Kvůli tomuhle koláči (mužův nejoblíbenější) jsem začala zavařovat hrušky.
Už se zase blíží jejich čas a já potřebovala uvolnit nasyslené sklenice pro další várku.
Pečené těsto voní po vánočním cukroví, a jak se dnes odpoledne zatáhlo, úplně na mě ta atmosféra dýchla.
Nakonec se snad ještě začnu těšit na Vánoce :-).
Tenhle koláč (pravda, nehodí se moc pro dietáře, ale budiž vám útěchou, že v něm není nic umělého :-) ) miluje celá široká rodina a k podzimu prostě patří.
___________________________________________________________
Hruškový koláč s čokoládou a mandlovou krustou
Těsto:
250 g hladké mouky
půl kostky rozpuštěného másla (125 g)
špetka soli
6 lžic studené vody
Těsto jde opravdu lehce zpracovat, prohněteme ho, vtlačíme do dortové nebo koláčové formy a potřeme rozpuštěnou hořkou čokoládou (1 tabulka).
Na něj poskládáme dílky kompotovaných hrušek (mám vyzkoušeno, že jedna sklenice vyjde akorát).
Zalijeme mandlovou směsí, kterou smícháme z:
100 g mletých mandlí
100g hnědého cukru
100g rozpuštěného másla
2 vajec.
Pečeme na střední výkon cca 30 - 40 minut (podle typu trouby) do zlatohněda.
Můžete poprášit i cukrem a zdobit dle chuti, ale my ho máme nejradši samotný.
Pokud jste vícečlenná rodina, udělejte koláče rovnou dva :-).