pátek 20. září 2013


Slíbený recept na domácí paštiku z kuřecích jater (nejen) pro nedělní návštěvu :-).
Podle posledního vyšetření krve před porodem jsem opět lehce anemická a po zobání železa v kapslích mi není úplně nejlíp, takže se mi moc hodilo, když mi minulý týden ke dřevíkovským kuřátkům přihodili pracovníci bonus za velkou objednávku (jinde už kuřecí maso nekupuju) v podobě sáčku čerstvých jater.
Myslím, že toust s domácí paštikou posypaný semínky a k tomu malý střik z červeného bohatého na železo (hlavně Neronet, Alibernet, Dornfelder) může udělat člověku trpícímu nedostatkem železa líp než syntetické doplňky stravy, aniž bych chtěla ovlivňovat něčí přesvědčení :-).
Nenapadlo by mě koupit si k tomu účelu játra v supermarketu, to si paštiku radši odpustím, ale jako tip na zpracování jakýchkoli čerstvých jater z ověřeného zdroje (králičí, kuřecí, krůtí, husí ...) recept doporučuju, obzvlášť teď na podzim.
Paštiku stejně jako šunku dělám jen jednou za tři měsíce, když dorazí čerstvá dřevíkovská kuřátka.
Vím, že paštika se dá dělat na spoustu způsobů, ve vodní lázni v troubě atd., ale mně se více než osvědčil tento extra jednoduchý a rychlý recept (jak jinak u mě :-) ).
Takže až si, Baruš, přečteš, jak je to triviální, přestaneš mě konečně obdivovat :-). 


DOMÁCÍ PAŠTIKA Z (KUŘECÍCH) JATER

Na pánvi jsem rozpustila kousek másla, na něm lehce osmahla jednu střední pokrájenou cibuli, přihodila asi 8 - 10 kuliček celého (nejlépe zeleného) pepře a na ní zprudka opekla z obou stran celá nekrájená kuřecí (nebo jiná) játra (cca 400 g , ale vážit je nemusíte, prostě po dně pánve tak akorát). Trvá to z každé strany asi 8 minut. Játra by měla zůstat uvnitř trošku růžová. 
Těsně než jsem játra vypla, přihodila jsem do pánve nasekaný stroužek česneku, na kostičky nakrájenou anglickou slaninu (cca 100 g) a koření: 1 a půl lžičky čerstvého nebo sušeného tymiánu, asi půl lžičky mleté skořice, asi čtvrt lžičky hřebíčku. Nechala jsem chvíli ovonět, vypla sporák, směs lehce osolila čerstvě mletou solí  a nechala játra zchladnout a zatáhnout.
Nakonec jsem je pokrájela na kousky do vyšší nádoby, přidala celý obsah pánve - slaninu s cibulkou a česnekem a kořením i s máslem, na kterém se vše opékalo, kápla do toho několik lžic sladké smetany ke šlehání a rozmixovala mixérem do hladka (játra jdou poměrně snadno, ale mělo by být rozmixované i koření). 
Hustotu paštiky můžete ovlivnit přilitím další smetany, v lednici dost ztuhne.
Zdobení nechám na vás, jestli brusinky, omajdu z lesních plodů nebo zeleň...

10 komentářů:

  1. Jak dlouho v lednici vydrží? Zkusíme..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z uvedenýho množství se udělá jedna průměrně velká miska a tu jsme v pěti lidech skoro snědli hned... v lednici jsem ji měla v uzavřené nádobě 3 dny a za ty ručím, ale jinak bych se stejně bála nechávat to dýl bez sterilace, játra jsou docela náchylná... a když se nádoba špatně zavře, paštika rychle okorá.

      Vymazat
  2. Tak tu udělám, nedávno jsme se právě s kamarádkama o podobné výrobě paštiky bavily, jen ta smetana tam nebyla a nemusí tam být vůbec špatná! Já si asi z tohoto blogu udělám sešit receptů:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Taky jsem si všimla, že máme hodně podobný chutě ... :-)

      Vymazat
  3. Hmmmmm, to vypadá dost dobře. Musím vyzkoušet :-)

    OdpovědětVymazat
  4. No ty brďo! Málem mi tendle příspěvek utekl..(a to vznikl i možná s mojí přímluvou :)). Do téhle libové záležitosti jsem se zbláznila :) Na návštěvě u Kačenky šly dobré způsoby stranou a skoro všechnu jsem jim jí doslova sežrali :)
    P.S.: ..a nepřestanu! ;) Díky!

    OdpovědětVymazat
  5. Tak pozor ženy :) Musím se s vámi taky podělit (hlavně s autorkou :) ) Plánovali jsme si s Lukášem udělat tuhle Paštiku (schválně píšu s velkým P ;) ), až NĚKDY narazíme na čerstvý kuřecí játra (nemražený).. Včera si ale takdle přijdu domu z práce a tam mě vítá drahý se sklenkou červeného, křupavými topinkami a ... voňavou libovou paštikou :) Přeqápko jako blázen! Díky :)

    OdpovědětVymazat