úterý 18. srpna 2015

Z víkendu u slaměné Zdeničky .

Starší závodili.

Mladší farmařili.

jako starej mazák ... :-)

Pobyt nás dost poznamenal, odteď tu jede místo pohádek třeba sklizeň mrkve
A tak :-).

Cestou jsme objevili krásnej stoh, tak jsme se tam po cestě zpátky zastavili trochu si pohrát na slámě a nafotili pár fotek do kalendáře.
Bohužel jsem si nevšimla, že je špatně nastavený ISO, tak budou potřebovat trochu víc péče.





No a pak ...
pak se to zlomilo.





" Jak peníz tiše položený slepci
jsi tu můj podzime
jak peníz tiše položený slepci
jste tu vy dny mé "

( F. Halas )

sobota 15. srpna 2015

Nově odzkoušený salátový kombinace.
Všechny berem.
Aby nemuseli pořád jíst ten můj jeden ohranej (jehož složení koume každá návštěva, ale o tom někdy příště).

1. ŠPENÁTOVÝ SALÁT S GRILOVANOU CUKETOU A MANDLEMI


Složení:
- cuketa (naškrábaná škrabkou na proužky, osolená a poolejovaná upečená v troubě nebo na grilovací pánvi)
- mladý špenát 
- na kousíčku másla opražené osolené mandle a čtvrtky žampionů (na ně jsem měla chuť místo klasického sýra z mléka, ale feta nebo balkán bude určitě taky dobrá volba).

Zálivka: lžička sladěnky nebo medu, 2 lžíce olivového oleje extra virgin, šťáva z půlky citronu, sůl, pepř.


2. ZELENINOVÝ SALÁT S FAZOLEMI


Fazole do salátu - nechápu, že mě to dávno nenapadlo.
Odkážu na mnohem lépe nafocený perfektní recept od Mariky z Kitchen story
Jak vidno, upravila jsem jen poměr surovin, protože nesmíme rajčata (ale dostala jsem pár kousků ze zahrádky, tak jsme je aspoň jednou za sezonu ochutnali).
Salát budu dělat i bez nich.
Měla jsem zrovna fazole borlotti ve slaným nálevu (od Giana) a všichni se po nich mohli utlouct.
Mám radost, fazole u nás jely nejmíň ze všech luštěnin.
Salát je perfektní samostatně i jako příloha.


3. SALÁT SE ŠPENÁTEM, VODNÍM MELOUNEM, MANDLEMI A SÝREM



Byla to trochu sázka do loterie, obyčejně nemusíme zrovna moc kombinace sladkého se slaným, ale perfektně osvěží a těch chutí, co v puse bouchne!
Koneckonců meloun je zelenina, takže vlastně nic divnýho :-).

Složení (vrstvy):
- mladý špenát
- vodní meloun
- tenoučké kroužky červené cibule
- na kousíčku másla opražené sekané mandle
- "sýr" Veganline - verze bylinky  (taky perfektní, ale můžete dát i jinou verzi od Veganline nebo jiný sýr z mléka)
- lístky máty
- sůl a pepř, pokapáno citronovou šťávou a olivovým olejem extra virgin
(hodí se i balzamiko)


Už se asi brzy ochladí, ale kdyby (zas) ne, třeba někomu přijdou vhod.
Hezký víkend!

středa 12. srpna 2015

Žhavý ráno na pevnostní pavlači ...

... skoro romantika :-).
 


Pár dní v jiným světě, v mým případě převážně v chlapským a jako bonus návrat v čase až o 12 let.
Muž, bratránek, na skok i švagr, jejich kamarádi.
Takže samej testosteron, výheň, pot a prach :-), ale taky pohodlí v bratránkově bytě přímo v pevnosti (s polopenzí jak vidno - díky!), donáška pití nebo třeba živej štít v kotli.  
Plameny šlehající z oken pevnosti, jiskry, procházející se postavy "josefovských vran".
Dlouhý večerní debaty na vychladnutý pavlači. 
A já zase zabouchnutá.

Cizinci ze všech koutů světa (asi 70%), vzduch prosycenej brazilským temperamentem.
Vegani i masožrouti, tlustí i tencí, černí i bílí, opilci i abstinenti, těžkooděnci i civilové, počmáranci i myšky nenápadný, slávisti i sparťani, černokněžníci i ježíšové, věřící i agnostici, exhibionisti i slušňáci.
Trochu jsem se bála, jestli dovedu zcela respektovat jinakost názorů až extrémně opačných než mám sama, ale naštěstí obavy byly zbytečný.
Všichni, s kým jsme se bavili, vyslechli s respektem a dokonce i se zájmem jinej pohled na věc, i ti největší drsoni mi všude dali přednost, ať už ve frontě na pití/na wc/na mytí nebo před pódiem a když do mě někdo v záchvatu "tance" drcnul, okamžitě se omluvil. 
A ač se to nabízelo (některý děvuchy chodily oděny hodně spoře), nezaznamenala jsem žádný sexistický řeči a obtěžování.
Hudebních momentů bylo hodně, ale asi nejvíc mi spadla čelist z toho, jak Max Cavalera hudebně vychoval svoje syny. 
To prostě nastoupil na pódium stárnoucí pan Hagrid a okolo něj se silně potila mládež :-).

Smekám klobouk před prací lidí z Občanskýho sdružení Ochránci památek pevnosti Josefov - Ravelin no. XIV. 
Další klobouček dolů patří organizátorům, kteří si vyhrávají s detaily, festival světovýho formátu dále rozšiřují a podařilo se jim, myslím, nadchnout i místní obyvatele.

Asi jen nechápu, jak jsem před 13 lety mohla poslouchat Sepulturu v druhý řadě :-).
Glády padly za vlast (konečně), odpadla jim podrážka (R.I.P., ale snad už je nebudu potřebovat).
A těžkej návrat do reality, když jsme se s mužem zaprášení a upocení stavili cestou domů na jídlo.
Šaty dělaj člověka, no.

Původně už jsem nechtěla přidávat fota přímo z areálu, myslím, že loni toho bylo dost :-), ale pár ilustračních obrázků si nakonec přece jen neodpustím, třeba pro ty, co si myslí, že festival = to, co vidí na promenádách a pořizují tam rozsáhlé fotoreportáže.

Jedno ticho před bouří ...

... a za kapely aspoň Katatonia.







Budvar představil speciální edici piv přímo pro BA, holky z Herbáře  pro festival připravovaly burgery.



Nácvik selfííí face :-)

a ještě jednou i s panem domácím ;-)...

Na týhle fotce je (hlavně při rozkliknutí) vidět, kdo to tu vlastně měl celý na povel ;-)...

...

" Tak podívej, Mackenzie. Nemusíš si přede mnou dávat pozor. Já poslouchám všechno - nejen hudbu jako takovou, ale srdce, co je za ní. (...) Tahle děcka neříkaj nic, co bych neslyšela už dřív, jen do toho jdou s vervou a zápalem. Je v tom hodně zloby, a musím říct, že k tomu maj celkem dobrej důvod. Jsou to prostě jedny z mejch dětí, předváděj se a maj spoustu řečí. Víš, mám ty kluky obzvlášť ráda. Nojo, dohlídnu na ně. " (W. P. Young: Chatrč)

úterý 4. srpna 2015


Hit tohoto léta.
A protože červená řepa je k sehnání za pár kaček po celý rok, tak nejen léta :-).


SALÁT Z ČERVENÉ ŘEPY S RUKOLOU A (ROSTLINNÝM) SÝREM

Potřebujete (na 4 porce) :
4 střední bulvy doměkka uvařené červené řepy 
velkou hrst rukoly + pár lístků na ozdobu
šťávu z půlky citronu 
trochu strouhaného čerstvého křenu (nemusí být)
sůl, pár strouhnutí čerstvě mletého pepře, sušený česnek, olivový olej
"sýr" z kokosového oleje zn. Veganline - verze mozzarella (lze sehnat ve zdravé výživě nebo třeba TADY .)
(pro nealergiky klidně kvalitní tvrdý sýr, nejlépe kozí)


Uvařenou řepu jsem oloupala a nastrouhala nahrubo.
Osolila jsem ji (snese dost soli) a okořenila špetkou pepře a česneku, zakápla citronovou šťávou, taky můžete přidat nastrouhaný křen.
Zlehka jsem do řepy vmíchala opranou rukolu, pár lžic olivového oleje a salát opatrně promíchala.
Rozdělila jsem ho na talíře, posypala kostičkami "sýru" a ozdobila zbylou rukolou.
Jako příloha se hodí opečený toast nebo plátky bagety.
Anebo prostě jen (kváskový) chleba :-).

pondělí 3. srpna 2015

Nedávno si náš pankáč uvědomil, že je žena. Od tý doby je pořád před zrcadlem a před objektivem zaujímá pózy :-). Někdy to nesem těžce :-).

Hele, Íjo, už plujem do komory.


Ta kytka ve spáře, co se několikrát za den potopí a zase vynoří, mě fascinovala.


Dáma s Kuňkou.

Po dlouhý době víkend doma.
V sobotu jsme si udělali čas na celodopolední obalování a smažení kupy cuket a patizonů, jako aby zbylo dost i na odpolední oždibování zastudena - přecpali jsme se náramně.
Odpoledne se Anička po několika měsících slibů dočkala plavby na "jejím milovaným Arnoštíkovi".
S Lukorem jsme si při neustálým sundavání dětí ze zábradlí, z židlí a vytahování zpod nohou číšníků moc neodpočali, ale už jsme si zvykli.
Byly u vytržení.
Neděli jsme prospali.
To se někdy prostě musí :-).