sobota 2. května 2015


Nejdřív jsem nepsala, protože jsme se nemohli nabažit pobytu venku.
Teď na to nemám moc pomyšlení, protože řešíme skoro existenční otázku a rozhodnutí ovlivní hodně věcí.
Takže se pravidelným nahlížečům omlouvám, že to tu teď nebude možná tak pravidelné.
Jinak medvědí česnek nás pořád baví, ale tyhle dva saláty (na motivy receptů letní farmářské kuchařky Hanky Michopulu) taky nejsou k zahození :-).
Obzvlášť tenhle fenyklový je parádní:

SALÁT S FENYKLEM, RUKOLOU A HRUŠKOU

Potřebujete:
1 bulvu fenyklu
1 velkou hrst rukoly
1 velkou zralou hrušku

Na zálivku:
2 lžičky sladěnky (nebo medu)
3 lžíce olivového oleje
1 lžičku kvalitní, nejlépe domácí hořčice
šťávu z půlky citronu
sůl a pepř

 rostlinný parmezán (nebo originál) na posypání

Fenykl jsem očistila a nakrouhala na tenké plátky, hrušku zbavenou jádřince a slupky taky.
Promíchala jsem společně s rukolou, pokapala zálivkou umíchanou z uvedených ingrediencí a posypala parmezánem.
Je opravdu osvěžující.





SALÁT Z QUINOY S AVOKÁDEM, ŘEDKVIČKOU A HRÁŠKEM
 
Potřebujete:
1 hrnek quinoy (1 malé balení)
1 až 2 hrnky sladkého hrášku (může být i mražený)
1 zralé avokádo
1 malý svazek ředkviček
šťávu z půlky citronu
3 lžíce olivového oleje, lžičku mletého kmínu, sůl, pepř, sušený česnek, příp. špetku chilli
oblíbené bylinky (já dala pažitku a trošku máty)

Quinoa (semena merlíku čilského) je přirozeně bezlepková plodina. Výhodou je, že obsahuje vysoký obsah bílkovin, řadu vitamínů a ještě navíc je významným zdrojem minerálů (vápníku, železa, draslíku, zinku, hořčíku). Díky vysokému procentu vlákniny je lehce stravitelná, po vegetariány a vegany představuje významný zdroj aminokyselin.
Kvůli obsahu saponinů ve slupce je třeba quinou před vařením propláchnout horkou vodou.  Pak jsem ji uvařila jako rýži (propláchnutou a zlehka osmahnutou jsem zalila dvěma díly vody, osolila a uvařila).
Mražený hrášek stačí zamíchat do právě uvařené quinoy, pak jsem vše nechala vychladnout. 
Přidala jsem nadrobno pokrájenou zeleninu a bylinky, zakapala citronovou šťávou, a zalila okořeněným olejem.

Salát si můžete dát jak jako přílohu k masu nebo volskému oku, ale je výborný i jako samostatné jídlo.

5 komentářů:

  1. Jsem spíše nový návštěvník, ale je tu moc útulnu a ráda budu ten stálý. Takže na další příspěvek se těším a doba venku a velká rozhodnutí se nesmí uspěchat. Saláty jsou k nakousnutí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vítám nového návštěvníka a moc děkuju za milý vzkaz! :-) Tento týden se nejspíš rozhodne.

      Vymazat
  2. Tak držím palce, aby se rozhodnutí povedlo :o). Krásné dny Lada

    OdpovědětVymazat
  3. Děláš mi chutě...oči by jedly...

    OdpovědětVymazat
  4. Podle Michopulu vařím ráda a saláty vypadají báječně:-) Držím pěsti, abyste dospěli ke správnému rozhodnutí!

    OdpovědětVymazat