pátek 13. prosince 2013


A je v tom altohol?
No je v tom altohol ...
A nic pro osoby s intolerancí laktózy :-).
Letos jsem kupodivu udělala nejlepšího strejdova vaječňáčku jenom jednu várku, zato jsem ho náležitě vytunila domácím kondenzovaným mlékem (Salkem), který jsem vyrobila podle receptu Kláry z kopce
Je super, že jsem ochudila přírodu aspoň o rozklad jedný plechovky :-).
Hrnek kondenzovanýho mlíka jsem vyrobila z dvou várek, které uvádí Klára a bylo to do koňaku tak akorát. 
Dělala jsem ho na nepřilnavé keramické pánvi (zn. Green pan, kterou jsem zakoupila za účelem smažby vánočních kaprů a zatím si ji nemůžu vynachválit) na největší plotýnce a pozor - dlouho se nic neděje (asi tak tu čtvrthodinu, podle hrnce a plotýnky jakou máte) a pak mléko najednou rychle zhoustne, navíc po vychladnutí zhoustne ještě o dost víc, takže doporučuju to vzít v potaz a včas stáhnout pánev nebo hrnec z plotny.
Moje kondenzovaný mlíko je trošku jinak zabarvený, protože jsem do něj dala pro aspoň maličko lepší pocit třtinový cukr a třtinový vanilkový cukr s pravou vanilkou (tedy prej) v biokvalitě, proto má chuť malunko do karamelova, ale fakt jen trošku.
Příště zkusím vyrobit to Pikao - hůůůůůůůůůů  :-) !

Jinak jsem málem zapomněla, že loni mi hrozně chutnal koňak se slivovicí místo Tuzemáku, takže asi budu muset ještě jednu dávku urobiti ... :-) i když mám letos docela utrum :-).

17 komentářů:

  1. Parádní, musím zkusit! :-) A Zdeni, když to vyšleháš jak jsi psala v receptu, pak se to už nijak nezahřívá nebo tak něco? Prostě ušleháš a naliješ do lahví? Díky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koňak? Jen ušlehám - do té doby než se cukr rozpustí a sleju do lahví... altohol to konzervuje :-), v lednici vydrží dlouho. Doporučuju to zkusit i s tou slivkou Zdeni, je to síla, ale překvpivě skvělá kombinace švestek a vanilky :-).

      Vymazat
    2. Díky. A to Salko je to klasické nebo jiné? Mám doma plechovku a tam je napsané, že už je zkaramelizované, tak nevím, jestli se to na to hodí? U mě bude asi taky problém najít prázdnou lahev :-(

      Vymazat
    3. Nebo tomůžu, koukám, vyřešit tím domácím salkem, to bych snad mohla zvládnout :-)) díky za odkaz

      Vymazat
    4. jojo, přesně, to obyčejný salko. Myslím, že to zkaramelizovaný můžeš použít taky, ale bude to spíš karamelový likér... domácí je supr.

      Vymazat
    5. Hmm, tak já z toho mám spíš karamelové salko, nevím kde jsem udělala chybu, asi jsem to převařila, pořád jsem čekala až to zhoustne a ono nic, až to celé nakonec zhnědlo :-( Ale nevadí, vaječňák bude mít sice trochu jinou chuť, ale snad to nebude tak hrozný! Přeci to nevyhodím :-)

      Vymazat
    6. V pohodě, to bude určitě dobrý! ;-)

      Vymazat
    7. Zdeni, tak výsledek je na světě...sice mi Salko vůbec neztuhlo, nevím fakt proč, ale chuťově to ve vaječňáku není téměř poznat a fakt je luxusní!!! Troufám si říct, že rozhodně chuťově lepší než kupovaný, tak tož tak...takže díky za inspiraci, asi udělám brzy další várku, páč pro nás dva zbylo jen malinko na ochutnání a už je to pryč :-)

      Vymazat
    8. jakto??? Mně ztuhlo tak, že jsem skoro měla problém ho do toho zapracovat...:-)

      Vymazat
    9. Fakt nevím, dala jsem tam mlíko, krystal a máslo podle toho receptu, tak netuším kde se stala chyba, ale nevadí, likér je sice tekutější, chuť má úžasnou! :-)

      Vymazat
  2. Ach jo, já stále dávám okolí jedlé dárky v marné touze, že jim to třeba dojde a dostanu jednou taky takový úžasný "vaječňák" nebo něco podobně úžásného a ono pořád nic:) Asi se budu muset líp snažit! Ale letos to nedám, tak třeba zase napřesrok:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já Ti vzorek pošlu ;-)... jedlý dárky jsou nejlepčí. Letos je musím dělat na poslední chvíli, aby vydržely, ale už teď jsem na ně nejvíc zvědavá sama! :-) Poreferuju a taky prosím nahoď nějaký tip :-)... a díky za koment!

      Vymazat
  3. Vzorek???To zní lákavě:))) A nebudete mít někdy cestu do Brna? Že bysme si daly spolu:) Tady mám odkaz co jsem dělala loni http://www.odhlavyazkpate.cz/darky-nedarky/, pak jsem ještě pekla sýrové placičky, ty měly taky velký úspěch. Letos jsem stihla jen ty karamelky, v plánu byl ještě jeden úžasný likér, taky ze salka, ale už to asi nedám. Jsem tak nějak ráda, že jsem ráda. Začínám se cítit jako velryba a stát v kuchyni dýl jak hodinu už je nadlidský výkon. Tak třeba zase příští rok:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přes Brno občas jezdíme, ale v nejbližší době asi nepojedem :-( :-). Ale likér vydrží dlouho, nebo kdyby sis chtěla udělat Ty ještě těhovýlet - ECčkem jsi u nás za hodku a půl...:-) Díky za super tipy, těch není nikdy dost a ty karamelky...! Na oplátku pošlu svoje z loňských let: http://katorovo.blogspot.cz/2012/12/jedny-z-mych-nejoblibenejsich-tvorenych.html a http://katorovo.blogspot.cz/2013/01/letosni-jezisek-byl-fakt-napadity.html . Ty letošní ještě ponechám v tajnosti, protože nevím jak dopadnou...:-)

      Vymazat
  4. Nějak mi ten odkaz nechce fungovat:( Jee, což o to, výlet by to byl hezký, ale já jsem momentálně ráda, když se dokoulím pro rohlíky, takže asi taky nic. Ale vzorek mi schovej, třeba si zjara některá ten výlet uděláme, i s mimčama:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ouki :-)... mně to funguje, možná není vidět, že jsou to dva odkazy :-)

      Vymazat
    2. ehm, ano...těhotenská demence, už asi...:)

      Vymazat