pondělí 30. března 2015

opravdu uzené! :-), vlak a začátek první části kolony

... tak brzy, že to skoro nikdo nečekal.



na druhou a třetí už čekaly davy - hlavně u vchodu do kasáren a na nadjezdu






 














Tátův transparent, co zůstal v kasárnách. Profi fotka TADY . Nevím, že po třicítce musí všechno člověka tak dojímat ;-).



Taky jsme se šli podívat.
Of course :-).

sobota 28. března 2015






















" jaro tak křehké , až se světlo láme,
pomalu, slimáčími růžky se odhodlává tráva ... "



Tohle je ta nejhezčí fáze jara.
Když pak během pár dnů explodujou barvy a všechno se v krátký době změní k nepoznání, neumím si už představit, že to bylo jinak a říkám si, že se mi tohle všechno jenom zdálo.

pátek 27. března 2015


V úterý doputoval poslední  balzám ke svýmu majiteli.
A doputoval dokonce osobně :-).
Káva (i když moje bez kofeinu) na sluníčku u zámku i s dětmi byla příjemná změna v mým jednotvárným režimu.
Dostala jsem za něj úžasně křupavý a výborný žitný kváskový chléb.
A (nejen) Píp v kuchyni má společnost, protože jsem nad rámec domluvy obdržela velikonoční výzdobu :-).
 Ilonko , díky za všechno!

Před Velikonoci mám problém ustát svoje vlastní pocity spojené s jejich oslavou a tak nějak nemám ani pomyšlení na velká zdobení domova, pořizování výslužek apod.
Ale díky všem okolo mám letos jakžtakž vyzdobeno :-).
Zapomněla jsem dodat, že "narcis" mi vyrobila Anička ve školce.
Umytá okna a povlečeno mám ... a co víc... vypadá to, že jsem je asi myla naposled.

úterý 24. března 2015

Návrat zpátky: Další tipy na konkrétní jídla

Minulý týden jsem byla na kontrole na alergologii.
Poslouchala jsem, jak mi čte doktor (sympaťák, mimochodem) výsledky odběrů krve na alergie a potlačovala úsměv, abych mu neřekla "ale to já přece dávno vím..." :-).
Divil se pokrokům.
Jinak pociťuju slabý a pozvolný čištění plic.

S venkovním oteplením a celkovým zlepšením morálka trochu upadá, ale zatím se držím/e.
Vytipovala jsem chvíle, kdy mám chuť dietu porušit: Když nevím dopředu, co budu vařit a když v lednici/ve spíži chybí víc surovin, takže se nažím tyhle situace eliminovat.
Všechno funguje skvěle, když šlapou všechny složky zodpovědné za dobrý pocit: dobré spaní (neznamená nutně hodně, ale vzbuzení se v pravý čas), dost pohybu, jídlo i duchovní potrava, pohodové vztahy. 

Takže další várka tipů na tu neduchovní :-) potravu:


Naše stálice (i když ji děláme spíš s květákem, ale pečené kapustičky jsou stejně skvělé):

RIZOTO S HRÁŠKEM, ŠALVĚJÍ A PEČENÝMI KAPUSTIČKAMI  

(ne, nejsou připálené, muž to tak rád :-) )
Šalvěj je to hlavní, co dělá tohle jídlo tímhle jídlem, takže nevynechávat :-), pokud nemáte čerstvou, úplně postačí sušená. 

Potřebujete: 
500 g očištěné růžičkové kapusty (zbavím vrchních lístků a vyčnívajícího košťálu)
2 lžíce olivového oleje
malá hrst nahrubo posekaných lískových ořechů nabo mandlí
sůl, pepř, lžička sušené šalvěje (nebo otrhané lístky z půl svazku čerstvé)

plátek másla
1 středně velká cibule
1 šálek zeleného hrášku (klidně mražený)
1 lžíce sušené šalvěje (nebo otrhané lístky ze zbytku svazku)
1 šálek bílého suchého vína (nemusí být)
1 hrnek (300 - 400 g) rýže vhodné na rizoto (nejlépe arborio nebo carnarolli, ale pokud by vaše snaha vyzkoušet tenhle recept ztroskotala na tom, že nemáte vhodnou rýži, dejte jakoukoli jinou :-) )
cca litr a půl kuřecího vývaru (mrazím si, když dělám polévku a když mi nestačí jedna mražená porce - obvykle 500 - 700 ml z našich tukoušů, liju nejdřív tučný vývar a pak už jen vroucí vodu do požadované konzistence)
strouhaný parmezán pro nedietáře, rostlinný jakožeparmezán pro dietáře
trocha smetany (pro nedietáře)/trocha rýžového mléka (pro dietáře) na zjemnění


Očištěnou růžičkovou kapustu jsem postupně rozpůlila, osolila, opepřila a promíchala s olejem, ořechy (nebo mandlemi) a lžičkou sušené šalvěje. 
Kapustičky jsem narovnala na plech vyložený pečicím papírem řezem dolů a upekla dozlatova.

Mezitím jsem si v hluboké pánvi rozpustila máslo, na něm zpěnila nadrobno pokrájenou cibuli a lžíci sušené šalvěje a ještě chvíli opékala. 
V tomhle momentu můžete vlít do pánve i víno a nechat částečně odpařit, udělá neskutečnou parádu, ale nemusíte. Jelikož teď nepijem a načínat archiv kvůli troše vína se mi nechtělo, obešli jsme se bez něj taky.
Pak jsem vsypala do pánve propláchnutou rýži, krátce opekla a začala po naběračkách přilívat vývar.
Vždycky když se naběračka vývaru vstřebá do rýže, přiliju další a tak za stálého míchání pokračuju, dokud všechen nespotřebuju nebo dokud není rýže akorát měkká (spíš na skus, ale jak kdo má rád).
Ke konci vaření můžete přidat trochu smetany nebo rýžového mléka na zjemnění, rizoto by mělo mít krémovou konzistenci. 
Po odstavení do rizota zamíchávám podle chuti strouhaný/rostlinný parmezán.
Ihned jsem rozdělila na talíře, obložila pečenými kapustičkami s ořechy a sypala na talíři parmezánem.
Je to vynikající!



Těstovinový salát s (nejen) opečenou zeleninou, Anička mu říká "andělíčkový" :-).
Vlevo s kořením garam masala a olivovým olejem, vpravo se sušeným česnekem a dýňovým olejem.
Na pánvi jsem opekla na trošce olivovýho oleje nadrobno pokrájenou papriku (nejlepší je zelená, ale měla jsem jen červenou), jednu menší cuketu a kousek pórku. Směs jsem osolila, opepřila, okořenila troškou sušeného česneku a opékala dozlatohněda, pak jsem ji nechala vychladnout.
Balíček uvařených vychladlých těstovin jsem rozdělila do dvou misek.
Nakrájela jsem nadrobno jednu oloupanou hadovku (pokud má moc semínek, vykrojím je, aby salát nebyl moc mokrý) a asi čvrtinu až třetinu ledového salátu (podle velikosti), a i čerstvou zeleninu jsem rovnoměrně rozdělila do obou misek.
Přidala jsem na dvě části rozdělenou vychladlou opečenou zeleninu, okořenila (jednu půlku kořením garam masala nebo kvalitním žlutým kari, druhou polovinu sušeným česnekem), případně dosolila, polila (první verzi) olivovým a (druhou verzi) dýňovým olejem a rovnoměrně salát promíchala.
Je vynikající jak samotný, tak jako příloha k rybě nebo krůtímu plátku.


Carpaccio z červené řepy, mužovo milované.
Myslím, že výrobu nemusím popisovat, prostě doměkka uvařená nebo upečená červená řepa nakrájená na tenoučké plátky, hrubě mletá sůl, čerstvě mletý pepř, olivový olej, omytá rukola a klasický nebo rostlinný parmezán.
K tomu bagetka s bylinkovým máslem.
Výdaje (zejména za řepu) skoro žádné :-).





Další rychlá večeře:
vlevo závin s kysaným zelím a marinovaným tofu, vpravo se špenátovou směsí a marinovaným tofu.
Můžete použít jak listové, tak tažené nebo jiné těsto na štrúdl.




Avokádová pomazánka.
Když jsem hledala na internetu nějaký nápad, většinou recept obsahoval jogurt nebo tvaroh.
Tenhle je úplně triviální (a v jednoduchosti je síla):
Zralé avokádo jsem podélně rozřízla, vyndala pecku a dužinu vybrala do misky.
Osolila jsem mořskou solí, okořenila čerstvě mletým pepřem a troškou sušeného česneku, přidala pár kapek citronové šťávy a vidličkou rozmačkala na kaši.
Můžete přidat i kousek nadrobno pokrájené (třeba jarní) cibulky.




Jedna z nejjednodušších polévek: zelenino - vločkový krém.
Příprava lehká jak facka: na plátek rozpuštěného másla v hrnci jsem hodila orestovat zeleninu, co dům dal: růžičky brokolice nebo květáku, pokrájený pórek, jarní cibulku, nastrouhanou mrkev a celer nebo jakoukoli jinou/další zeleninu v libovolném poměru. Zalila jsem vroucím vývarem (že jsem ho zrovna měla, jinak dávám samozřejmě vodu). 
Ochutila jsem solí, pepřem, sušeným česnekem a kmínem a zvolna vařila 10 minut.
Minutu před koncem varu jsem do hrnce přidala malou misku propláchnutých jemných ovesných vloček s klíčky. Místo nich můžete přidat do už hotové polévky předem hotovou pohanku, bulgur, špaldu, jáhly nebo kuskus, který vám zbyl třeba jako příloha nebo od jiného vaření. 
Chcete-li, můžete zjemnit ovesným mlékem nebo smetanou.
Nakonec jsem vše rozmixovala na jemný krém a na talíři přidala kapku dýňového oleje.




A sladká tečka.
Kdysi jsem sem dávala recept na tvarohový kremeš (ten si můžou udělat zdraví) :-).
Tahle verze je bez tvarohu :-) a není o nic horší.


TVAROHOVÝ KREMEŠ BEZ TVAROHU :-)

Nejdřív jsem si udělala karamelovou omáčku, jejíž větší částí jsem dezert i osladila.
Na pánvi jsem rozpustila 8 lžic cukru, do plně rozpuštěného jsem přidala asi deci horkého rýžového (nebo jiného) mléka s plátkem másla (který se v něm rozpustí).
Důkladně jsem vše rozmíchala na hladkou omáčku a odstavila z plotny.

Rozválela jsem balíček listového těsta, rozprostřela ho na hluboký plech vyložený pečicím papírem a propíchala ho na několika místech vidličkou.

Do mísy jsem dala 3 balíčky přírodního tofu, rozmačkala ho vidličkou, přisypala jeden vanilkový pudink, přilila asi 2/3 až 3/4 připravené karamelové omáčky a hrnek (3dcl) rýžového (nebo jiného) mléka.
Vše jsem dohladka rozmixovala, směs nalila na těsto a dala péct.
Když okraje těsta začaly zlátnout a tekutá směs tuhnout, ušlehala jsem dotuha 2 bílky a rozetřela je na náplň.

Vše jsem dopekla dozlatova, nechala chladnout ve vypnuté troubě (aby sníh nespadl) a pocákala zbylou karamelovou polevou.

čtvrtek 19. března 2015


Naše zátiší s Pípem.
Ode dneška u nás bydlí, i když místo má zatím provizorní (vidím novou kuchyň, polici a rámeček ... zatím jen ve snu ;-) ).

Řekla jsem si, že velký nákup všech srdcovek u Vrzuzky a v Lese na Fleru nechám na dobu postěhovní (výzdoba nejen dětem do pokoje) a všechno koupím při jednom (nojo, jsem v tomhle prostě chlap).
Na výměně Pípa za můj balzám jsme se domluvily a já se moc těšila.
Jenže já dostala o-ri-gi-náál !
A nejen to. 
Kromě vystřihovánek a milýho dopisu přišla i Karkulka, kterou už má půl blogovýho světa a já její nákup pořád odkládala.
Že je krásná, jsem věděla dávno, ale že až tak ...
Dámy o ni svedly bitku a Anička už si ji přečetla :-)...
Miluju výměnnej obchod! A lidi, který něco umí a jsou skromní.



úterý 17. března 2015


už se to rozbíhá 

 

Sněženky v prosinci, špendlíky v březnu.
Vau.

pátek 13. března 2015

Návrat zpátky: Druhá várka tipů na konkrétní jídla

Znovu opakuju, že nejde o "recepty", o nějakou haute cuisine, pouze o nápady, co vařit při "protiplísňové" dietě - u fotek vás učitě napadnou další obměny a jídla.
Takže rovnou k věci.


Jedna rychlovka: špagety, špenátová omáčka (na másle zavadlý osolený a očesnekovaný špenát poprášený celozrnnou špaldovou moukou a zalitý ovesným mlékem, mírně mixnuto tyčovým mixérem) a kousky pečeného lososa.
Použít lze i kuřecí nebo krůtí maso.
Sypat (rostlinným) parmezánem (zkoušela jsem vyfotit i po posypání, ale nebylo přes něj, jak jsem předpokládala, nic vidět).




Ještě jedna verze - místo lososa/masa na másle opečená hlíva.
Taky moc dobré a taky sypat "parmezánem"! ;-)




Tohle jídlo mě překvapilo!
Nic jsem nečekala, protože z červený řepy už jsem šoulela lecjaký bochánky a falafel jsem taky zkoušela v různých variacích (třeba podle Herbáře), ale tahle verze falafelu je fakt dost dobrá!
Když dost osolíte a okořeníte (i jinými než uvedenými způsoby), připomíná dokonce mletý maso. Anička to tlačila celou dobu dokonce v přesvědčení, že je to maso :-).
Místo pita chleba jsem použila tortilly, protože je snáz ukoušou.
A místo jogurtu fazolovej "jakožejogurt" - velká hrst červených fazolí (protože jsem je zrovna měla navařený, jinak samozřejmě klidně použijte bílé), lžíce olivového oleje, lžička mletého kmínu, sůl, pepř a dostatek sušenýho česneku - dolít rýžovým mlékem a rozmixovat do "jogurtové" konzistence.
Fakt jsme si všichni pochutnali a hlavně tohle jídlo zasytilo na celý odpoledne.
Původní recepis TADY




Salát ze zelené čočky s hlívovými škvarky a tofu.
Na skus uvařená zelená čočka, na másle upražené malé kousky hlívy do stádia škvarků, nahrubo nastrouhané (nebo drobně nakrájené) tofu (lepší asi bude marinované, ale měla jsem jen přírodní, takže jsem ho před zamícháním do salátu nastrouhala a nakořenila sušeným česnekem a lahůdkovou paprikou).
Pak už jen svazek pažitky nebo jiné oblíbené bylinky, sůl, pepř, mletý kmín a olivový olej.
Dobrý bude i třeba vinný ocet, ale snažím se vynechávat i kyselé.
Příště tofu vyměním za šmakouna (přesněji za Shmakyho - něco mezi vejcem a sýrem, vysvětlím níže).




Ryby. 
Střídám jak úpravy (filety na pánvi nebo porce v troubě jak jen na másle, tak obalované buď v celozrnné mouce s různým kořením a upečené na másle, jednou za čas i v trojobalu s kukuřičnou strouhankou na závěr), tak přílohy (kuskus na cibulce, rýže, bulgur, špaldoto, kváskový chleba) a různé druhy zeleniny, jak grilované, tak dušené nebo syrové.




 
Fazolová pomazánka s vejci. 
Střídám hummus se zeleninovými směsmi na topinky a tahle pomazánka je taky dobrá.
Velká hrst vařených fazolí se umixuje se lžící olivovýho oleje (případně můžete zředit troškou vody, máte-li směs moc hustou), přidá se nadrobno posekané natvrdo uvařené vejce (my jen bílek) nebo nahrubo nastrouhaný "šmakoun"/"shmaky" (rozdíl níže) a jarní cibulka (nebo půlka malé cibule). Podle chuti osolit, opepřit, případně jinak dochutit a mazat na chleba nebo topinky.
Jinak jsme zkoušeli oprášit i drožďovou pomazánku, ale ta dětem nejela vůbec, mně jakžtakž, jen mužovi chutnala.



Během diety padlo další tabu: rybí polívka jen na Vánoce :-).
Byl to sice zvláštní pocit, jíst ji skoro na Velikonoce, ale zužitkovat se musí všechno.
Nepředpokládám, že by byl zájem o takový (ještě navíc vánoční) recept :-), ale kdyby náhodou:
Je to vlastně recept mýho táty, kterej ji u nás doma vždycky na Vánoce vařil.
V jednom hrnci jsem uvařila doměkka očištěné hlavy z kapra (pomalým varem v osolené vodě s pár kusy zeleniny, bobkovým listem, pár kuličkami nového koření a celého pepře asi hodinu a půl) a v jiném hrnci zvlášť odřezky z ryb a vnitřnosti (ty jsou jednak hotové dřív a jednak by zakalily vývar).
V polévkovém hrnci jsem rozpustila kus másla, osmahla na něm 1 velkou mrkev a kus celeru nahrubo nastrouhané a kousek pokrájeného pórku.
Jakmile začala zelenina vonět, zalila jsem ji přecezeným vývarem z hlav a zahustila jíškou z kusu másla a celozrnné špaldové mouky rozmíchanou ve studené vodě a přelitou přes cedník.
Asi pět minut jsem vařila, dosolila a dochutila.
Na talíře jsem rozdělila obrané rybí maso a vnitřnosti, zalila horkým vývarem a podávala s čerstvým pórkem (nebo jinými bylinkami) a opečenými krutony z bílého pečiva.


Nevzhledné foto, ale abych neterorizovala rodinu studeným jídlem, naberu vždycky jídlo tak jak je a hned bez stajlování na první dobrou fotím - tady to nebylo bohužel hned a taky to, koukám, nějak nevyšlo.
Každopádně tohle je hrozně dobrá polívka!
Z pečené brokolice a fenyklu a i když jsem naprosto zapomněla na tu hrst špenátu, co do ní patří, je prostě výborná!
Recept a okrasné foto TADY .
Místo smetany jsem zjemnila rýžovým (lze i jiným) mlékem.  

Na závěr článku dodám ještě tip na dezert a různý "zob", ale abych nefotila každé známé jídlo, ještě pár dalších nápadů, co tak dál vařit ... :

- vzala jsem na milost šmakoun. 
Ale pozor, jsou drobný rozdíly v názvu, ve výrobci a výsledným produktu. 
Český Šmakoun je lisovaný do kulatého tvaru, chuti neidentifikovatelné, vzhledem připomíná hodně vybledlý "junior" :-), zasytí. 
Zkusili jsme přírodní (dá se jíst, třeba grilovaný s grilovanou zeleninou je dokonce celkem dobrý) a verzi s hlívou (ehm, ten jsme nedojedli, ale třeba byla špatná úprava, odhodlávám se zkusit využít i druhou půlku balení) a pak štíhlé nudle. Ty mi chutnaly moc jak jako příloha k omáčce, tak nadrobno pokrájené ve špenátové směsi do palačinek, kterou jsem uváděla minule.
Varianty Šmakouna Mexiko, uzený a čokooříškový krém nevyhovuje dietě a sladké verze a polotovary jsem nezkoušela.

Oproti tomu slovenský bratr Shmaky (původně jsem si myslela, že ve výrobcích není rozdíl) po vybalení konzistencí připomíná mozzarelu. Neokořeněný chutná jako vařený vaječný bílek a pro mě je mnohem sympatičtější - prostě za mě 1:0 pro Slováky :-). 
Můžete ho okořenit a obalit v trojobalu (poslední vrstva kukuřičná strouhanka) - chutná něco mezi kuřecím řízkem a smažákem :-).
Smažení samo o sobě samozřejmě není zrovna ideální způsob přípravy, ale když "řízky" (ano, při dietě můžete i kuřecí, krůtí, vepřové, ale ne moc často) položíte na tukem potřený pečicí papír, potřete trochou oleje nebo dáte kousíček tuku i navrch a upečete s několika obráceními v troubě, výsledek je zdravější a křupavý.
Shmakyho můžete dál použít i všude tam, kde byste využili natvrdo vařené vejce nebo mozzarelu, spousta dalších receptů je pod odkazem (ještě jsem je neprocházela).
Pozor, Šmakouna ani Shmakyho nemůžou všichni, kdo špatně snáší vaječný bílek.

Jedeme dál:
- řízky (občas) jsem už zmínila.
- pečínky, steaky, (nastavované) "sekané" a obecně maso v rámci doporučení, jaké jsem uváděla v jednom z prvních "dietních" článků .  
Přílohy (obilniny a zeleninu) už jsem taky rozebírala. Docela se mi osvědčilo k jídlům, které se obvykle jí s brambory, dělat kuskus na cibulce. 
- dokonce i knedlo vepřo zelo jde :-) - receptů na knedlíky bez mléka a vajec (nebo jen s částí, kterou zrovna vy smíte) je na internetu dost, třeba TADY . Zatím nevyzkoušeno, ale chystám se.
- Kuře na paprice (bez smetany, s rostlinným mlékem), na kari, pečené... atd. v rámci doporučení.
- Květákový mozeček (s bílky), rizoto s pečeným květákem a mandlemi, nákyp, obalovaný atd.
- špagety - aglio olio (nebo AO s rukolou) a s různými zeleninovými, zelenino - luštěninovými nebo zelenino-masovými omáčkami, sypané rostlinným parmezánem
- tortilly na různé způsoby
- guláš nebo guláš z hlívy (stejný postup jako u toho z masa)
- vietnamské závitky (někdy příště třeba), sushi (vybrané druhy)
- topinky s různými zeleninovými, zelenino - luštěninovými, houbovými nebo zelenino-masovými směsmi a pomazánkami. 
- játra na různé způsoby v rámci diety (bere se jako maso).
- dobrá tlačenka (počítá se samozřejmě jako maso) stejně jako další zabijačkové produkty mimo uzeného a klobás.
- z klasiky taky čočka s vejcem (nebo s jeho částí, kterou můžete).
- jednou za čas koupím i vinnou klobásu. S kuskusem na cibulce samozřejmě :-). 
- za chvíli bude chřestová sezona, takže chřest na másle, s osmaženou strouhankou, krém z chřestu, ...
- carpaccio z červené řepy s rukolou a rostlinným parmezánem. 

Když mě napadne něco dalšího, doplním do seznamu, při zajímavým receptu udělám nový post.
Taky se mi podařilo u všech receptů z celého blogu, které vyhovují dietě (i když třeba budete muset udělat drobnou úpravu aby jí recept odpovídal), doplnit štítek Dieta pro zlepšení zdraví střev. Pro kompletní přehled stačí kliknout na blogu na tento štítek nebo rovnou  SEM.
V restauracích si dáváme hlavně rybu (nebo maso) s grilovanou/čerstvou zeleninou, případně při velkém hladu rýži, pečivo.
Smí se i některé věci v rámci rychlého občerstvení: tortilly, wrapy nebo kebab (bez omáček), vybrané druhy sushi, přinejhorším rýžové nudle se zeleninou/masem.
K pití polotmavý Birel nebo ještě lépe jantarový Bernard, doma kromě "pestré škály čajů" :-) ředěný mošt nebo čistá voda.


Tak a na závěr jeden skvělý a vcelku i dietní dezert, i když jen pro sváteční den :-):

DORT S JABLEČNÝM ROSOLEM A KARAMELOVOU OMÁČKOU S MOŘSKOU SOLÍ:

 


Starý známý korpus:

150 g celozrnné špaldové mouky
100 g obyč hladké špaldové mouky 
125 g (půl kostky) rozehřátého másla
špetka soli
8 lžic studené vody

jsem zpracovala v hladké těsto a vtlačila do dortové formy vyložené pečicím papírem.
Propíchala jsem ho na několika místech vidličkou a upekla dozlatova.
Mezitím jsem oloupala a ostrouhala do hrnce asi 8 menších jablek, přidala hrst nesířených hrozinek, trochu podlila (kvůli připalování), rozvařila a rozmixovala.
Pak jsem přidala hrst nasekaných lískových ořechů, vrátila zpátky na oheň a do rozvařených jablek (když už se vypařila voda, pokud nějaká zůstala, dejte méně vody) nalila asi půl litr moštu s rozmíchaným balíčkem agaru.
Nemáte-li agar, použijte klidně starej známej vanilkovej pudink a místo moštu klidně vodu.
Znovu jsem přivedla k varu a pak hmotu nalila na připravený korpus, nechala vychladnout a pak celý dort vychladila v lednici.
Počítejte s tím, že jakmile na agarovou hmotu nalijete karamelovou polevu a budete dort dále skladovat, karamel se do dortu vsákne (ale i pak je skvělý, jen víc připomíná notoricky známej dort z piškotů a jablečnýho rosolu).
Proto, chcete-li mít karamel na dortu a vychutnat si tu návykovou kombinaci karamelu se solí, nalijte ho až před podáváním.

Karamel jsem připravila tak, že jsem v keramické pánvi pomalu rozehřála cukr (přiměřeně, prostě tolik, kolik chcete karamelu).
Aby zůstal tekutý, přidala jsem plátek změklého másla a malučko horkého rýžového mléka (ne studeného, jinak si koledujete o popáleniny).
Hustota karamelové "omáčky" se dá poměrně dobře regulovat "vyvařením" mléka (do zhoustnutí) nebo jeho přidáním.
Příště ale asi použiju jen plátek másla, aby karamel víc ztuhl.
Polevu jsem nalila na dort.
Jakmile zchladla, posypala jsem ji hrubě namletou mořskou solí.
S podáváním neotálejte ;-).


Další tipy co na zub:



Celerové hranolky.
Jako příloha, jen jako zobání pro návštěvu nebo třeba večer ke knížce.
Velkou celerovou bulvu stačí oloupat, nakrájet na tenké hranolky a krátce povařit v osolené vodě, nechat okapat.
Podle množství hranolků pak naliju do uzavíratelné nádoby trochu olivového oleje a nasypu oblíbené koření (mletá paprika, sušený česnek, pepř nebo stačí jen dobré žluté kari) a půl lžičky soli.
Nasypu hranolky, uzavřu, protřepu. 
Rozprostřu je na plech na pečicí papír a zprudka peču v troubě něco kolem půl hodiny.



Podobně se dají připravit i lupínky (nemusí se předvařovat) - z červené řepy, mrkve, celeru, ředkve ...

Jinak rádi uzobáváme černé olivy, na návštěvách, kde nic nevyhovuje naší dietě aspoň slané tyčinky nebo drobné krekrové semínkové pečivo (najde se pár značek bez mléka apod).