neděle 17. května 2015

Jen tak na chuť


Tyhle semínkové cibulové krekry jsem viděla už několikrát, jak ve verzi pečené v troubě (a to my raději, děláme je déle, aby křupaly) nebo sušené v sušičce na ovoce.
Hodí se k pomazánkám nebo dipům, na saláty, ale i jako zobání k vínu. 

Potřebujete jen
400 g semínek celkem (dala jsem dýňová, slunečnicová, lněná a chia -  měly by být přibližně ve stejném poměru, můžete dát i další jiná, třeba sezamová)
250 ml vody
1 střední cibuli
lžičku sušeného česneku (můžete dát i 2 stroužky čerstvého)
sůl (podle chuti, zarovnaná lžička stačí), případně další oblíbené koření (pepř, chilli ....)

Do smíchaných semínek jsem najemno nastrouhala cibuli, přisypala sůl a česnek (případně další koření) a zalila vodou. 
Po promíchání jsem nechala směs asi půl hodiny odstát, dokud semínka nenabobtnala a potom jsem ji rozetřela na plech vyložený naolejovaným pečicím papírem.
Tupým nožem jsem ji nakrájela na čtverečky (můžete i na jiné požadované tvary) - po úplném upečení se dobře lámou, takže stačí naznačit.
Krekry stačí v troubě vysušit, ale já je pekla dozlatova.


No a pokud to máte radši sladké, tak tyhle jahelný kuličky jsou naší oblíbenou stálicí.



Kdo dělá jahelník, určitě zná, takže jen pro pořádek.
Hrnek propláchnutých jahel stačí uvařit ve dvojnásobku ovesného (nebo jiného) mléka s hrstí rozinek a se lžící sladěnky.
Pokud po vychladnutí zbude nějaká tekutina, lze směs zahustit strouhanými ořechy nebo kokosem.
Pak z ní tvořím kuličky a obaluju je v kokosu.
Snažím se je nedělat moc často, přece jen kokos = tropy, že ...

6 komentářů:

  1. Ty krekry vyzkouším, díky za recept. Jáhelný kuličky taky děláme, pokud se chceš vyhnout kokosu, tak dobrá varianta je s mákem (jáhly povařím s opraženým a namletým mákem), místo rozinek sušené švestky, obalit v pomletém slunečnicovém semínku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mák jsem nikdy moc nemusela, ale v kombinaci se švestkama (třeba v medoládě) neodolám... hmmm... díky za tip!

      Vymazat
  2. Jéé to můžu, píši a vyzkouším :), akorát teď budu asi za mamlase...sladěnku používáš jakou ? Krásný den Lada

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ladi ječmennou, vypadá jako med, prodávají v různě velkých balení ve zdravé výživě ;-).

      Vymazat
  3. Díky, za tipy! Krekry zkusím a jsem také ráda za další recept z jáhel. Zatím jsem z nich dělala jen kaši a jahelník. Píšu si :-)

    OdpovědětVymazat