středa 14. února 2018

Pro duši i tělo

Otevřela jsem Modlitbu argentinských nocí od Váchy hned pod vánočním stromem na téhle stránce:






Asi náhoda :-), i jako odpověď na mou otázku.
A náhodou mi to tu leží až do dneška, kdy to dloubne pod žebra ...

Práce dneškem začíná na obou frontách - na duchu i na těle.
Dlouhodobě si lezu na nervy, nemůžu se na sebe ani podívat a jen čekám, až dojdu na to dno a zdravě se naštvu :-).
Ranní štukatérství v koupelně, těsný oblečení, únava, vrzající kolena... a vím naprosto přesně, čím jsem si je zasloužila (jste to, co jíte)... takže je čas na generální úklid.
V práci jsem zabouchla dveře brzy (holka magor, tolik dní jsem tam regulérně do večera a pak mi je blbý odejít normálně?), upekla chleba, navařila zeleninovou polívku a zachránila jedny čerstvý krájený kvasnice (který jsem původně koupila na masopustní vdolky, ale děti s horečkou na ně neměly chuť).
Kdo by po zimě nepotřeboval béčko? Přiznám rovnou, že drožďovou pomazánku fakt nemusím a když jsem ji jedla, tak kvůli prospěšným látkám.
Po dnešku ji ale asi rehabilituju.
Na několika veganských webech jsem totiž objevila verzi, která je fakt jedlá (ano, nakonec jsem tam zamíchala bílky z domácích vajec, ale jde to i bez nich).
Za foto na první dobrou se omlouvám, ani jsem neměla žádnej zelenej blázinec na ozdobu (na řeřichu se chystám už týdny a zelinář má přijet až zítra).
Takže na to, jak hrozně to vypadá, je to fakt moc dobrý a fakt mi to udělalo dobře ...



DROŽĎOVÁ POMAZÁNKA S MRKVÍ
Na trošce tuku (máslo nebo olej) jsem zpěnila pokrájenou střední cibuli a střední mrkev nastrouhanou nahrubo. Když obojí začalo zlátnout, přidala jsem větší kostku čerstvých kvasnic (velikost asi jako 1,5 - 2 kostičky toho takovýho unifikovanýho droždí) a nechala je rozpustit. 
Podlila jsem maličko vodou a bohatě okořenila solí, pepřem, sušeným česnekem a paprikou. 
Zahustit se to dá strouhankou, ale já dlouhodobě používám místo strouhanky ovesnokukuřičnou kaši nebo kukuřičnou strouhanku ze zdravé výživy (i na obalování). 
Nakonec jsem nalila bílky ze dvou domácích vajec (neměla bych jíst žloutky, jinak není důvod je nedávat celá). 
Dosolit se může kvalitní sojovkou.
S kváskovým chlebem je to lahoda.
Tak vzhůru do doby postní!
A kdo by čekal Valentajna (u mě?), tak sorryjako :-).

3 komentáře:

  1. Kačí,droždová pomazánka taky nepatří mezi me oblíbené, ale když už si se s ní fotila,psala a zveřejnila tak jí taky zkusím ;-)A k Vám ještě jezdi zelinař Kunc?Mě říkal více jak před rokem,že s rozvozem končí :-0

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, myslím, že už ses ptala a někdy před Vánoci jsem Ti odpovídala, že pan Kunc už zase jezdí, ale jen jednou za 14 dní a s omezenou nabídkou, tak mu zkus písnout. Jdu se podívat, jestli jsem to někde nezazdila.

      Vymazat
  2. Díky za Orka, tohle je potřeba si připomínat.

    OdpovědětVymazat