pondělí 2. března 2015

Návrat zpátky: První várka tipů na konkrétní jídla

Při přečtení vašich reakcí na minulý článek týkající se nákupů mi trochu přeběhl mráz po zádech, protože tipy, co se sem chystám vložit, rozhodně nejsou nějaké recepty, jen prosté nápady, co a jak jíst podle zásad protiplísňové diety.
Jestli se do toho nakonec někdo pustíte, ráda si s kýmkoli povyměňuju další nápady a zkušenosti.

Po svém klasickém třídenním nachlazení a pár společenských povinnostech (po bratránkově oslavě v chladných prostorách josefovské pevnosti jsem už před dvěma dny přišla o hlas) mám trošku skluz, ale jinak je mi po všech stránkách naprosto dobře.

Takže mi dovolte se zpožděním ještě malou rekapitulaci zdravotního stavu po 3 týdnech dodržování diety:
- ekzém téměř pryč !!! (jako píšu to jako by se nechumelilo, pokrok je tak rychlý, že skoro nestíhám bejt vděčná :-), ale jsem !). 
- tři kila za tři týdny pryč (a fakt mi nedělá problém se najíst v deset večer). Ač to nebyl účel, zdálo se mi, že mi jsou volnější kalhoty, tak jsem se šla pro zajímavost zvážit a bylo to pro mě příjemný překvápko a odměna. 
Jo, i před deseti lety jsem při téhle dietě hubla, ale říkala jsem si, jestli to ve třiceti po dětech bude působit stejně ... a jo. Muž zhubl dokonce pět.
- minulý týden mě poprvé napadlo, že bych u týhle stravy klidně mohla zůstat (s tím, že bych pak už tolik neřešila jídlo na návštěvách a výletech, což je na tom všem asi nejtěžší), protože to je opravdu naprosto jiný palivo. Bez cukru a kafe mám energie na rozdávání, na cvičení, který jsem dlouhodobě nestíhala, si dělám ještě cviky navíc.
A hlavně to, co je pro mě nejdůležitější: chmury jsou pryč.
No, nebudu předbíhat.

Flek na ruce, co průběžně fotím, je jedním z posledních ostrovů, kde mi zarůstají jizvy.
Dokonce si dovedu představit, že vyjdu ven jen v tričku.
Myslela jsem si, že svou práci odvádí i prášky od novýho alergologa, který jsem nasadila skoro souběžně s dietou, měly by působit proti svědění.
Ale jak jsem minulý týden lehla, na prášky jsem úplně zapomněla, po dvou dnech jsem si uvědomila, že je nejím a tak je nejím dál :-).
Kortikoidy vysazuju podle plánu.

A ještě jedna poznámka: pokud se do podobné změny chcete pustit, pusťte se do ní pokud možno bezvýhradně, uvidíte, že už po pár dnech objevíte výhody "jiného paliva" a budete mít motivaci pokračovat.
Možná to tak mám jen já, ale přijde mi, že když "vyváženě" jím všechno a zdravé střídám s méně vhodným, nejde dostatečně odhalit výhody "jiného" jídla.




Snídaně se u nás většinou řeší v různých obměnách pečivem či tasovskýma plackama s máslem, s bylinkama, s naklíčenou luštěninou, se strouhanou zeleninou (mrkev, černá ředkev ...). 
Jednou až dvakrát týdně kvalitní dušená šunka (ne uzená), my si občas koupíme dětskou, ale chystám se po odběru nových kuřat zase vařit svoji domácí . 
Jednou za čas vejce, třeba volské oko (já s Ani bez žloutku).
Různé druhy kaší, o kterých jsem už psala spoustukrát.
Snažím se mít v zásobě udělaný hummus, aby bylo vždy čím namazat placku nebo pečivo.
Než jsem odpadla, chystala jsem se udělat pomazánku z pečeného lilku a cizrny, ale bohužel jsem to už nezvládla, tak příště :-).

O víkendu jsem učinila zásadní objev - rostlinný parmezán. 
Ten se dá na chleba taky sypat místo sýru (Ema se po tom mohla dnes utlouct):



Není to žádná novina, já sama jsem ho obdivovala v Kuchařce ze Svatojánu už dávno.
Kdo tyhle stránky neznáte, vřele doporučuju, sice se mě při téhle dietě už tolik nápadů netýká, ale pořád mě moc baví.
I tenhle recept na rostlinný parmezán jsem si upravila podle naší diety.
Výroba je nesmírně jednoduchá a ta chuť! Ta mě teda dostala!

Do mixéru jsem nasypala (přibližně):
100 g lískových ořechů (proto ho mám trošku tmavší)
100 g lněných semínek (len zlatý, ale můžete dát i sezam nebo jiné druhy lnu)
3 lžíce slunečnicových semínek
50 g lahůdkového droždí (prodává se v sypké formě ve zdravé výživě a doplním ho i do nákupního seznamu)
necelou lžičku soli (podle chuti).

Rozmixováno, hotovo.
Příště budu mixovat trošku déle, len se tolik nerozdrtil, ale to je jen malá chyba na kráse.
Uchovávám v uzavíratelné krabičce v lednici.
Využijete ho všude, kam sypete klasický parmezán, my ho testovali na špagetách aglio olio s rukolou a je skvělý:




Jedeme dál, teplá jídla.
Miluju rýži (hlavně jasmínovou, basmati) v jakýchkoli podobách, takže dva tipy. 




Ostrá rýže se sázeným vejcem (pro mě jen s bílkem) je pro mě (i muže) asi největší objev sezony.
Neskonalá lahoda!
Recept je taky z Kuchařky ze Svatojánu, takže si pro něj klikněte TADY .
Bez kečupu, byť domácího, i citronu je snad ještě lepší!
Zázvor je třeba mít fakt čerstvý. 


Na rýži, ale i na kuskus, bulgur a další obilniny se hodí různé zeleninové nebo zeleninovo - luštěninové omáčky.
U mě to je většinou omáčka "co dům dal, než přijede zelinář" :-).
Vyplatí se kvůli těmto omáčkám kupovat víc mrkve, pórku a pekingského zelí, to jsou takové vděčné, cenově přijatelné a neutrálně - příjemně chutnající druhy zeleniny, které všude zapadnou, zvětší objem - a zmizí ani nevíte jak.
Ve woku na olivovém oleji osmahnu cibulku, pórek a nadrobno nakrájenou nebo nastrouhanou zeleninu (v tomhle případě je to pórek, mrkev, lilek, černá ředkev a pekingské zelí, ale hodí se i paprika, celer, dýně, atd.) případně i houby (měla jsem kousek hlívy), okořením solí, čerstvě mletým pepřem, sušeným česnekem a paprikou, hodně máme rádi tyhle omáčky okořeněné právě kořením Garam masala nebo žlutým kari. 
Podusím, zelenina pustí šťávu, ale můžete i trošku podlít.
Ke konci dušení přidám povolenou luštěninu, kterou si předvařím vždy na týden ve větším množství a napytlíkuju po porcích do mrazáku, tady je to cizrna.
Občas přidám, 2-3 lžíce drcených loupaných rajčat (kupovala jsem je v tubě v DM v biokvalitě Emě do příkrmů a pár tub mi zbylo, i když bychom je neměli jíst vůbec, kvůli dětem je tam občas přidám, protože někdy už mají těch podobných chutí plný zuby).
Střídám druhy zeleniny v omáčce, přílohy a "oblohy" - bylinky, klíčky, apod.
Můžete přidat i maso nebo lesní houby.
Omáčka je výborná i na topinkách.



Rychlá večeře - salát s pečenou hlívou (verze pro rodinu)  x  pečená hlíva s dušenou zeleninou a chlebem (verze pro mě).
Hlívu rozeberu na jednotlivé plodnice, vyskládám na plech vyložený pečicím papírem, posypu čerstvě mletým pepřem a solí, pocákám olivovým olejem a dám péct do trouby.
Dobře upečené kousky hlívy křupou, dokonce bych řekla, že chutí připomínají škvarky.
K mému talíři bych dodala, že jsem netušila, jak může být dobrá jen nastrouhaná mrkev s pórkem (poměr asi 2:1) na kusu másla, jen se solí, pepřem a trochou sušenýho česneku.
Tuhle přílohu si oblíbila rodina i třeba k pečenýmu masu.




Ryby dělám zatím převážně na přírodno.
Tady zrovna celý pstruh pečený na másle jen se solí, pepřem a kmínem.
Jako příloha zeleninové špaldoto. Špaldu nebo špaldové kernotto propláchnu a uvařím v osolené vodě do křupava (dětem většinou doměkka). Trvá to od 45 do 60 minut. 
V hluboké pánvi osmahnu na másle nadrobno nakrájenou zeleninu (tady pórek, mrkev, cuketa), ztlumím plamen a když je zelenina měkká, přisypu špaldu, případně dosolím, dopepřím, dočesnekuju, promíchám. Posypu řasou nori.
Když je pstruh dost velkej, udělám z něj filety (učím se, no, ryby u nás vždycky porcoval tatínek) a připravuju ho na pánvi, třeba jen s grilovanou zeleninou (není to moc sezónní, ale mám ráda kombinaci cukety, lilku a červený papriky a nějakýho dobrýho ochucenýho oleje).
Kapra dělám nejraději jen na másle nebo ho peču v troubě obalenýho ve směsi celozrnné mouky s kořením (sladká paprika, česnek, drcený kmín, pepř), občas smaženýho, v kukuřičný strouhance.
Ryby může celá rodina kdykoli a v jakékoli podobě, takže s tím si zatím hlavu nelámu.
Klidně si je dáme s rýží, s kuskusem nebo jen tak s chlebem.



Rychlá večeře - palačinky s dušeným špenátem.
Při přípravě tohoto jídla jsem našla úplně náhodou skvělý využití nudlí Šmakoun - štíhlé nudle .
Koupila jsem je omylem, spěchala jsem, myslela jsem, že to je klasickej šmakoun bez příchuti, až doma jsem se dočetla, že to je příloha - takové nudle, něco jako špecle.
Půlku balení jsem snědla jako přílohu ke kuřeti na paprice, dalo se to jíst, dokonce musím říct, že to bylo dobré.
A hlavně se cítil člověk po takové příloze na dost dlouho zasycen.
Přemýšlela jsem, co s druhou půlkou balení, připomínalo mi to nahodněhrubo strouhaný sýr.
Takže jsem udělala klasický dušený špenát (na másle podušený, zaprášený celozrnnou špaldovou moukou a zjemněný ovesným mlékem místo smetany), tyhle nudle nadrobno překrájela a nechala je ve špenátu prohřát. 
Směsí jsem plnila ječné palačinky a byla to opravdu velká lahoda!
Těsto na ječné palačinky jsem připravila z půl litru ovesného mléka, půl lžičky soli, dvou velkých nebo tří malých bílků (bratr si dá zase žloutky) a celozrnné ječné mouky (sypala jsem a míchala metličkou až do konzistence palačinkovýho těsta.




Tortilly s fazolovou pastou, čerstvou nebo dušenou zeleninou a kuřecím masem.
Na teplou tortillu jsem rozetřela fazolovou pastu (velká hrst vařených velkých červených fazolí, sůl, pepř, plochá lžička mletýho kmínu stejně jako sušenýho česneku, trocha koření garam masala, 3 lžíce olivového oleje a trocha vody k naředění, můžete přidat i sezamovou pastu tahini - vše do misky a rozmixovat), na ni čerstvou nebo na másle dušenou zeleninu, a orestované kuřecí maso.




Kapustová sekaná/karbanátky/nákyp s kuskusem na cibulce.
Nejradši peču na velkém plechu, práce téměř žádná a je to nejdřív hotové.
Pekla jsem na dva dny (druhý den jíme studené s chlebem). 
1 malou hlávku kapusty jsem pokrájela nadrobno a povařila v osolené vodě s kmínem, zcedila a nechala vychladnout.
Pak jsem ji promíchala s necelým kilem umletého vepřového masa, vyklepla jeden bílek z velkého vejce, na to pokrájela dvě menší cibule, dostatečně osolila a okořenila obvyklým kořením na sekanou (pepř, kmín, sladká paprika, česnek), posypala cca 200 g jemných vloček s klíčky, které sekanou zahustí. Vše důkladně prohnětla.
Hluboký plech jsem vyložila namaštěným pečicím papírem, vysypala kukuřičnou strouhankou, na něj rovnoměrně rozetřela masovou hmotu a zase posypala kukuřičnou strouhankou.
Pekla jsem ve vyhřáté troubě dozlatova.

Kuskus připravím podle návodu na obalu s oblíbeným kořením.
Osmažím dokřupava dvě nadrobno pokrájené cibule a promíchám s nakypřeným kuskusem, případně dosolím a dochutím.




No a jako nouze naučila Dalibora housti, začala jsem vymýšlet "moučníky", zatím teda slané.
Místo pizzy, pro návštěvu a tak.

KOLÁČ S DÝNÍ A OPEČENOU CIBULÍ

Do hrnce jsem nalila 5 cm vody, vložila pařák a na něj rozprostřela
400 g oloupané a očištěné máslové dýně, osolené a nakrájené na kostky.
Jakmile voda pod pařákem začala vřít, vařila jsem dýni v páře asi 15 minut doměkka.
Nechala vychladnout.
4 menší cibule jsem oloupala, nakrájela na tenká půlkolečka a dala opékat do pánve na kousek másla.

Těsto: 
150 g celozrnné špaldové mouky
100 g obyčejné hladké špaldové mouky
125 g rozpuštěného másla (půlka kostky)
lžička soli 
lžička kurkumy
lžička garam masaly
pepř, sladká paprika, sušený česnek podle chuti

Sypké ingredience jsem i s kořením smíchala v misce, vlila rozpuštěné máslo , rozmíchala a vypracovala těsto.
Jde to krásně.
Vtlačila jsem ho do dortové formy vyložené pečicím papírem.
Uvařenou dýni jsem v talíři rozmačkala vidličkou a dokořenila (podle chuti - dobrý je najemno strouhaný kousek zázvoru, česnek a pepř), rozprostřela na těsto.
Posypala bylinkami a pokladla opečenou cibulí.
Celý koláč jsem pekla v troubě dozlatova. 




Polívky, v tuto dobu samostatná jídla.
Teď jsme měli období krémových - opět dýňové s čerstvým zázvorem, mrkvové, brokolicové zahuštěné jemnými vločkami s klíčky a zjemněné ovesným mlékem.
A období vývarů s celozrnnými bezvaječnými nudlemi.
Nové polévky mám v plánu :-).




No a pro ty, co dočetli až sem, tu mám sladkou tečku.
Věříte, že tenhle dort neobsahuje žádný cukr, lepek, kakao ani vejce?
Přesto je sladký jak ... něco :-).
Já bych to ani nemusela mít, ale přijela návštěva a taky nechci děti bez sladkostí bez náhrady.
Dort bagrovala nejvíc Ema, Anička zase ocenila zbylou polevu, kterou jsem nalila do pohárků, posypala mletými ořechy a nechala ztuhnout.
Napařovala jsem přesně podle tohoto receptu .
Příště bych jen směs před napařováním projela zlehka mixérem, aby se pak nerozpadal při krájení, kdy vypadávaly rozinky apod.
Napařovala jsem toto množství nadvakrát (ve dvou nádobách), ale kromě páry po celém bytě to nemělo nějak valný efekt - dopékala jsem ho v troubě a příště ho do trouby šoupnu hned.

Tak hezký týden!
Bude jaro, jupí!

13 komentářů:

  1. No ty krááááááááááááááááááááá....so,
    to je nářez. Četla jsem to jako o závod, musím to dát pak ještě jednou v klidu.
    Hele a ty schozená kila jako příště nepiš, jasné?!

    Hele Rettigová, nahoď někdy kapitolu koření, co smíš a co ne-e.
    Já mám třeba moc ráda Mrkev po indicku.Mrkev na hranolky, zázvor na plátky.
    Pekáč vy\mažeme máslem, vsypeme hranolky a posypeme solí kari zázvorem.
    Žere se to prosím pěkně samotné nebo s jogurtem s bylinkami.

    Káčo, jsi drak! NO A SRDEČNÍ GRATULACE K ÚSPĚCHŮM A RADOSTI. Magda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozkaz! :-) Koření asi můžu všechno. Mrkev zní výborně, jen jak jsi tam zmínila ten jogurt, tak už ho asi nedovedu dostat z hlavy :-). Děkuju!!!

      Vymazat
  2. Teda Katko,
    úplně mi z těch receptů spadla brada !
    To zdravé zázračné bez ekzémové jídlo na těch fotkách vypadá tak krásně jedle :-)
    Kdybych mi to nebylo blbý, tak snad příjdu na návštěvu, a vyžaduji právě tuto stravu, protože jsi mě fakt nalákala a to dost!
    Asi něco zkusím, zatím jen pro sebe, protože jsem třeba nedávno zkoušela na rodinu kari karbanátky s kuskusem a řapíkatým celerem a dcera to nepozřela vůbec a muž se ptal, kde je to maso :-(
    A moc gratuluji k skoro vymizení kožních problémů a i schozených kil, normálně se zázraky dějí!
    Sice tento týden má ještě sněžit, ale jaro už je za dveřmi :_)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Ilonko! Na návštěvu klidně přijď, jen tak jako doufám, že už do nového... sem už nikoho nezvem :-). (P.S. jak dlouho ještě?! Ale nemůžu chtít všecko hned.)

      Vymazat
  3. Teda Kačenko! Opět se mi sbíhaj sliny jako blázen :) Všechno vypadá fakt krásně, že ani nevím odkud mám začít vyrábět dřív - esli odspoda nebo zvrchu ;) Mám fakt radost, že ekzém hlásí odchod. Nejvíc super je ale to, žes sama dokázala přijít na to jak si pomoct. Nestěžovat si a něco dělat... Jsi fakt hustá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Baruš... i když... s tím závěrem by se asi dalo polemizovat. Někdy si povíme...:-)

      Vymazat
  4. Normálně jsem si skoro naslintala na klávesnici :o). Tedy nestačím zírat a obdivovat, jste fakt dobrá a díky Vám je to inspirace úplně nejvíc parádní.....Ke skorozdolání ekzému moc gratuluji, já se drbu pořád, asi nejsem tak důsledná, jak bych si přála a potřebovala. Ale jste mě velkým vzorem a tak na sobě musím ještě hódně zamakat...a co porce, nějak omezujete, nebo neřešíte? Moc děkuji a pište dál. Moc zdravím a přeji krásný večer Lada. (P.S.:Můžu tykat?)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně ;-)! Díky. A porce neřeším (jsem ráda, že se najím a když něco můžu, tak se rovnou nafutruju, protože bůhví kdy budu mít zase u ruky jídlo, co můžu, že :-) ). Ono to vypadá slibně, že můžu jíst kolik chci kdy chci, ale ono než se to všechno připraví... a když se jde na nákup někam jinam než do zdr. výživy, můžu si hned vzít z celýho krámu jeden typ šunky, máslo, pečivo...a třeba nějaký semena, takže to jídlo prostě není pořád dostupné. Množství prostě neřeším :-).

      Vymazat
  5. To je pastva pro oči, mohla bys fotit do nějaké kuchařky! Zítra se vrhnu na výrobu parmazánu. Jak dlouho ho pak zhruba uchováváš v lednici?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Edit, dělala jsem ho teprve v sobotu a pořád tam je, ale někde jsem četla, že vydrží v lednici dva až tři týdny. Moc nám ho už nezbylo, protože ho nosím na ochutnávky :-).

      Vymazat
  6. ááááááááááááááá, no to je výborné!
    Prvně moc blahopřeju ke všem postupům a změnám které u tebe nastávají!
    A pak ty recepty, úplně slintám a brzo musím něco vyzkoušet...Celkem se mi styl vaření a typ surovin líbí a víceméně je znám, jen muž je více zvyklý na klasickou kuchyni a proto musím tyto "experimenty" zařazovat postupně a na střídačku s něčím klasickým :)..
    Chci se ještě zeptat, zda-li máš pocit, že ti příprava jídla trvá teď déle? A nebo je to jen můj pocit, protože to jsou neznámé recepty?
    A díky moc za všechny ty reporty! Anička

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aničko, já taky střídám s klasikou, jen zakázané suroviny nahrazuju. Prvorozená třeba miluje kuře na paprice, takže jí ho dělám, jen zahustím celozrnnou špaldovou a zjemním ovesným mlékem místo smetany. Rozdíl není znát! :-)
      Příprava jídla určitě netrvá déle, spíš to přemýšlení, co vařit :-). A taky se nejde jen tak odbýt (třeba ke svačině) něčím rychlým, takže různě dojídám oběd, polívku jíme samostatně a snažím se o nějaké pomazánky a tak.

      Vymazat
  7. Díky za toto Vaše sdílení!! Kam chodím pro "stravovací" inspiraci, možná už to znáte..varimezdrave.cz. Držím pěsti, pěkné dny:-). Alena

    OdpovědětVymazat