středa 12. prosince 2012


Je to až k neuvěření, ale včera jsem dělala čtvrtou várku vaječnýho koňaku.
Pravda, nějaký lahvinky jsem rozdala, sem tam přišla návštěva na panáčka, ale, i když o tom nechce slyšet, největší část padla za oběť mému choti :-).
Zezačátku jsem se snažila vyrobený koňak bránit vlastním tělem až do svátků, ale posledních pár let mu musím dát za pravdu, že o svátcích stejně nikdo na koňak chuť nemá. 
Takže se sice krutě postíme, ale občas je třeba se náležitě naladit, aspoň toho nebude mít tělo přes svátky k vyřešení tolik :-).
Koňak podle tohohle receptu dělal můj strýček snad odjaktěživa. 
Od mých patnácti mi ho vlastnoručně míchal při různých slavnostnějších příležitostech.
I když už vaječňák není pro mě drink číslo 1, byla jsem dojatá, když jsem od něj dostala zase lahvinku k svátku.
Protože mě ani moje blízké recept nikdy nezklamal, nikdy jsem jiný nezkoušela a ani k tomu nemám důvod.

Takže vzhůru do vaječnýho opojení! :-)

Suroviny zašlehávám šlehačem na nízkou rychlost pomalu v následujícím pořadí, množství vyjde bezmála na litr koňaku:

4 žloutky z kvalitních vajec (přimlouvám se za domácí)
5 dkg třtinového cukru (v receptu je normální bílý, ale já dávám třtinový do všeho)
3 lžičky vanilkové esence (recept je TADY ), kdo nemá, dá sáček vanilkového cukru
1 plechovka Salka
čtvrt litru Tuzemáku 
čtvrt litru svařeného a vychladlého mléka

No a teď konečně přijde menší neotřelost, protože z Tuzemáku dělá koňak kdekdo, žejo.

Včera mi kamarádka hlásila, že chutnala na Moravě koňak se slivovicí.
Takže jsem v jedné várce vyměnila Tuzemák za slivovici... a bylo to parádní!
Samozřejmě hladina alkoholu je pak trošku jinde, že, proto radím citlivějším přilívat výjimečně slivovici po troškách až na konec a průběžně ochutnávat.
Já jí tam nalila nakonec stejné množství jako Tuzemáku a ... je to síla, ale stojí to za to! :-)

2 komentáře:

  1. Hmhm, sladké pokušení! Taky si píšu:-) Dík!

    Jinak mylíš, Káťo, že ten třinový cukr je fakt lepší? Vzpomínám si, že jsem o tom kdysi četla v dTestu, a tam to celkem kritizovali jako další tah na spotřebitele. Ve smyslu, že složení třtinového a cukrovkového cukru je až na uplně minimální detail stejné a že u hnědého cukru se ve většině případů jedná o obarvený bílý, rafinovaný cukr karamelem. už si to přesně celé nepamatuju, ale toto mi utkvělo.. Tož tak;-)
    papá m

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že se hodně zaměňuje hnědý a třtinový cukr. Dnešní hnědý cukr barvený karamelem opravdu není o nic lepší než bílý (myslím řepný). Když jsem byla malá, kupovali naši hnědý cukr řepný (ne barvený karamelem, ale nečištěný z cukrovaru), ten byl asi lepší než ten dnešní barvený. Třtinovým opravdu ze třtiny sladím i Anči i sobě, protože ho máme s javorovým sirupem "povolený" od té naší Mudr. z Jihlavy. Myslím, že zdraví lidi můžou být klidní ve všech případech. Já, kam nemůžu dát javorový sirup, dám třtinový cukr a dobrý. Moc jsem Ti nepomohla co? :-) Každopádně třtina a řepa mi botanicky nepřijdou moc příbuzný, nevím, jak to je zdravotně, ale té dochtorce věřím...zjistím podrobnosti a dám vědět!

      Vymazat