čtvrtek 20. února 2014


Všimla jsem si, že takovýhle problémy nejsou moc populární a nejčastější argumenty, proč nesdílet jsou: "proč to sdílet, vždyť je kolem nás tolik negativních věcí" (je třeba vidět svět pozitivně přeci!) nebo "a co si jako myslíte, že tím dokážete? Změní to něco?". Sdílet nesmyslný a neověřený hoaxy, zatoulaný psy nebo článek o olympiádě, kterou stejně všichni viděli live, problém není. Jo, všichni máme svoje problémy, mnohdy vážný, rodinný, zdravotní, mám svý dítě krmit bio nebo nebio, očkovat nebo neočkovat?, ...atd. atd. atd.
Ale myslím, že osudy týraných a vražděných lidí, mnohdy našich příbuzných nebo příbuzných těch, kdo nám staví domy nebo uklízí záchody, co žijou ne úplně daleko od nás je trochu jiná liga než problémy typu "okrádá nás stát, je tu bordel" nebo "jsem chudej, nemám na dovolenou". Nenechte se zmást televizními záběry zakuklenců, a zjednodušujícíma komentářema typu: "vždyť to jsou extrééémisti!".  Ano, při každým boji za svobodu se najde menší část extrémistů, co se veze, ale má snad smysl vykašlat se kvůli nim na ty poctivce? Kdo sleduje tyhle problémy v přímým přenosu, vidí, že situace je nepřehledná, plná provokatérů, intrik vlády, aby to "nějak vypadalo". Ano, i opozice udělala chyby, ale co je smyslem, kde je ten cíl?
Není pravda, že se s takovýma věcma nedá nic dělat. Vždyť stačilo pár podpisů a Zeman už zvažuje, jestli Janukovyče do naší země vůbec pozvat. Ale zároveň kdo s tím v Evropě něco může udělat, dělá velmi vlažně a pomalu! Je třeba tlačit i na naše politiky ze všech stran, informovat všechny "jakožepozitivní lidi" kolem sebe, co se děje a třeba i tlačit na olympijský funkcionáře, aby i v Soči, ne tak daleko od centra všeho dění, bylo někoho slyšet! Ano, proč si kazit dojmy z medailí, olympiády se to přece netýká, ale olympijská myšlenka šla vždycky ruku v ruce s ideou míru! Nikdo nenutí sportovce nenastupovat do závodů, když se na ně takovou dobu připravovali, ale stejně, jako bylo naše reprezentanty slyšet, když zjistili, že v Soči kvůli olympiádě vybili všechny toulavý psy a kočky, aby "nekazili dojem návštěvníkům", je třeba vyjádřit podporu Ukrajincům na barikádách!
Kdo chce sledovat události live, od krajanů přímo na místě nebo jejich příbuzných (a že z toho mrazí mnohem víc než ze záběrů v TV), kdo chce něco dělat, třeba si stáhnout a poslat dopis našim olympijským funkcionářům, může tak učinit TADY .
 

12 komentářů:

  1. Tak. Není co dodávat. Možná se nás to týká víc, než si myslíme. Ukrajina je přeci takový kousek... Díky Kači za Tvůj zájem!!!

    OdpovědětVymazat
  2. URČITĚ se to týká i té naší západnější "ulice" (jak pohrdlivě byla zmíněna dnes ta kyjevská, v titulku o připraveném kompromisu, na seznam CZ).
    Včerejší lavírování Hradu, po desítkách mrtvých... dnešní "opravdu, ale opravdu aktuální" koment emeritního NEJprofesora a naprostá imb eci lno st ve vyjádření rudého zástupce ombudsmanky... by nás měla (nejen!) v následujících dnech držet v ostražitosti a taky třeba juknout po návštěvě nejnavštěvovanějšího CZ portálu třeba (nejen) na komentáře Petry Procházkové z centra dění.... Pohodlnost vede k podobným situacím jako má na obrázcích Kator (které tímto moc děkuji nejen za překvapení)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. sorry doplňuji Petra Procházková publikuje na Lidovkách - a vůbec není od věci juknout do historie jejich článků

      Vymazat
  3. Když kliknete na TADY v článku
    např právě teď na FB senátor Štětina:
    "Těm lidem nejde ani tak o to, aby byli v Evropské unii. Těm lidem jde spíše o to, aby se nestali součástí toho nového Sovětského svazu, který chystá Vladimir Vladimirovič Putin pod zatím pracovním názvem Euroasijský svaz..."

    OdpovědětVymazat
  4. Díky holky! Cítím, že můj včerejší příspěvek by ještě zasloužil učesat, ale napsala jsem ho ráno na jeden zátah a nemám potřebu už ho nijak šperkovat... V posledních událostech se stává spousta informací neaktuálních, ale sleduju stejné zdroje jako Magda (jsi Magda, žejo? :-) ) a na Facebooku sleduju krom senátora Štětiny spoustu krajanů ať už z Čech nebo přímo z místa akce, kteří se sdružujou na stránkách Chceme svobodnou Ukrajinu, Euro Maidan in Prague apod. Ještě bych dodala stránku s konkrétníma informacema, jak a kde pomoct: http://ukrajinci.cz/cs/aktuality/detail/aktualni-potreby-euromaidanu-vzhledem-k-poslednim-udalostem-euromaidan-nutne-potrebuje-leky/ Zvažujeme i účast na nedělních akcích v Praze.

    OdpovědětVymazat
  5. Docela by byla satisfakce, kdyby do Prahy přijela (nejen za manželem a dcerou) Tymošenková... Milošovi (a Janukovyči) navzdory ....:-)
    PS: Ta česká vlajka u jejího plakátového obličeje na Majdanu je docela dobrý záběr z agentur

    OdpovědětVymazat
  6. Když si představíme, že celá ruská vojenská a policejní elita (včetně tajných služeb) musí zabezpečovat klid ve finálové Soči proti terorismu(!) ...je fascinující s jakým klidem, pořádkem a organizací nejen rychle pracujícímu parlamentu dala Ukrajina a Evropa košem Putinovi.
    Být tak teď zlatou muškou v Kremlu, u Miloše nebo u Profesora...:-)
    Ale pozor! Po neděli se sice nebude (asi moc) střílet, ale o to nebezpečnější bude mrazivý vichr z Moskvy

    OdpovědětVymazat
  7. ...aha, to asi není Magda ;-)... No právě... ale stejně to jsou borci! Včera jsem sdílela na FB fotky Vikoušova sídla (ne od novinářů ale přímo od ukr. návštěvníků) a fakt se mi líbilo, jak se tam procházeli, popíjeli kafíčko, smáli se a fotili jak na výletě v ZOO, přitom tam nezničili ani stýblo trávy (když nepočítám rozřezaný dveře do garážíííí)... nechci bejt hnusná, ale nevím jak by se zachovali Češi...:-), tamti jdou do toho natvrdo a bez kompromisů... kéž by se jim podařilo zbavit se komoušství úplně a ne jako u nás, když 25 let po revoluci existujou jisté strany jako by se nechumelilo a jednička jejich kandidátky prohlásí veřejně do médií, že Milada Horáková se přiznala ke své činnosti a že pochybuje, že to bylo vynucené přiznání...:-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj Magda nejsem... ale Ty jseš fakt Borka, když to takhle sleduješ a podporuješ.
      My tu nejsme ani zas tak špatný... jako v listopadu 89 ...cca do jara 90.. Nejtěžší je to PAK. To TĚŽKÝ pro Ukrajinu teprve přijde.
      A může to být, nedej Bože, ještě horší než minulý čtvrtek. Tak NEZAPOMÍNAT !!!

      Vymazat
    2. chtěla jsem jen říct, že nevím jak by se na tý procházce chovali naši lidi, myslím ty, co litujou, že zvonili klíčema (i za mě, proto mám potřebu to někomu vrátit) a mají potřebu to (svobodně) blejt do médií, kam by si nikdy tohle blití tehdy nemohli dovolit - ti lidi, co pořád jen sledujou, jestli někdo nemá víc než oni a jestli si to nedejbože ještě nezasloužil... vím, že to budou mít těžký... jak přímo na UK (kde teď budou všichni "Janukovyče neznám a nikdy jsem s ním nebyl"), tak poto, že v Rusku se můžou přestat soustředit na olympiádu a můžou v klidu zachraňovat ideu Euroasijskýho impéria...

      Vymazat
    3. :-) Když jsme v r. 2008 na Ukrajině projížděli kolem těchhle rozestavěných domů, průvodce nás na ně upozorňoval s tím, že si je tam staví (vedle neskutečných chaloupek, kdy visel satelit na dřevěnici, kde snad ani nemohli mít zavedenou vodu) mafie. Mohli si zaplatit nejlepší architekty a designéry, přesto třeba Pšonka to má vevnitř neuvěřitelně hnusný: http://4ubuk.blogspot.se/2014/02/blog-post_23.html :-) :-) :-)

      Vymazat
  8. Je to tak. Dobře to tu píšeš. Všechno souvisí se vším. Nejhorší lidský vlastnosti jsou přece závist, nenávist a klevetění. Jsou v každým z nás. Nikdo z nás není černý ani bílý. Klevetění ale nepřikládáme tolik pozornosti jako závisti a nenávisti. Dokonce se nad ní někdy i usmíváme, ale nejvíc škodí! Ta roztáčí tak kola závísti a nenávisti.. a protože (já/ty/on/ona) chci mít třeba po sousedovic suchým hajzlu, ten splachovací, pak splachovací značkový ("no viděli jste ho u něj?! Viděli jste poslední katalog..."), pak splachovací se zlatými kohoutky, no a proč ne později ve zlaté mozaice?! ... přemýšlíme pak vůbec, že to naše h o v n o pořád z nás padá stejně a když to nestihneme ani k tomu zlatu dojít, maže a smrdí úplně stejně jako když si odskočíme v lese... ? VÁŽENÍ PŘÁTELÉ ANO

    OdpovědětVymazat