pátek 30. srpna 2013


Hodně tmavá a vlhká ... taková je pro mě ideální buchta :-), i když sezona velí péct hlavně ty ovocné.
Ale teď přesně je na ni ta ideální doba.
Na zahrádce dorůstá hodně cuket najednou, takže už s nimi nezacházím jako se s nedostatkovým zbožím, ale rvu je všude, kam se dá.
V loňské várce cuketových receptů jsem opomněla naši nejoblíbenější letně - podzimní buchtu, totiž tu cuketovou.
Letní po cuketě, podzimní po skořici a ořechách, prostě jak říkám, buchta "na teď".
Navíc bez mléka. Tu je recepis:


CUKETOVÁ BUCHTA

V míse nejdřív smíchám suché ingredience:
250 g polohrubé mouky (část můžete nahradit celozrnnou žitnou, ale menší část, aby nebyla buchta betonová)
330 g cukru (krystal, ale dávám třtinový)
půl balíčku čistého kakaa (holandské)
půl lžičky soli
2 lžičky jedlé sody
1 lžičku prášku do pečiva
lžíci mleté skořice
sekané vlašské ořechy podle chuti (nebo mandle)

Pak postupně zapracuju ostatní přísady v tomhle pořadí:
3 velká nebo 4 menší vejce
170 ml rostlinného oleje (slunečnicový, řepkový)
170 ml jablečného džusu nebo šťávy z jablek (když nemám, vypomáhám si i třeba naředěnou silnou bezinkovou nebo jinou domácí šťávou)
Nakonec opatrně vmíchám 350 g nahrubo nastrouhané očištěné cukety.

Těsto naliju na vymazaný a vysypaný (nebo vyložený pečicím papírem) plech a v předehřáté troubě peču 30 - 40 minut. 
Protože mám plynovou troubu bez jakýchkoli ukazatelů, od oka to odhaduju prostě cca 15 minut na maximum, aby buchta vyskočila a pak dopékám skoro na minimum, podle toho, jak velký máte plech a jak tlustou vrstvu těsta na něm.
Ke konci pečení zapichuju do buchty špejli a když se na ni těsto nelepí, je buchta hotová.
Protože je ale vlhká, bude špejle hnědá, což neva.

Moje líné zlepšováky:
1. Doporučuju si ingredience "naměřit" na nějaký váš oblíbený hrnek, co používáte na pečení a zapsat si k receptu množství podle vašeho měřidla, abyste napříště nemuseli suroviny vážit.
2. Nesnáším mytí kastrůlku od čokoládové polevy, proto na z trouby čerstvě vytaženou buchtu vyskládám v nějakém pravidelném intervalu kostičky čokolády, vrátím do horké (vypnuté) trouby a po pár minutách čokoládu rovnoměrně rozmažu dlouhou lžičkou.

P.S. Zdravím Marki a její cuketový perník ! Ten mě láká tím kořením, půjde hned příště :-).

3 komentáře:

  1. A já se zase těším na tuhle,vypadá vyborně a ten zlepšovák s čokoládou se mi líbí úplně nejvíc!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nojo, nejlepší vynálezy vznikají z lenosti :-)

      Vymazat
  2. No, tak to musím co nejdřív zkusit!!! Mám recept jen na cuketovou bábovku, ta je taky úžasná, ale tuhle buchtu neznám, takže je v pořadníku, díky za tip. S tou čokoládou jsem to poprvé u tebe viděla na vlastní oči v ten pátek, fakt by mě to nenapadlo, takže paráda!!! :-) Stále je se co učit :-) Dík.

    OdpovědětVymazat