pondělí 5. srpna 2013



Asi nosím dříví do lesa, ale když jsem už před časem dostala od mamky k narozkám první díl Receptů z farmářského trhu Od Hanky Michopulu, nadchl mě tak, že jsem okamžitě šla a koupila si druhý díl sama.
Jo, mohla jsem počkat na další příležitost, kdy bych dostala i druhý díl, ale do té doby by mi unikla celá letní sezona.
Je to spolu s Vaňkovými Poklady české kuchyně a Kouzly kuchyně Čech a Moravy (podle kterých moc často nevařím, ale považuju za povinnost je doma mít jako náhradu za Magdalénu Dobromilu :-) ) jediný titul, za který jsem byla kdy ochotna vydat svoje peníze, protože je využitelný od začátku do konce :-).
I když nejsem zvyklá moc vařit podle kuchařek, v letním dílu hledám ispiraci fakt často, už od počátků jara, kdy se objevily první kopřivy.
Líbí se mi, že recepty jsou opravdu jednoduché, rychlé, přirozené a z dostupných surovin, přesto zajímavé a neotřelé, nové.
Jsou roztříděné do tematických kapitol podle druhů zeleniny a ovoce/ bylinek, takže v kuchařce postupuju podle toho, co a jak zrovna seženu a co zrovna zraje.
Za největší objev a recept, který jsme doma přijali okamžitě za svůj, asi považuju recept na rizoto s pečeným květákem a mandlemi.
Jak sama autorka naznačuje, v případě květáku je těžké vybočit z vaječno-bramborového stereotypu, ale tenhle recept je opravdu bomba.
Pravda, jediný, co by mohlo být obtížněji sehnatelný, je ta šalvěj - mně ještě v květníku po minulé sklizni neobrazila, takže si zatím můžeme na další voňavý jídlo nechat zajít chuť.
Nevěřila jsem, že něco tak jednoduchýho může chutnat tak dobře, ale je to tak.
Už od začátku využívám "její tip" a nemá to chybu.

P. S. Jídlo jsem naposled dělala a fotila na chalupě, kde je ve vesnickým krámku obtížný sehnat tu správnou rýži na rizoto, ale na chuti nijak neutrpělo.

9 komentářů:

  1. Tak to vypadá opět senzačně...šalvěj doma sice nevedu, ale určitě se to dá udělat i bez ní, ne? Vím, že jsi o té autorce už několikrát psala, ale kuchařku vidím poprvé, tož se po ní asi někde podívám, mám ráda rychlý a dobrý recepty, holt teď v létě :-) S Vaňkem jsem taky spokojená, i když jsem podle něj teď dlouho nevařila, mám jen první díl, prot. druhý se mi právě úplně nezamlouval, ale i tak jsem spokojená. Budu muset v jeho kuchařce zase zalistovat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím Jani, jakou bylinou šalvěj nahradit, protože nese opravdu velkou část chuti, ale jen ji vynechat si neumím představit... něčím by to chtělo... jinak by to bylo asi mdlé. Kuchařka stojí sice dost peněz, ale já toho podle ní dělala fakt hodně a jede u nás nejvíc. U Vaňka jsem si neuměla představit druhý díl, zdálo se mi, že nemůže trumfnout první a kdybych jí nelistovala, asi bych si druhý díl jen na základě reklamy nekoupila, ale nakonec jsem ráda, že je mám oba a nevím, který z nich vybrat jako lepčí :-)... ale taky podle ní teď moc nevařím, asi zase až v zimě :-).

      Vymazat
    2. Tak to bych se musela podívat leda po nějaké variantě šalvěje sušené v šáčku nebo nevím...ale zkusit něco nového mě láká, tak to třeba nějak vyřeším.Já jsem si Vaňkův druhý díl měla možnost prohlédnout detailně u švagrové a prostě mi přišlo, že je tam dost receptů, na které bych buď vůbec neměla chuť nebo bych na ně nesehnala ingredience, tak zůstávám zatím jen u "jedničky". :-) Ale kdykoliv si ji můžu od ní půjčit, takže fajn. Myslím, že se k Vaňkovi taky vrátím spíš až v zimě, teď vyhledávám spíš něco lehčího, letnějšího, asi jako každý v tuhle dobu :-)

      Vymazat
  2. Nedávno jsem na kuchařku koukala v obchodě, ale nevím, asi jsem trochu propásla sezónu, tak se na podzim spíš asi zaměřím na pozimnění s Jezte česky:) ale vypadá to dobře, to zase jo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oba díly jsou super, a Jezte česky se chystám prozkoumat díky Od hlavy až k patě :-), díky!

      Vymazat
    2. Tak to mě těší:) a je ten první díl využitelnější právě spíš na podzim a zimu???

      Vymazat
    3. Jojo, přesně tak, 1. díl je zaměřený na podzim + zimu, druhý na jaro + léto.

      Vymazat
    4. Neodolala jsem, zimní díl už je doma, ten letní nechám zatím ležet na pultech obchodů, třeba do příštího jara...ze zimních receptů jsem nadšena, myslím, že na Odhlavyazkapte přibude brzy další z recenzí:)

      Vymazat
    5. jé, tak to je super! Já už taky přecházím na podzimní díl, tak přeju pěkný těšení zase na jaro :-), druhej je možná...? ještě lepší? :-) Oba jsou skvělý.

      Vymazat