Tohle byl hokus pokus na víkend a jsou dobré prostě jen tak přirozeně, tak všichni nakonec chtějí dvojitou várku i na Vánoce.
MRKVOVÉ ŠÁTEČKY
Těsto:
200 g změklého nastrouhaného másla nebo Alsany
300 g najemno nastrouhané mrkve (ty moje šátečky mají zvláštní barvu, protože jsem použila různobarevnou mrkev)
320 g pohankové hladké mouky
špetka soli
+ mouka na podsypání (používám žitnou chlebovou, protože je jemná jako hladká a žitný lepek nám neva, ale pokud jste úplně bezlepkoví, podsypte pohankovou)
+ povidla (nebo jiná náplň, myslím, že budou dobré i naslano)
Ze surovin vypracuju těsto a hnětu ho, až je hladké.
Těsto za podsypávání vyválím na tenkou placku a hrnkem vykrajuju kolečka.
Doprostřed dám pěknou lžičku povidel (Aničce hrušková - Odvařená hruška, jsou krásně hustá a měla jsem i zbytek švestkových, ta jsou výborná a ostřejší, ale pokud jsou moc řídká, můžou z šátečků vytéct).
Když jsem tyhle šátečky dělala ze špaldové mouky, vytékaly víc, tato pohanková verze je pevnější.
Kolečka přehnu napůl a můžu je utěsnit vidličkou, mám na to ale šikovné plastové udělátko, se kterým to jde raz dva.
Šátečky upeču na 180 °C dozlatova.
Mňam.
To je krása! Já jsem si vždycky myslela, že tyhle cukrfrí a lepekfrí recepty nevyužiju, ovšem zdá se, že s posledním těhotenstvím si dám těhotenskou cukrovku, takže pojedu pěkně na dietce, tak třeba takové šátečky bych snad mohla. Povidla mám vlastní!
OdpovědětVymazatPřesně, já taky, a taky radši žádné kukroví než ošizené nebo nedobré. Tohle je ale takové přirozeně dobré, i když zdravé.
VymazatKatorku, mně děsně praskaly.. co jsem udělala asi špatně?
OdpovědětVymazatBětu, to netuším, jediný, proč mi to nevyšlo potom, byl druh povidel. Všechna kromě těch hruškových tuhých byla řídká a vytékala nebo jinak působila praskání. Těsto cajk, jen mrkev musí být najemno, jinak mě nic nenapadá...?
Vymazat