Minulý týden jsem byla na kontrole na alergologii.
Poslouchala jsem, jak mi čte doktor (sympaťák, mimochodem) výsledky odběrů krve na alergie a potlačovala úsměv, abych mu neřekla "ale to já přece dávno vím..." :-).
Divil se pokrokům.
Jinak pociťuju slabý a pozvolný čištění plic.
S venkovním oteplením a celkovým zlepšením morálka trochu upadá, ale zatím se držím/e.
Vytipovala jsem chvíle, kdy mám chuť dietu porušit: Když nevím dopředu, co budu vařit a když v lednici/ve spíži chybí víc surovin, takže se nažím tyhle situace eliminovat.
Všechno funguje skvěle, když šlapou všechny složky zodpovědné za dobrý pocit: dobré spaní (neznamená nutně hodně, ale vzbuzení se v pravý čas), dost pohybu, jídlo i duchovní potrava, pohodové vztahy.
Takže další várka tipů na tu neduchovní :-) potravu:
Naše stálice (i když ji děláme spíš s květákem, ale pečené kapustičky jsou stejně skvělé):
RIZOTO S HRÁŠKEM, ŠALVĚJÍ A PEČENÝMI KAPUSTIČKAMI
(ne, nejsou připálené, muž to tak rád :-) )
Šalvěj je to hlavní, co dělá tohle jídlo tímhle jídlem, takže nevynechávat :-), pokud nemáte čerstvou, úplně postačí sušená.
Potřebujete:
500 g očištěné růžičkové kapusty (zbavím vrchních lístků a vyčnívajícího košťálu)
2 lžíce olivového oleje
malá hrst nahrubo posekaných lískových ořechů nabo mandlí
sůl, pepř, lžička sušené šalvěje (nebo otrhané lístky z půl svazku čerstvé)
plátek másla
1 středně velká cibule
1 šálek zeleného hrášku (klidně mražený)
1 lžíce sušené šalvěje (nebo otrhané lístky ze zbytku svazku)
1 šálek bílého suchého vína (nemusí být)
1 hrnek (300 - 400 g) rýže vhodné na rizoto (nejlépe arborio nebo carnarolli, ale pokud by vaše snaha vyzkoušet tenhle recept ztroskotala na tom, že nemáte vhodnou rýži, dejte jakoukoli jinou :-) )
cca litr a půl kuřecího vývaru (mrazím si, když dělám polévku a když mi nestačí jedna mražená porce - obvykle 500 - 700 ml z našich tukoušů, liju nejdřív tučný vývar a pak už jen vroucí vodu do požadované konzistence)
trocha smetany (pro nedietáře)/trocha rýžového mléka (pro dietáře) na zjemnění
Očištěnou růžičkovou kapustu jsem postupně rozpůlila, osolila, opepřila a promíchala s olejem, ořechy (nebo mandlemi) a lžičkou sušené šalvěje.
Kapustičky jsem narovnala na plech vyložený pečicím papírem řezem dolů a upekla dozlatova.
Mezitím jsem si v hluboké pánvi rozpustila máslo, na něm zpěnila nadrobno pokrájenou cibuli a lžíci sušené šalvěje a ještě chvíli opékala.
V tomhle momentu můžete vlít do pánve i víno a nechat částečně odpařit, udělá neskutečnou parádu, ale nemusíte. Jelikož teď nepijem a načínat archiv kvůli troše vína se mi nechtělo, obešli jsme se bez něj taky.
Pak jsem vsypala do pánve propláchnutou rýži, krátce opekla a začala po naběračkách přilívat vývar.
Vždycky když se naběračka vývaru vstřebá do rýže, přiliju další a tak za stálého míchání pokračuju, dokud všechen nespotřebuju nebo dokud není rýže akorát měkká (spíš na skus, ale jak kdo má rád).
Ke konci vaření můžete přidat trochu smetany nebo rýžového mléka na zjemnění, rizoto by mělo mít krémovou konzistenci.
Po odstavení do rizota zamíchávám podle chuti strouhaný/rostlinný parmezán.
Ihned jsem rozdělila na talíře, obložila pečenými kapustičkami s ořechy a sypala na talíři parmezánem.
Je to vynikající!
Těstovinový salát s (nejen) opečenou zeleninou, Anička mu říká "andělíčkový" :-).
Vlevo s kořením garam masala a olivovým olejem, vpravo se sušeným česnekem a dýňovým olejem.
Na pánvi jsem opekla na trošce olivovýho oleje nadrobno pokrájenou papriku (nejlepší je zelená, ale měla jsem jen červenou), jednu menší cuketu a kousek pórku. Směs jsem osolila, opepřila, okořenila troškou sušeného česneku a opékala dozlatohněda, pak jsem ji nechala vychladnout.
Balíček uvařených vychladlých těstovin jsem rozdělila do dvou misek.
Nakrájela jsem nadrobno jednu oloupanou hadovku (pokud má moc semínek, vykrojím je, aby salát nebyl moc mokrý) a asi čvrtinu až třetinu ledového salátu (podle velikosti), a i čerstvou zeleninu jsem rovnoměrně rozdělila do obou misek.
Přidala jsem na dvě části rozdělenou vychladlou opečenou zeleninu, okořenila (jednu půlku kořením garam masala nebo kvalitním žlutým kari, druhou polovinu sušeným česnekem), případně dosolila, polila (první verzi) olivovým a (druhou verzi) dýňovým olejem a rovnoměrně salát promíchala.
Je vynikající jak samotný, tak jako příloha k rybě nebo krůtímu plátku.
Carpaccio z červené řepy, mužovo milované.
Myslím, že výrobu nemusím popisovat, prostě doměkka uvařená nebo upečená červená řepa nakrájená na tenoučké plátky, hrubě mletá sůl, čerstvě mletý pepř, olivový olej, omytá rukola a klasický nebo rostlinný parmezán.
K tomu bagetka s bylinkovým máslem.
Výdaje (zejména za řepu) skoro žádné :-).
Další rychlá večeře:
vlevo závin s kysaným zelím a marinovaným tofu, vpravo se špenátovou směsí a marinovaným tofu.
Můžete použít jak listové, tak tažené nebo jiné těsto na štrúdl.
Avokádová pomazánka.
Když jsem hledala na internetu nějaký nápad, většinou recept obsahoval jogurt nebo tvaroh.
Tenhle je úplně triviální (a v jednoduchosti je síla):
Zralé avokádo jsem podélně rozřízla, vyndala pecku a dužinu vybrala do misky.
Osolila jsem mořskou solí, okořenila čerstvě mletým pepřem a troškou sušeného česneku, přidala pár kapek citronové šťávy a vidličkou rozmačkala na kaši.
Můžete přidat i kousek nadrobno pokrájené (třeba jarní) cibulky.
Jedna z nejjednodušších polévek: zelenino - vločkový krém.
Příprava
lehká jak facka: na plátek rozpuštěného másla v hrnci jsem hodila
orestovat zeleninu, co dům dal: růžičky brokolice nebo květáku,
pokrájený pórek, jarní cibulku, nastrouhanou mrkev a celer nebo
jakoukoli jinou/další zeleninu v libovolném poměru. Zalila jsem vroucím
vývarem (že jsem ho zrovna měla, jinak dávám samozřejmě vodu).
Ochutila jsem solí, pepřem, sušeným česnekem a kmínem a zvolna vařila 10 minut.
Minutu
před koncem varu jsem do hrnce přidala malou misku propláchnutých
jemných ovesných vloček s klíčky. Místo nich můžete přidat do už hotové
polévky předem hotovou pohanku, bulgur, špaldu, jáhly nebo kuskus, který
vám zbyl třeba jako příloha nebo od jiného vaření.
Chcete-li, můžete zjemnit ovesným mlékem nebo smetanou.
Nakonec jsem vše rozmixovala na jemný krém a na talíři přidala kapku dýňového oleje.
A sladká tečka.
Kdysi jsem sem dávala recept na tvarohový kremeš (ten si můžou udělat zdraví) :-).
Tahle verze je bez tvarohu :-) a není o nic horší.
TVAROHOVÝ KREMEŠ BEZ TVAROHU :-)
Nejdřív jsem si udělala karamelovou omáčku, jejíž větší částí jsem dezert i osladila.
Na pánvi jsem rozpustila 8 lžic cukru, do plně rozpuštěného jsem přidala asi deci horkého rýžového (nebo jiného) mléka s plátkem másla (který se v něm rozpustí).
Důkladně jsem vše rozmíchala na hladkou omáčku a odstavila z plotny.
Rozválela jsem balíček listového těsta, rozprostřela ho na hluboký plech vyložený pečicím papírem a propíchala ho na několika místech vidličkou.
Do mísy jsem dala 3 balíčky přírodního tofu, rozmačkala ho vidličkou, přisypala jeden vanilkový pudink, přilila asi 2/3 až 3/4 připravené karamelové omáčky a hrnek (3dcl) rýžového (nebo jiného) mléka.
Vše jsem dohladka rozmixovala, směs nalila na těsto a dala péct.
Když okraje těsta začaly zlátnout a tekutá směs tuhnout, ušlehala jsem dotuha 2 bílky a rozetřela je na náplň.
Vše jsem dopekla dozlatova, nechala chladnout ve vypnuté troubě (aby sníh nespadl) a pocákala zbylou karamelovou polevou.