pondělí 20. října 2014


Starý, ale dobrý.
Starej hruškovej koláč s čokoládou a mandlovou krustou, kterej si přál muž k svátku (upekla jsem rovnou dva).
A starej nápad na kytku z listí, který právě uzrál pro Ančino vyrábění.
Od každý ženský dostal jednu :-).

Po dlouhý době víkend doma.
I přes hezký počasí strávený převážně v posteli a na gauči u pohádek všeho druhu díky Ančině zažívací viróze.
Ale bodnul.

8 komentářů:

  1. Koláč vypadá úžasně, že bych zkusila z poslední sklenice hrušek? Letos bohužel vůbec nebyla úroda, tak máme smůlu :-( Ty mandle kupuješ rovnou namletý nebo si to meleš doma? Jinak dodatečně Lukymu vše nej k svátku a Aničce ať je brzy fit!!! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Zdeni! Jeden z mých prvních příspěvků na blogu :-). Určitě zkus, u nás podzimní stálice, voní tak, že se začneš těšit na Vánoce :-). Mandle si melu doma v mixéro-drtiči.

      Vymazat
  2. Kytka krásná a na dort nemůžu od jeho prvního zhlédnutí přestat myslet :-)
    Tak ať jste všichni zdrávi a užíváte krásného podzimu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Baruš, jak začnu péct tohle, voní nám doma blížící se Vánoce :-)...
      na kytku by určo řekly kolegyně z práce "trochu MŠ, néé?", ale když už jsme v tý MŠ... :-) krásný podzim i vám!

      Vymazat
  3. tyjo krása!ten bych si hned dala!a to skotsko je nádherný!to bych si taky hned dala!'teda fakt nedala. neměl by nám kdo hlídat:(ale ještě ke všemu bych to nedala já. prostě odjet. a muž má hrůzu z letadel:)jsme počůraný nooo...díky za virtuálnímikrovýlet!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No Zuzi, čekala jsem jestli to někdo napíše a já budu muset vyrukovat s dalšími podrobnostmi...:-) 1. ty letenky jsem od dubnových narozenin úspěšně ignorovala, že to určitě nevyjde. Vyšlo. 2. Když už to v poledne na letišti vypadalo, že neodlítnem, nepokrytě se mi ulevilo a těšila jsem se zpátky dom. O děti jsem se nebála, babička to má v ruce už dlouho přesně podle domácího řádu. Ale když už bylo jasný, že poletíme navečer, chytla jsem mírnej hysterák (asi tím dlouhým čekáním ve sterilním prostoru). Následně ještě jeden, že už děti neuvidím, když se drahý učil v noci v dešti řídit na druhou stranu :-). Tím to ale skončilo jak mávnutím proutku. Jsem ráda, že mě podrobil léčbě šokem (což počáteční stresový situace byly a skotská příroda též) a že se trochu zlepšila moje sociální fobie. A moje deprese nejen ze zdravotního stavu. Jsem ráda, že to někdo rozhod a zařídil za mě, nejlepší léčba, co jsem kdy podstoupila. A taky darovanýmu koni na zuby nehleď, žejo :-). Teď už mi přijde naše republika v pohodě a malá:-).

      Vymazat
  4. Koláč vypadá super, úplně tu vůni cítím. Dá se udělat i z čerstvých hrušek? Máme spíše tvrdší. Díky za radu. Hanule

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, taky jsem nad tím přemýšlela. Zatím jsem to nezkoušela, ale nějak se mi letos nechce zavařovat, tak to zkusím jinak. Nejde ani tak o konzistenci zavařených hrušek (i když je super, když jsou tvrdé), ale o to, že kompotované hrušky už nasály chuť a vůni koření (skořice, hřebíček). Takže to zkusím udělat tak, že oloupané čtvrtky nebo osminky čerstvých tvrdých hrušek nejdřív trochu povařím ve sladkém nálevu (běžně se při zavařování hrušek na litr vody dává asi 400 g cukru a nálev vystačí asi na 3 sklenice) s kouskem skořice a pár hřebíčky a trochou citronové šťávy. Asi bych to udělala den předem, aby se hrušky máchaly v nálevu přes noc :-). Hezký víkend!

      Vymazat