pátek 6. září 2013



Dostala jsem švestky.
Už jsem se z nich v minulých letech pokoušela dělat švestkovo - čokoládové pomazánky, ale nikdy to nebylo ono, nikdy nebyly tak dobré, že bych je chtěla doporučit dál.
Ale tahle nám teda fakt chutná.
Na pečivo, jako poleva na buchty a hlavně na palačinkách je to fakt dobrota!

1,5 kg zralých omytých a vypeckovaných švestek jsem pokrájela a asi 15 minut je rozvářela v hrnci.
Pak jsem do vařících švestek nalámala 2 tabulky hořké čokolády (jednu sedmdesátiprocentní a jednu padesátiprocentní, ale řekla bych, že čím víceprocentní, tím líp) a nasypala 500 g třtinového cukru. Taky jsem tam cmrndla trochu vanilkového extraktu. Místo něho můžete dát vanilkový cukr a rum dle chuti (teda nejen rum, ale třeba i Tuzemák nebo tak :-) ).
Směs jsem dobře rozmíchala a po vychladnutí rozmixovala.
Nechala jsem ji stát do druhého dne při pokojové teplotě, pak znovu rozmixovala, naplnila do skleniček a sterilovala.
Z množství jsem udělala asi 5 čtvrtlitrových skleniček.
Pokud pomazánku nehodláte v blízké době spotřebovat, doporučuju ji pro jistotu před zavíčkováním zakápnout trochou alkoholu.

17 komentářů:

  1. Mňam - vypadá to dobře!!!!!:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Vau, to s čokoládou vůbec neznám, to budu muset zkusit :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Katore, ty mlsoune! :-) O

    OdpovědětVymazat
  4. Já se stále chystám na kleveru,ale nějak se k ní nemůžu dostat:)tohle taky vypadá krásně,moc pěkně nafoceno!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, já stále sním o povidlí, ale nemám nikdy tolik švestek, aby stálo za to špinit nádobí :-). Tohle je takový rafinovaný, žádný a la nutela, prostě švestky s čokoládovým dojezdem, měla jsem problém se od toho ráno odtrhnout - nejlepčí na chleba s máslem :-). A tu kleveru nějak uchováváš?

      Vymazat
    2. Ještě jsem ji nedělala, ale mám v plánu jí dát normálně do zavařovacích sklenic z Ikea, podobně jako jsem dělala na Vánoce peperonatu...ale už si musím pohnout, než mi švestky odejdou:)

      Vymazat
    3. Jasně, a jen otočit dnem vzhůru nebo sterilovat? Ale asi tak jako u všeho, na krátkou spotřebu jen otočit a na delší spíš sterilovat, žejo :-)...

      Vymazat
    4. Jen otáčím:) u nás se všechno sní rychle:)dnes jsem ji uvařila a výsledek fakt stojí za to!

      Vymazat
  5. Dobry den, prosim neporadite jak dlouho a na kolik sterilovat? Chut je vyborna, dekuji za zverejneni receptu
    Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám radost, že chutná :-). S tou sterilací je to u mě těžký, nemám totiž zavařovací hrnec (a popravdě se ho ani nechystám koupit). Všechno steriluju podobně v obyčejném hrnci, ať už jde o tyhle švestky, přesnídávky pro prťoše, okurky, zeleninu... hrnec vystelu menší utěrkou nebo hadříkem, naskládám do něj sklenice (používám šroubovací) a doliju horkou vodou z konvice asi do poloviny výšky sklenic. Dám na sporák, těsně předtím, než voda začne vařit, začnou ode dna občas odskakovat bubliny a to je ta ideální chvíle. Přendám hrnec na malou plotýnku a ztlumím plamen. Občas ode dna odskočí bublina, kdo má teploměr a zavařovací hrnec, měla by to být teplota 80°C. Takhle nechám sterilovat 10-15 minut, pak sklínky vyndám a hned obrátím dnem vzhůru do vychladnutí. Naučila mě to mužova mamka a zatím se mi nic nezkazilo :-).

      Vymazat
  6. Katorku, tak jsem se konečně odhodlala a pomazánku zkusila...výborná, díky za recept. Zavařila jsem si tři skleničky, zbytek jsme hned snědli, zatím jsem dělala poloviční dávku. Jen jsem dala asi víc čokolády a cukru, ale i tak je to dobrota, která by mě samotnou určitě nenapadla udělat, ještě že tě máme, pořád nás inspiruješ :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, tak to mám velkou radost! ... já ji mám nejradši na chlebu s máslem a na ovesný kaši se semínkama :-) Jinak na Co nového na kopci je dnes recept na domácí Salko (Piknik)/Pikao :-), to zas bude závislých :-)

      Vymazat
    2. Tý jo, no tak to bude taky určitě výborný!!! :-) Recept na tuhle pomazánku jsem předala dál i mamce, tak máš o jednoho obdivovatele víc, moc ji chutnala :-)

      Vymazat
  7. Téda to musí být dobrota !
    Kde je čokoláda, tak to je moje ;-)
    Tisknu recept a příležitostně vyzkouším!
    Já vloni dělala ty povidla a švestkový čaj a nic na tom není.
    Také nemám zavařovací hrnec a ani jinak nesterilizuji a zatím vše OK.
    O víkendu švestkové buchty a dnes jsem měla v restauraci výborné, neudělal bych je lépe, švestkové knedlíky z bramborového těsta s mákem a cukrem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já s povidly taky nemám problém, vydrží málem věky, ale jinak mi známá předvídala u švestek problémy (je jedno jestli jde o kompot nebo totok) a je pravda, že dneska jsem musela vyhodit všechny skleničky, kam jsem zapomněla kápnout alkohol, protože chytly plíseň, no srdce mi krvácelo, tak ty ostatní radši hned konzumujem. To je tak, když si chce člověk syslit na zimu :-). Ale v pečeným čaji mi taky nic neudělaly.
      Jinak švestky jsou dar z nebes, knedlíky i švestky na knedlíky si mrazím do zásoby a taky je mám ráda takhle :-) a buchty nejradši čtverhranné :-).

      Vymazat
    2. Jejda, já tam ten alkohol nekápla :-(

      Vymazat
    3. Tak to dej do chladu a urychleně konzumuj :-)

      Vymazat