Jak se máme, by bylo na delší povídání, proto dnes jen krátce.
Recept pro mou rodinu, která stále nevěří, že panna cotta (vznešený název pro vařenou smetanu) je nejrychlejší a nejsnadnější dezert pro návštěvu (běžné smrtelníky, které nechci vyděsit dietou), když je všeho moc nebo když prostě není síla, ze surovin, který jsou většinou běžně doma.
Pořád hledají zradu v použité želatině.
Přitom se mi ještě nestalo, že by se nepovedla.
Dvě lžičky práškové želatiny namočím do dvou lžic studené vody a nechám nabobtnat (trvá chvilku).
Mezitím si svařím dva kelímky 33% smetany ke šlehání (naředím trochou vody, abych měla půl litru) s dvěma lžícemi moučkového cukru a troškou mleté vanilky.
Když smetana dosáhne bodu varu, stáhnu z plotny a rozmíchám v ní metličkou nabobtnanou želatinu.
Směs naliju do pohárků nebo vymaštěných formiček (třeba na muffiny), dělala jsem ale i do tvaru dortu, srnčího hřbetu a následných plátků... atd.
Nechám vychladnout a pak ztuhnout v lednici (vypadá dlouho tekutě, ale nebát se, ztuhne).
Mezitím si připravím malinovou (jahodovou) omáčku. Mražené maliny podliju trochou vody s cukrem a rozvařím na omáčku. Nechám vychladnout (nesmí se lít na panna cottu horké) a rozdělím do pohárků.
Občas dělám i s borůvkami nebo ostružinami.
Toť vše.