můj první sírovec - fakt stromový kuře! |
Živo ve váze, na gauči, na talíři i na balkoně...
Ty rána!
Fotím pořád dokola a ze všech úhlů. Jako každej rok :-).
K sobě dávám Makisana sedmiměsíčního.
Víkendová dámská jízda - poprvé bez tatínka v plném počtu, 12 km na zmrzku a ohýnek pod skálou na Kuňce. Uff.
Tento týden bez Emouše - poprvé vyrazila sama do světa (na školu v přírodě).
A víkend bude pro změnu bez tatínka, jenž jede vybourat okna na chalupu.
Ne že bych dřív pila nějak hodně, ale moji lásku k vínu jsem před pár lety musela přehodnotit.
Bez skleničky "za odměnu" jsem si už skoro neuměla večer představit a dovolená bez lahvinky by snad ani nebyla dovolená.
Cítila
jsem, že to už přestává bejt v pořádku, taky mi připadalo, že co jsem
si večer "vypůjčila" (dobrá nálada), to jsem musela ráno zase vrátit,
au.
Malátnost, únava, pak i bolest v krku a svědění kůže, jo, holt nemládnu :-).
Pak jsem slyšela o Magu - měli opravdu vytuněnou reklamu na jejich kombuchu, úplně se mi sbíhaly
sliny a ještě navíc v recenzích někdo psal, že přestal díky jejich
kombuše pít alkohol, že
si ji dává večer do skleničky na víno a že je nadšen účinky (povzbuzení bez kocoviny).
Tak jsem to zkusila.
Jejich kombucha mi narozdíl od těch běžně dostupných fakt chutnala, i když jsem si pak teda objednávala jen tu s červenou řepou, protože ostatní příchutě na mě a můj ekzém byly dost ostré (dost zázvoru).
Pila jsem ji jako
svátost přesně v doporučených dávkách, pak mi ji začali doma všichni
upíjet a taky pořizovací cena nebyla zrovna malá.
Když jsem vydělávala, nebylo mi líto za ni peníze vyhodit, ale pak už jo.
Pít alkohol jsem pak přestala stejně ještě před těhotenstvím a to neplánovaně a ze dne na den.
Naposledy jsme kombuchu z Magu dostali jako vánoční dárek a já se hecla, že to prostě musíme nějak udělat, aby to nestálo tolik peněz.
Povedlo
se na první pokus a od té doby máme co týden k dispozici 13 litrů
čerstvý kombuchy s příchutí podle druhu použité ovocné šťávy - chuť
bych popsala něco mezi proseccem a burčákem, jablečná zase připomíná cider :-).
Jak tak slyším, je kombucha docela v módě.
Některé články ji vychvalují do nebes, jako by to byl zázrak, některé zase uvádí, že pozitivní účinky nejsou nijak dokázané, co můžu říct za sebe je, že příjemně povzbudí, ale nerozostří smysly, v břiše je příjemně, trávení šlape (po porodu záchrana!), probiotika téměř zdarma.
Nevím, zda nemá příznivý efekt i na kůži, která je podezřele klidná, jsem zvědavá na kontrolu u ranhojiče, zda to bude mít vliv na moje hodnoty, po té kupované byly plísně totiž v normě :-) (Update: Ano, nebyla to náhoda, plísně v minimálních hodnotách i přes to, že jím všechno).
Zpočátku si muselo tělo zvykat (při více než 2 dcl jsem se drbala, taky se doporučuje začínat zvolna, aby si střeva zvykla), teď vypiju litr a nic.
Jak vyrobit ochucenou kombuchu s ovocnou šťávou jsem v té době nikde na
netu nenašla, proto jsem se rozhodla investovat do startovacího kitu od
brněnské firmy LOKLOK, jehož součástí byla i příručka.
Rovnou jsem od nich zkusila i malinovou kombuchu bez kofeinu, byla mi sympatická velikost jejich lahví :-).
Byla skvělá, ale já chtěla tu řepa+pomeranč+zázvor+citron, co jsem znala od Magu.
Poprvé
jsem všechno strouhala a mačkala ručně - když bylo jasné, že se
zadařilo, investovali jsme do obyčejného šnekového odšťavňovače, ten se
určo bude hodit i na mošt a do větší kvasící nádoby s kohoutkem (osvědčila se, jsem spokojená a už mám dokonce dvě).
Filoména plující ještě před omlazením. V druhý nádobě mám Hildegardu. |
Pokud o kombuše a jejím pěstování slyšíte poprvé (až teď když to píšu, teprve vidím, že je to opravdu módní záležitost), doporučuju přečíst TENTO nebo TENTO článek a já jdu rovnou k věci:
JAK NA TO
Uvařím čaj. Měl by se použít kvalitní sypaný (černý nebo zelený), já prostě kupuju AHMAD v
pytlíkách, z pohodlnosti.
Na 1 litr čaje padnou 3 pytlíky (= 6 g), louhuje se 3-5 minut.
Osladím třtinovým nebo přírodním surovým cukrem, na litr čaje 60 g , dobře rozmíchám.
Cukr nelze vynechat, kombucha se jím živí.
Nechám vychladnout (ve velkém hrnci to trvá i celý den, takže zpočátku je třeba dobře plánovat). Úplně vychladlý čaj přeliju do čisté a vroucí vodou vylité kvasící nádoby (já mám tu s kohoutkem, ale stačí i velká zavařovačka, čaj přeliju přes jemné sítko, aby se odstranily zbytky škraloupu, který se na čaji dělá) a přiliju trošku původního nálevu - deci stačí (už se mi podařilo nálev omylem vylít, tak jsem se bála, že to bude nějak vadit, ale nevadilo, Hildegarda si poradila s čajem jako obvykle).
Do takto připraveného "akvárka" pak vypustím očištěnou kombuchu - odstraňuju z ní průběžně cáry, čajové usazeniny i staré vrstvy, jednotlivé nově vzniklé vrstvy lze opatrně oddělit a tak můžete pak dceřinou houbu někomu dál darovat.
V létě doporučuju zachovávat jen tu nejnovější a nejkvalitnější (jakoby gelovou) vrstvu a starší vyhodit.
Kombuchu proplachuju pod tekoucí vodou v gumových rukavicích, abych ji nekontaminovala, neměla by přijít do styku ani s kovem, takže kromě rukavic používám ještě gumovou pinzetu.
Nechávám kvasit v chladných měsících + 5 - 6 dní, v létě je hotovo za 5 i méně dní.
Když zapomenete nebo ji necháte 12 dní, stane se z ní postupně ocet, ale to jsem nezkoušela. Je dobré ochutnávat skleněným brčkem nebo kohoutkem, prostě jakmile zmizí chuť čaje a je trochu sladká a trochu nakyslá, je čas stáčet.
Délka kvašení závisí na množství čaje, teplotě okolního prostředí a taky na síle houby - silnější kombucha prokvasí rychleji než slabší/nová dcera, v létě kvasí rychleji než v zimě, prostě je dobré ochutnávat.
Pak si připravím lahve (dobře umyju a projedu kartáčem, v lahvích se tvoří maličké usazeniny) a propláchnu vroucí vodou, nejlepší jsou ty s pérovým uzávěrem, ale lze i šroubovací a v nouzi i plastové) a šťávu.
Na
naši oblíbenou červenou příchuť dávám:
2 díly šťávy z červené řepy : 1 díl šťávy z pomeranče + šťáva ze zázvoru podle chuti (dávám kousek asi jako prst), taky trochu citronové šťávy (z 1 malého nebo půl většího citronu).
Na 8 - 10 litrů kombuchy odšťavním 4 velké bulvy řepy a 2-3 pomeranče + kousek zázvoru, šťávu z půlky citronu. Z drti po řepě dělám fajn pomazánku (řepa, sůl, pepř, trocha suš. česneku, žervé nebo Lučina a mayo podle chuti).
Zkoušela jsem také do kombuchy přidat jablečnou šťávu (výsledek pak připomíná cider), mrkev se zázvorem nebo mango, vše je skvělé.
V příručce se píše, že lze přidat i lehce podrcené drobné ovoce (maliny....), což jsem nezkoušela, ale pokud nemáte odšťavňovač, citrusy úplně stačí vymačkat na ručním lisu (výborná je mandarinková nebo pomerančová příchuť).
Šťávu přecedím ještě přes jemné sítko.
Update: v poslední době jsme si oblíbili příchuť jablko + hruška, kdy místo odšťavňování použiju kvalitní mošt.
Bohatě
stačí, když do lahví nalijete na dno 1-2 cm výsledné jakékoli šťávy/moštu, nemusí to být
přesně, prostě šťávu rozdělím do lahví a zaliju stočenou kombuchou.
Nádoba
s kohoutkem propouští cáry houby a bakterií, takže ke stáčení používám trychtýř
se sítkem.
Uzavřu vyvařenými víčky (když nemám všechny lahve s pérovým uzávěrem).
V
příručce se píše, že druhá fermentace trvá cca 2 dny, ale tuhle dobu jsem výrazně zkrátila, protože mi vše pak hrozně "bouchalo", jako burčák, už jsem
jednou kuchyň jak po masakru motorovou pilou drhla :-).
Prostě: Když stočím večer, filtruju druhý den dopoledne, když stáčím dopoledne, filtruju ještě ten den večer - prostě jen přeliju obsah lahve do jiné přes sítko s trychtýřem, aby se zachytily největší usazeniny. Pokud nejste cimprlich nebo používáte kvalitní mošt :-), není třeba ani filtrovat a když zkusíte lahev otevřít a vidíte bublinky, můžete ji zase zavřít a rovnou uložit do lednice :-). Kdyby vám výsledný nápoj málo perlil, můžete ještě chvíli nechat v teple, ale já měla spíš opačný problém :-) ).
Když potřebujete cyklus přerušit (jet třeba na dovolenou), stačí houbu ubytovat v litru oslazeného čaje a dát do lednice. Kvašení se zastaví, po návratu necháte cyklus dojet a znovu pokračujete, jak jste zvyklí.
Tak na zdraví! ♥ :-) Makisan oslavila půl roku - fota dávám k sobě.
P.S. Nic z toho, co doporučuju, není placená spolupráce.