivkrabici.blogspot.cz/2014/05/domaci-nutela.html
    Kakau zdar! Věřím tomu, co je napsáno v citaci. Ne kakao, ale přídavky v prodávaných čokoládách jsou to, co dělá v těle paseku. Tak Vám přeji hodně potěšení z bezpečného mlsání. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za koment! :-) Ta čokoláda zní skvěle, spouští mi Pavlovovy reflexy, to bude určitě něco jako ledová čoko díky tomu oleji, což. Asi to zkusím. Už po něm delší dobu pokukuju, jen mě brzdí předsudky, co jsem si někde přečetla, že není zas tak zdravý, jak se říká. Ale snad to jsou předsudky. Aji díky za recept na nutellu, už jsem jich viděla víc, jen se pořád rozmýšlím, kterým začít a z jakých ořechů, a tento vypadá moc dobře!

      Vymazat
    2. Ano ano, jako ledová čokoláda, přesně. A ten kokosák: taky jsem už někde četla, že není zdravý, a jinde zase, jak moc. Ale ty negativní komentáře beru spíš jako lobby "řepkového průmyslu". Co s tou řepkou, která všude roste... někde se ten olej udat musí, tak se napíše něco hanlivého o ostatních olejích. Někdy je to těžké rozhodování... ale kokosák používáme doma vnitřně i vnějšně. :-)

      Vymazat
  2. Téda já zírám domácí kakao a já si myslela, že vrcholem je čokoládová pomazánka ;-)
    Byla jsem na tom v dětství podobně, ze zdravotních důvodů se zákazem kakaa a čokolády :-(
    O to více v dospělosti čokoládu s největším podílem kakaa miluji!
    P.S. Email jsem s opožděním poslala a zatím mi nepřišla odpověď.
    Antibiotika dobrána, ještě mám jít v pondělí na výtěr z krku a opupínkovaná jsem stále :-o
    V lékarně doporučena na zklidnění Linola-koupel i mast.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, mně žádný mail nepřišel :-(... koukám každý den, určitě bych odepsala, i když bych nemohla, že odepíšu později...až antibiotika, jo? :-(
      Vrcholem určitě bude čokoládová pomazánka, teď je tohle sice mírně triviální přípěvek, ale brala jsem to jen jako malej zlepšovák, pokračování příště ;-).

      Vymazat
    2. Zdeni,
      email jsem právě přeposlala znovu a několikrát překontrolovala i emailovou adresu, tak snad už dorazí!
      Dej vědět, kdyby se zase někde zatoulal ;-)

      Vymazat