středa 9. dubna 2014


Máme rádi jména krátká, prostá, výstižná :-).
Proto Anna, proto Ema.
V rodině ani v nejbližším okolí žádnou Emču nemáme, tak jsme byli mile překvapení, že slaví svátek stejně jako Anička skoro přesně půl roku po narozeninách a ještě navíc v mým narozeninovým měsíci.
Když mi včera její jméno svítilo celej den na displeji telefonu, nemohla jsem se vynadívat - moc se mi líbí - ta prostota tří písmen.
Ema byla při výběru jmen stejně jako Anna poměrně jasná volba.
Tušili jsme, že jí budem říkat Emi, Emčo, Emičko...
... ale netušili jsme, že úplně nejvíc jí budem říkat vlastními tvary.
Konkrétně Emouch a Emiš. 
Emiš vzniklo od našeho oblíbenýho Hamishe - přítele Williama Wallace ze Statečnýho srdce :-).




Oslavenkyně měla tradičně dobrou náladu a to i přes kašel, kterej dostala jako poslední z rodiny.
Tahle koláž mi trochu připomíná fotky, co sbíral Nino ve filmu Amélie z Montmartru v samoobslužných fotokabinkách a lepil si je do alba :-).




Oslavenkyně dostala mimo jiné chrastící ponožky.
Tyhle jsou zrovna kupované (firma Babymoov), ale zjistila jsem, že by se daly docela dobře a možná i vkusněji vyrobit - já bych teda musela v ruce, ale vím o spoustě šikovných šicích strojů :-).
Uprostřed zaječí hlavy je rolnička a v uších má všitý šustivý celofán.
Vděčná hračka - v tomhle období, kdy jsou nohy největším objektem zájmu.





Návštěvě jsem upekla parádní a hlavně parádně jednoduchý švédský dort Kladdkaka.
Recept odtud , ale přiznám se, že fotky mě mnohem víc motivovaly TADY  :-).

Moc díky za všechna milá přání k Emouchovu prvnímu svátku!




Pro ty, kdo neklikají dál, recept i tady:

 Kladdkaka   
(čti "kladkáka" - od slova "kladd", což znamená mazlavý či patlavý, takže dort připomíná brownies - po okrajích je křupavý a uprostřed nedopečený, proto pozor, ať ho nepřepečete)

100 g másla - jsem rozpustila a nechala trochu vychladnout. Přidala jsem
220 g cukru (v receptu je pískový, já dala třtinový a příště zkusím dát míň)
a 2 velká vejce

Zamíchala jsem. Pak jsem přidala zbytek ingrediencí:

4 lžíce holandského kakaa
60 g hladké mouky
2 lžičky domácího vanilkového extraktu (nebo lžičku vanilkového cukru)
špetku soli.

Zase jsem zamíchala, nalila do dortové formy o průměru 22 cm vyložené pečicím papírem a dala péct do vyhřáté trouby. 
Měl by se péct 20 minut při 170 stupních, v plynových troubách bez ukazatele skoro na mimimum, zkrátit dobu pečení a kontrolovat, aby nebyl dort přepečený.
Po vychladnutí se jemně popráší moučkovým cukrem.
Servíruje se s ušlehanou neslazenou šlehačkou (bez ní to nejde:-)! ).

Bästa kladdkaka! :-)

21 komentářů:

  1. Emče gratulace se zpožděním! :-)
    Kdyby byl Matýsek holka, taky by byl Ema. Když už pak ale holka na řadu přišla, je z ní naše Ami (mimochodem nezřídka titulovaná Amiš :-)
    Mějte se krásně!

    OdpovědětVymazat
  2. Ještě jedno gratulujeme Emičce k svátku! :-) Stejně je fajn, jak si rodiče upraví jméno na mnoho způsobů a prostě to k dítku patří...nikdy bych nevěřila jak je tvárný jméno Vojta a Tomáš a jsem za ně moc ráda! :-))) Však tu máme tolik krásných českých jmen!

    OdpovědětVymazat
  3. U nás je to taky často Emouch....:-)

    OdpovědětVymazat
  4. krásné fotky, krásné holky! a Ema je fajně plešatá :-) My taky Barunce říkáme všelijak, je to sranda a slyší na všechno :-) Barouch, Barušák, Barulinka, Baroušek, Barinka..........prostě bezva jméno! :-) Bohužel taky opět kašlem - Baru.....takže jsme na tom stejně jako před dvěma měsíci :-(

    OdpovědětVymazat
  5. To když mě rodiče dávali kdysi jméno Emma byli za exoty.A ted je to celkem časté:).Dort vypadá výborně!s pozdravem Emma

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...tak to věřím :-). Ale fakt pěkný jméno a jsi na něj určitě hrdá, viď? :-) Dort je úplně blbuvzdornej. Ostatně jako většina receptů tady :-).

      Vymazat
  6. Já mám doma Aničku a Josefínu, chybělo málo a Josefína taky byla Ema. A kdyby to byl kluk, byl by Antonín, moc nám to k Aničce ladilo. Tuším, že jsi tu někde psala, že jste taky měli pro kluka připravenýho Antonína :-) Neuvažovala jsi i o variantě Emma se dvěma N? Já pořád přemýšlela, že by to k té Anně pěkně šlo...No nakonec máme doma Pepocha :-) A ještě mě hrozně zajímá, když to s těmi jmény máme takový podobný, jaký další holčičí jména jste měli v nejužším výběru. Prozradíš? Chtěla bych časem ještě jedno dítko a počítám zase s holčičkou :-) Měj se fajn. Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kačí, tak to je fakt haluz! :-) U prvorozené jsem si pohrávala ještě s Johankou, ale nakonec jsem ráda, že jsem si to rozmyslela (stejně by mi to neprošlo) a je Anna. Prvorozený kluk měl být Kuba nebo Matěj. Druhorozená byla jasně Ema, i když se mi líbila i Pepina, ale ta mi teda fakt neprošla :-). Kluci z prvního těhotenství mě opustili a měl to být podruhé Antonín - to jsem si "prosadila" stejně jako muž holčičí jména (muž chtěl Jeremiáše, ale to bych mu "neudělala" :-), i když to samý může říct někdo i s Toníkem). Toníka bych chtěla i nadále, holku nevím (klidně tu Pepinu, ale stejně by mi neprošla), i když já už asi jména potřebovat nebudu :-(. Pepoch je dobrý :-). A Emma s dvěma M padla pouze při jednom mužově dotazu, právě jak říkáš, jestli by se to nehodilo k Anně. Což by se i hodilo, i se mi to líbí (Emmo... :-) ). A kdybysme bydleli v zahraničí, tak by se i Emma jmenovala. Ale v Čechách jsme se dohodli na jednom M právě kvůli tý prostotě v češtině. Když ještě Marki psala na blogu, že sv. Ema je patronka dobrého porodu, tak to byl už takovej příjemnej bonus :-).

      Vymazat
    2. Kačí, díky moc za odpověď! Máte dobrej vkus na jména, mně se líbí i ten Jeremiáš :-) Já mám zamilovaný holčičí jméno, který jsem neprosadila a už asi neprosadím a to je Dorotka. Mám ráda původní podobu Dorotea. Líbí se mi, jak říkáš prvorozený Anka. Když jsme vybrali jméno Anna pro starší dceru, tak jsem se strašně těšila, jak jí budu říkat Nany, Nanynka. A neříkala jsem jí tak nikdy, nehodí se mi to k ní. Hodně brzo z ní byla Anďa :-) Katka

      Vymazat
    3. Fakt?? Mně se Dorotka taky líbila, vidíš, na tu jsem zapomněla, ale muž mi řek hned na férovku, že to je jak Dorota Máchalová a tu že nechce ;-). Dorotea je ještě lepší. A proti Jeremiášovi jako jménu nic nemám, ale... přijde mi to zvláštní jako jméno pro dítě, spojím si to vždycky s tou písničkou od Vypsaný Fixy a taky v tom vidím veleváženého proroka ;-). A máš pravdu s tím, že ne všechny tvary se pocitově hodí pro všechny děti...! Tak ať se Dorotka prosadí...:-)

      Vymazat
  7. Krásný holky - viděla jsem je in natura, takže nekecám!!!

    OdpovědětVymazat
  8. Díky za gratulace! Těší mě Amiš, Baru - i Emouch, Jani :-)! Ještě, když něco jakože "provede", jí říkáme ze srandy Emílie :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc dobře jste to vybrali, Zdeni a myslím, že to jedno M u Emy je akorát. K Aničce se to hodí, je to prostě tak daný, neexistuje s jedním, ale u Emy nebo i dalších možností zdvojení mi to přijde spíš jako komplikace pro dítko do budoucna! Však vzpomínáš ne Evu z vejšky, ne? To mluví za vše :))) A jak tu píše paní výše, taky jsem si myslela, jak budu říkat třeba synovcovi Fero (jako František, jen po slovensky) a nevypadlo to ze mě ani jednou a jinak se mi to moc líbí, ale k němu se to nehodí...nejlíp ho nazývá náš Vojta...říká mu Fašinka a ujalo se to u všech ostatních, jak dětí, tak dospělých :-)

      Vymazat
  9. Dodatečně přeji krásné jmeniny! Také se mi libí jasná a zvučná jména a taktéž dětem stejně říkáme všelijak :-D

    Od svých 15 let (značně ovlivněna Paní Bovaryovou) jsem chtěla holčičku Emu. Kdyby se jako první dítě narodila holka, tak bych jí to jméno dala. Je to krásné jméno, ale zrovna jsem se strefila do doby, kdy to jméno zažívalo velký boom a když se jsem svou holčičku konečně mohla Emou pojmenovat, tak jsme nakonec vybrali něco jiného...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc! Tak to máme stejný s klučičím jménem, chtěli jsme celou dobu Jakuba a pak byl takový boom,že jsme si pro případ napodruhé vybrali jiné jméno... Emiččí boom není (jak tak koukám po blozích) asi o moc menší, ale u nás to je zase složitější v tom, že pokud nechcem děti pojmenovat po nás a po nejbližších příbuzných, tak mám/e většinu jmen spojených s různými "osobnostmi" ze školy, Emu zatím žádnou osobně neznáme :-).

      Vymazat
  10. Krásná jména obě !
    U nás by byla holčička také Anička a hned po ní Ema :-)
    S klučičími jmény už to bylo horší, aby pasovalo k příjmení, aby jich nebylo moc v rodině a po známých,...ale nakonec jsme se brzo shodli na Šimonovi a nejčastěji je to Šíma ;-)
    Emičce Vše Nej a ponožky má teda parádní :-)
    Co ekzém, už je lépe ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, děkuji nejen za optání... no, jak bych to jen řekla... Vypadám pořád skoro stejně blbě, ale jinak je to lepší, hlavně v tom, že už vcelku zvládám péči o děti, prozatím mi to stačí... i když někdy samozřejmě slabá chvilka přijde.

      Vymazat
  11. Máte pěkný jména obě. Se jmény po nás a velkém příbuzenstvu to máme stejně. Hodně těžké vybrat, ale naštěstí je jmen poměrně dost :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. právě - ale nejhorší jsou ta věčná spojení s žákama ;-)

      Vymazat
  12. dnes som upiekla...je výborná ;) a na tých fotkách vidieť aj to, aký je rozdiel v kakau...to dievča od šporáka ho má menej vábny...čo je spôsobené slabým kakaom :) držím palce s ekzémom...mala som s tým tiež starosti, ale nie také ako ty. veľa síl a krátke nechty prajem! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ;-)! Nehty nestíhám stříhat a hlavně pilovat, abych si neublížila hranami :-). A dort už jsem pekla asi třikrát za deset dní na různé oslavy - přeju dobrou chuť ke zbytku:-)!

      Vymazat